Un orăden îşi va prezenta, în perioada 21 – 23 martie, cele mai noi brevete de invenţie la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „Pro Invent”. Evenimentul se va desfăşura la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.
Brevetele de invenţie, pe care inginerul orădean le va expune la Cluj-Napoca, se referă la un schimbător de căldură (utilizat în domeniul pompelor de căldură şi care aduce o reală îmbunătăţire acestor sisteme de încălzire), precum şi două brevete în domeniul Panourilor Solare.
„Caracteristicile principale ale schimbătorului de căldură sunt: capacitatea de expandare în caz de îngheţ (astfel se elimină schimbătorul de căldură intermediar utilizat de toţi producătorii de pompe de căldură apa-apa şi scad simţitor costurile de implementare şi exploatare, respectiv creşte performanţa pompei de căldură cu 15-20%)”, a explicat Adrian Farcaş.
Potrivit lui, schimbătorul este confecţionat dintr-un material antiaderent care previne formarea depunerilor (apa din foraj poate fi tulbure, cu un conţinut ridicat de impurităţi şi poate face depuneri, ducând la colmatarea schimbătoarelor uzuale).
Ţinând cont de durabilitatea materialelor din care este confecţionat, garanţia produsului poate fi extinsă până la 20 ani.
Caracteristici
Celelalte două invenţii pentru panouri solare au câteva caracteristici principale – arată Farcaş.
„Panoul solar nepresurizat este echipat cu o valvă de joasă presiune pentru prevenirea evaporării agentului termic şi pentru evitarea distrugerii tuburilor de sticlă ale panoului solar. Totodată, tubul pentru panou solar are o oglindă lipită de suprafaţa exterioară (partea dorsală pentru timpul iernii şi partea frontală pe timpul verii) peste care se află aplicat un strat izolator având rolul de a limita pierderile de caldură prin partea dorsală, de a mări capacitatea de captare a radiaţiei solare şi de a umbri, la nevoie, partea expusă la soare în timpul verii”, a detaliat Farcaş.
Invenţiile orădeanului sunt deja aplicate pe scară largă în construcţia pompelor de căldură şi a panourilor solare. Societatea comercială din Oradea pe care acesta o administrează are o experienţă de peste 10 ani în producerea, comercializarea şi instalarea de sisteme de încălzire cu pompa de căldură, precum şi a panourilor solare care utilizează aceste inovaţii brevetate.
Brevetele sunt utilizate de peste 10 ani pe piaţă şi au ajuns la maturitate din punct de vedere al testelor şi performanţelor. Astfel, ele pot revoluţiona construcţia pompelor de căldură şi a panourilor solare din întreaga lume, ţinând cont şi de faptul că utilizarea pompelor de caldură şi a panourilor solare prezintă un trend ascendent în ultimii ani.
Inginerul orădean nu este la prima participare. La ediţia de anul trecut a Salonului „Pro Invent” a obţinut medalia de aur, iar la Salonul Internaţional de Inventică „Traian Vuia” din Timisoara a luat Marele Premiu, medalia de aur al salonului, premiul special din partea Universităţii „Carol Davila” precum şi premiul special din partea Universităţii Politehnice Bucureşti.
Citiți principiile noastre de moderare aici!