După ani de studiu a obținut atestatul de coregraf, specialitatea dans clasic indian. A ales să studieze arta dansului clasic indian Mohiniattam, pentru că a fost forma de dans cea mai aproape de sufletul ei.
India a fost cea care a oferit casă sufletului Claudiei, vreme de cinci ani. „Copilăria şi adolescenţa mea au fost marcate de filmele indiene şi mă încearcă o mare bucurie când mă gândesc că mi-am întâlnit eroii preferaţi şi că aceştia m-au primit în viaţa lor: Dharmendra, Amitabh Bacchan, Rajesh Khanna, Kabir Bedi”.
India e pentru Claudia o iubire eternă, iar o parte din sufletul ei a rămas în India, chiar dacă acum are o carieră de invidiat în Oradea. Claudia Ignat face parte din grupul „Namaste India”, a dansat de multe ori în cadrul evenimentelor organizate de acest grup, iar dorința Claudiei este aceea de a oferi orădenilor o bucățică din India în cadrul celei de-a X-a ediții a Festivalului „Namaste India”. Pe 3 iulie, Teatrul Regina Maria va găzdui un spectacol de muzică clasică și dans clasic prezentat de două generații de artiști excepționali.
Premieră în România
„În aceeași seară, veți putea asculta o fascinantă îmbinare a două instrumente de suflat, clarinetul și flautul de bambus, în interpretarea duetului tată-fiu Gopal și Bhaskar Das. În a doua parte a serii, Kuchipudi, unul dintre cele opt stiluri de dans clasic indian, va fi prezentat pentru prima dată la noi în țară de maestra Vyjayanthi Kashi, însoțită de patru studenți ai școlii de dans Shambhavi, printre care și fiica ei, Prateeksha Kashi”, explică Claudia Teodora Ignat.
Dansul Kuchipudi provine din regiunea Andhra Pradesh și este interpretat pe muzică clasică carnatică, specifică Sudului Indiei. Avându-și originea în dansurile sacre de templu și bazându-se pe tratatul antic de dramaturgie, Natya Shastra, acest stil captivant, se remarcă prin frumusețea costumelor, grația și energia mișcărilor, precum și prin demonstrații de acrobație și de măiestrie tehnică, cum ar fi interpretarea unor bătăi ritmice cu picioarele așezate pe un platou metalic.
Vyjayanthi Kashi este una dintre cele mai respectate interprete de dans clasic din India, cu o carieră ce cuprinde un spectru impresionant de domenii – spectacol, coregrafie, pedagogie, actorie, cercetare și organizare de evenimente. Creațiile sale au fost prezentate în festivaluri naționale și internaționale din peste 28 de țări. Vyjayanthi este apreciată nu doar pentru înțelegerea ei profundă a artei dansului Kuchipudi, ci și ca actriță de televiziune și teatru, cât și pentru munca ei în calitate de coregraf, profesor și terapeut. S-a perfecționat cu maeștri legendari precum Bharathakala Prapoorarna Korada Narasimha Rao, Padmashree Vedantham Satyanarayana Sharma și C R Acharya. A fost distinsă cu Premiul Sangeet Natak Academy, cea mai înaltă recunoaștere oferită artiștilor indieni de către Academia Națională de Muzică, Dans și Teatru.
De-a lungul carierei sale extinse, a susținut spectacole, workshop-uri și demonstrații în SUA, Australia, China, Italia, Marea Britanie, Israel, Germania, Dubai, Singapore, Japonia și multe alte țări.
Prateeksha Kashi a fost introdusă în arta dansului încă de la frageda vârstă de cinci ani. Pe lângă talentul nativ în domeniul dansului, pe care și l-a perfecționat sub îndrumarea mamei sale, continuând apoi studiile cu sprijinul unei burse naționale și bucurându-se de recunoașterea juriului la numeroase concursuri, interesele ei se extind și spre alte domenii. A excelat în mediul academic și a obținut o diplomă în ingineria informaticii, a apărut în filme artistice și de televiziune, jucând rolul principal în lungmetrajul „Priyamanasam” (2015), al treilea film sanscrit din lume, precum și în filmul kannada „Prakruti” („Natura”), câștigătorul unui premiu național pentru cel mai bun scenariu, în 2013.
Pandit Gopal Das este unul dintre pionierii și rarii interpreți ai muzicii clasice indiene la clarinet, instrument occidental modificat pentru a putea reda emoția stilului Hindustani. Născut în străvechiul oraș Prayag, la confluența râurilor sacre Ganga, Yamuna și Sarasvati, Gopal a fost introdus în muzică chiar de tatăl său. A studiat cu marele maestru Pandit Bhola Nath Prasanna, profesorul celui mai desăvârșit flautist indian contemporan, Hariprasad Chaurasia, și cu Pandit Gouri Shankar, de la care a învățat nuanțele subtile ale muzicii clasice Hindustani la clarinet. Bhaskar Das este unul dintre tinerele talente ale muzicii clasice indiene la instrumentul Bansuri, flautul indian din bambus.
rescând într-o atmosferă artistică, călătoria lui Bhaskar în lumea muzicii a început la vârsta de trei ani, tatăl său fiind primul său guru. La vârsta de opt ani, Bhaskar a avut primul concert public, iar până în prezent a avut numeroase concerte în India și în străinătate, atât ca solist, cât și ca parte a unui grup. Bhaskar a fost recunoscut ca artist de clasă „A” de All India Radio & Doordarshan.
Artist de clasă A, Sandip Banerjee cântă la tabla din 1973, fiind recunoscut pentru stilul său echilibrat și matur de acompaniament, demonstrând o combinație rară de talent, dedicare și sensibilitate. Biletele costă între 25-45 lei și pot fi cumpărate de la Humanitas.
Citiți principiile noastre de moderare aici!