„Iubesc copiii şi iubesc cărţile, aşa că am devenit ilustrator de cărţi pentru copii”, spune Cristina Dan, absolventă a Facultăţii de Arte din Oradea.
Copilăria ei a fost liniştită, spune artista. I-a plăcut foarte mult să deseneze de mică, dar până la vârsta de 20 de ani şi-a dorit să fie educatoare. Vedea însă în fiecare zi pe pereţii casei bunicului pânze cu picturile acestuia şi pentru că pasiunea ei era desenul, s-a gândit să facă din această pasiune o meserie. Acum locuiește în casa bunicului iar pereții sunt plini de data asta cu ilustrațiile ei.
De patru ani ilustrează cărţi pentru copii, lucrând cu autori din Statele Unite, Australia, Germania sau România. Îi place să lucreze în echipă cu autorii şi editurile pentru a crea cărţi care să lase o amprentă şi să emoţioneze lumea.
„Scopul nostru este să facem copiii să râdă, să îi ajutăm pe oameni să se simtă mai puțin singuri în luptele lor și să răspândim dragoste, empatie și compasiune”, spune Cristina.
Artista crede în puterea ilustrațiilor sale de a comunica direct cu copiii pornind de la poveștile scrise. Iar cei care scriu cărţi pentru copii sunt oameni buni cu inimă mare, apreciază Cristina. Cărţile ilustrate de ea se găsesc în librării dar şi pe Amazon.com. Personajele sunt adesea animale draguțe din povești cu morală.
„Truffle Cat”, spre exemplu, scrisă de Zack Helminiak din Virginia (SUA), este o poveste inspirată despre o pisică foarte curioasă care își urmărește visul de a deveni vânător de trufe. Truffle Cat încurajează copiii să exploreze locuri noi și să-și urmărească pasiunile, indiferent de obstacolele pe care le găsesc în cale.
– Când ai terminat Facultatea de Arte din Oradea şi la ce secţie?
Cristina Dan: Am absolvit în 2018 secția de grafică.
– Ce te-a determinat să te îndrepți spre ilustrația de carte?
Cristina Dan: Am crescut printre picturile bunicului meu și poveștile lui din perioada în care a fost învățător. Datorită iubirii mele pentru cei mici, majoritatea vieții mele mi-am dorit să fiu educatoare. Am și urmat studii în acest sens. Dar, totodată, eram și copilul care desena mereu. Facultatea de Arte am început-o fără mari așteptări de a dezvolta o carieră și cu certitudinea că sigur mă voi întoarce la predat. Trăiam cu convingerea că nu se poate trăi din artă, dar profesorii mi-au arătat alte perspective. În atelierul facultății mi s-a pus în mână pentru prima dată o carte ilustrată de copii modernă. A fost un moment de „aha”. Nu lucrez cu cei mici, dar tot ce lucrez e pentru ei, iar asta mă face extraordinar de fericită.
– Cum ai ajuns să colaborezi nu doar cu autori români ci şi cu americani, australieni sau germani?
Cristina Dan: Internetul rupe granițele. Datorită site-urilor de freelancing, dar și cu ajutorul social media, am ajuns să primesc oferte de colaborare. Inițial făceam eu primul pas, trimițând mail-uri potențialilor clienți, dar pe parcursul timpului lucrurile au început să meargă de la sine.
– Personajele pe care le realizezi sunt foarte expresive. Ce presupune o ilustraţie de carte pentru a fi atractivă, pentru a te face să cumperi cartea?
Cristina Dan: Mulțumesc! Nu există un secret anume care este universal valabil, dar știu că pun suflet în fiecare ilustrație și oamenii remarcă asta. Prin ilustrațiile mele încerc să surprind o fracțiune de secundă din scenă, iar cititorii să simtă că sunt parte din ea. Fac asta prin frunza care tocmai cade din copac, părul care e în bătaia vântului și urmărind cu atenție expresia personajelor şi limbajul lor nonverbal. Cu siguranță și cromatica plăcută a ilustrațiilor ajută o carte să iasă în evidență.
– Cât se datorează ilustraţiilor succesul unei cărţi?
Cristina Dan: „Nu judeca o carte după copertă” nu prea funcționează când ești pus în fața a sute de cărți. Cred că în special când vine vorba despre cărțile de copii ilustrația este extrem de importantă fiindcă autorul spune povestea prin cuvinte, iar noi ilustratorii o facem prin desene. Copiii nu pot să citească, dar pot interpreta imagini și asta ne dă ocazia să adăugăm elemente nescrise și să îi purtăm pe firul narativ. Textul dă povestea, iar ilustrațiile dau atmosfera. Așadar, aș spune că ambele părți dictează în egală măsură succesul cărții.
– Ai personaje preferate atunci când începi să lucrezi la o carte?
Cristina Dan: Mă atașez mult de personajele pe care le creez. La final de proiecte e un sentiment dulce-amar pentru că sunt fericită că în curând cărțile ajung la copii, dar îmi lipsește compania caracterelor. De departe cea mai mare inspirație o am când ilustrez copii și animale.
– Ţi-a rămas în minte vreo carte din copilărie la care ai adorat ilustrațiile?
Cristina Dan: Nu am crescut printre cărți bogat ilustrate. Chiar și primele manuale de la școală erau destul de sărace vizual. Dar în schimb am fost foarte impresionată de animații precum lumea magică a lui „Nils Holgersssons” sau gingășia Albei ca Zăpadă creată de Disney.
– Ce trebuie să ştie un tânăr artist când se hotăraște să devină ilustrator de carte?
Cristina Dan: Că totul e posibil! Este loc pentru toată lumea și puteți inspira și bucura așa de mulți oameni prin ceea ce creați.
– Lucrezi de 4 ani în branşă. Se poate trăi din ilustrația de carte?
Cristina Dan: Se poate, iar cu timpul e tot mai confortabil. Aș minți dacă aș spune că nu am avut perioade stresante, însă odată cu experiența vin și proiecte în mod constant.
– Ce poveste preferată ţi-ar plăcea să o ilustrezi?
Cristina Dan: Orice scris de Hans Christian Andersen. În trecut aș fi răspuns Ion Creangă, însă am avut norocul să ilustrez deja două dintre poveștile sale. Basmele scriitorul danez mi se par de o sensibilitate și un umor aparte. Nu degeaba au crescut atâtea generații de copii alături de operele sale.
Trimite articolul
XFelicitari! Foarte frumos!
Felicitări! Sunt superbe creațiile tale! Mult succes în tot ceea ce îți propui 🤗🤗
Felicitări !!
Dacă nu ar fi internetul ați fi murit de foame aici ,ca Brîncusi care spăla vase în România…. noroc că a fugit pe jos în Franța. Operele lui valorând azi milioane de dolari.