După Shanghai 2011 (China), Barcelona 2013 (Spania), Kazan 2015 (Rusia), Budapesta 2017 (Ungaria) și Gwangju 2019 (Coreea de Sud), orădeanul Adrian Alexandrescu s-a numărat printre arbitrii care au oficiat la Campionatul Mondial de la Fukuoka. A arbitrat trei meciuri în grupe, apoi în „optimi” și în sferturile de finală, după care a luat loc în fața monitorului fiind arbitru VAR, de unde a supervizat semifinala feminină și finala masculină.
„O experiență nouă, inedită pentru mine. Sincer, nu mă prea atrage, dar ajutăm și din această postură. Pe viitor consider că ar trebui să se facă un departament cu specificul arbitrajului VAR”, spune Alexandrescu, un obișnuit al finalelor la competițiile majore din poloul internațional.
A fost pentru prima dată după mulți ani în care cei mai valoroși arbitrii de polo din lume ai ultimilor ani, românul Adrian Alexandrescu, slovenul Boris Margeta sau grecul Georgios Stavridis au lipsit de pe margine la finalele „mondialelor”.
[eadvert]
Lupta pentru aur a fost oficiată de Alessia Ferrari (Italia) și Nenad Peris (Croația) la feminin, respectiv Vojin Putnikovic (Serbia) și Michiel Zwart (Olanda) în competiția masculină.
„La această ediție de Campionat Mondial a fost o schimbare de strategie din partea World Aquatics (n.r. – fosta FINA). În fazele finale au dorit să vadă la lucru și alți arbitri, nu doar pe Margeta, Alexandrescu sau Stavridis. Sigur se poate spune că este și o undă de regret, dar e o strategie pe care noi o sprijinim în totalitate. Este o muncă începută împreună la sugestia World Waterpolo Referee Association (WWR). Încet, încet se văd roadele și sperăm să nu dezamăgească noua elită a arbitrajului mondial și să se ridice la nivelul la care am fost noi”, ne-a declarat Adrian Alexandrescu, aflat în premieră în zona de analiză video la o finală de CM.
Reputatul arbitru orădean a recunoscut că mai sunt lucruri de pus la punct în ceea ce privește protocolul VAR în special în ceea ce privește situațiile de brutalitate în bazin și îmbunătățirea tehnologiei, care nu este la nivelul a ceea ce se întâmplă într-o cameră VAR la fotbal.
Promisiuni și certitudini
Din „noul val” al arbitrilor de polo, Alexandrescu i-a remarcat pe Sebastian Dervieux (Franța), Darren Brown Spiritosanto (SUA) sau Zhang Liang (China), iar „la feminin putem spune că avem certitudini dacă le amintesc pe Alessia Ferrari (Italia), Nora Debreceni (Ungaria) sau Marta Cabanas (Spania). Apar și în alte părți arbitri cu potențial care înțeleg bine jocul și se poate lucra cu ei”.
Campioană mondială a devenit Ungaria, care a câștigat finala cu Grecia (14-13), iar Spania a învins Serbia pentru medaliile de bronz (9-6). „A fost un Campionat Mondial reușit, cu o organizare foarte bună. Au fost multe meciuri frumoase și echilibrate. Pentru prima dată în istoria unui turneu final mondial în sferturile de finală trei meciuri s-au terminat la o diferență de un gol, iar al patrulea s-a decis la lovituri de departajare. Nu au lipsit nici surprizele, în special la feminin, unde SUA, multiplă campioană mondială și olimpică, nu a prins podiumul.
La masculin, surprize plăcute au fost SUA și Franța, chiar Serbia, cu o echipă nouă, iar Ungaria și Grecia se mențin sus chiar dacă au schimbat generațiile. De remarcat progresul Japoniei, care timp de două reprize și jumătate a jucat de la egal la egal cu marile forțe ale poloului mondial”, a concluzionat Alexandrescu.
Sezon încărcat
Pentru corpul de arbitri urmează un sezon extrem de încărcat, care va începe cu seminarul de la Barcelona, din perioada 1-3 septembrie, unde România va fi reprezentată de Adrian Alexandrescu și Mihai Bălănescu. Anul 2024 va fi unul care conține toate cele trei competiții majore la nivel de naționale, Campionatul European la Netanya (Israel), 3-16 ianuarie, Campionatul Mondial la Doha (Qatar), 2-18 februarie și Jocurile Olimpice de la Paris (Franța), 27 iulie – 11 august. O finală în competiția masculină la Paris 2024, singura care îi lipsește din palmares, ar putea încununa frumoasa carieră în arbitrajul internațional pe care o are Adrian Alexandrescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!