Miercuri de la ora 20:00, orădeanca Oana Pelea va prezenta, la invitația „Science Ongoing”, ”Opinii personale despre viitorul cercetării științifice şi despre tehnologia CRISPR”, exclusiv pe platforma Zoom. Tehnologia CRISPR, descoperită în anul 2021, a fost testată prima dată în 2020, iar teste se fac pentru tratarea cancerului, inclusiv în încercarea de a edita celule imunitare pentru a elimina tumori, pentru crearea unui pancreas artificial necesar pacienților cu diabet. În principiu, tehnologia permite cercetătorilor să facă modificări precise în puncte specifice de pe ADN şi ar putea revoluţiona tratamentul maladiilor genetice. Au fost stârnite și controverse pe baza acestei tehnologii, în momentul în care cercetătorul chinez He Jiankui a susținut că a obținut primii bebeluși modificați genetic, folosind CRISPR.
Doctorat în biologie sintetică
Oana Pelea este absolventă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea. După terminarea liceului, a fost admisă la Universitatea Sheffield din Marea Britanie, unde a urmat cursurile de licență și master în domeniul geneticii și al biologiei moleculare. În timpul facultății, în urma participării la competiția iGEM- International Genetically Engineered Machine Competition, a primit distincția Golden Medal, pentru construcţia unui aparat prototip care măsoară nivelul unei proteine-marker în sânge şi care ajută astfel medicii să deosebească o infecţie virală de una bacteriană.
[eadvert]
Proiectul echipei din care a făcut parte Oana a fost nominalizat ca fiind unul dintre cele mai bune lucrări care au dezvoltat un test de diagnostic medical. Oana Pelea a dezvoltat o pasiune pentru biologia sintetică, domeniu în care modelarea matematică a proceselor biologice joacă un rol important.
Această experiență a determinat-o să urmeze un doctorat în acest domeniu. Momentan, Oana își finalizează studiile doctorale în cadrul Universității Oxford, iar o mare parte din teza ei se focusează pe dezvoltarea senzorilor celulari pe bază de CRISPR. În afară de CRISPR și biologie sintetică, Oana Pelea e motivată de optimizarea muncii din laborator prin dezvoltarea de mini-software-uri care eficientizează sarcini repetitive, precum și de automatizarea muncii în laborator.
Pentru a participa la conferință cu Oana Pelea, vă puteți înscrie pentru a primi link-ul: https://forms.gle/FycFEkJnB25Z7vRp8.
Science Ongoing aduce împreună, în mediul online, cercetători români afiliați unor institute sau universități din străinătate sau din țară și e dedicată studenților și cercetătorilor din domenii biologice și cele conexe.
Oana Pelea, în echipa Sheffild care a inventat un aparat de diagnosticare a infecţiilor
Doctorand la Oxford, pasionată de eficientizarea metodelor de editare a ADN-ului uman
Trimite articolul
XTehnologia CRISPR, descoperită în anul 2021, a fost testată prima dată în 2020. Deci a fost mai intai testata si apoi descoperita?
Also, pentru prevenirea dezinformarii, mai multe informatii aici: https://www.apaa.ro/Docs/CRISPR.pdf