La sfârșitul săptămânii trecute, Asociația Națională a Parașutiștilor din România i-a acordat junioarei lotului național de parașutism din țara noastră, trofeul „Elena Suciu-Băcăoanu“.
Așa cum a anunțat ANPR, Bianca Georgiana Butaciu-Creț a fost recompensată „pentru rezultatele deosebite în activitatea competițională și pentru comportamentul exemplar, inițiativa și implicarea în activitatea sportivă“. Premiul a fost înmânat de către legenda parașutismului românesc și, unul din membrii fondatori ai asociației, Florin Leca.
„Am primit trofeul Elena Suciu-Băcăoanu din partea ANPR pentru rezultatele frumoase pe care le-am avut în cariera de sportiv parasutist la categoaria junioare, care anul acesta se incheie, intrucat din 2025, de la varsta de 25 de ani, voi deveni senioara. Sunt onorata si le multumesc din suflet pentru implicarea lor in sustinerea noastra ca si sportivi“, a declarat Bianca pentru Bihon.ro.
Parașutism de la 16 ani
Bianca a descoperit parașutismul la vârsta de 16 ani, iar de atunci, acesta face parte din viața ei, fiind sportivă de performanță în lotul național de parașutism, disciplina precizia aterizării. Participă constant la cantonamentele care o pregătesc pentru a obține rezultate bune la concursuri.
„În plan sportiv, particip la cantonamentele lotului național organizate de Aeroclubul României și ne antrenăm cu cei mai buni sportivi și instructori din România, cu obiectivul de a aduce cele mai frumoase rezultate la concursurile europene și mondiale“, declară campioana națională la parașutism.
Anul acesta a participat la Campionatul Mondial de Parașutism – disciplina Aterizării (septembrie 2024 – Cehia), unde a luat locul al IV-lea (categoria junioare), respectiv în luna octombrie 2024 la Campionatul Național de Parașutism – disciplina Precizia Aterizării, unde a reușit să se califice pe locul I (la categoria junioare), fiind și ultimul concurs la care a participat ca și junioară.
Cele mai importante rezultate din palmaresul Biancăi sunt cele de la Campionatul Mondial de Parașutism din 2022, unde s-a clasat pe locul a III-lea (junioare), iar la Campionatele Naționale din anul 2022 si 2018, Bianca a ocupat locul I la categoria junioare, devenind astfel de trei ori campioană națională la parașutism. De asemenea, a urcat și pe Podiumul Mondial ocupând locul al treilea la aceeași categorie.
Tehnician radiolog în „timpul liber“
Tot o pasiune a devenit și medicina. Încă din liceu, de când a studiat profilul științelor naturii, Bianca învăța cu plăcere tot ce era legat de anatomia și fiziologia omului.
A hotărât să urmeze Facultatea de Medicină din Oradea, specializarea Radiologie și Imagistică. Munca în clinică a început-o de câțiva ani și spune că se simte bine la locul de muncă pentru că le aduce un confort pacienților.
„În prezent lucrez ca și tehnician radiolog la două clinici medicale din Oradea, fac CT, radiografii, DEXA și mamografii. Este o meserie superbă, care îmi aduce în primul satisfacții morale, pentru că mă pot implica direct în relația cu pacienții, îi pot ajuta și încerc sp le aduc un zambet pe buze cu fiecare ocazie“, ne-a mai spus Bianca.
Planuri de viitor
Așa cum declară chiar ea, ultimii ani au fost plini cu de toate. Însă, acest lucru nu o împiedică să se pregătească intens, dar, în același timp, să acorde o atenție aparte stării sale fizice, mentale și spirituale.
„Ultimii doi ani au fost plini pentru mine, pentru că a trebuit să mă împart între studii (terminând Facultatea de Radiologie), job-uri și parașutism. De aceea, prioritatea actuală este să mă mențin într-o stare fizică, mentală și spirituală cât mai echilibrată și liniștită. Îmi doresc să cultiv relația personală cu Dumnezeu și cu persoanele dragi din viața mea, să fiu, în continuare, un ajutor pentru pacienți și, bineînțeles, să îmi îndeplinesc obiectivele sportive, să mă antrenez și, să aduc împreuna cu colegii mei din Lotul Național de Parașutism, rezultate bune pentru România“, încheie Bianca Butaciu-Creț.
Cine a fost Elena Suciu-Băcăoanu
Trofeul care poartă numele Elenei Suciu-Băcăoanu nu a fost denumit așa întâmplător. În urmă cu aproximativ 60 de ani, aceasta câștiga medalia de aur la Campionatul Mondial de Parașutism din Cehosolovacia, un titlu care nu a mai fost doborât de atunci.
În anul 1953, pe când avea doar 17 ani, Elena a început să facă planorism, primind brevetul A pe ICAR. Tot atunci s-a apucat și de parașutism. În întreaga sa carieră a executat 1.560 de salturi printre care de noapte, demonstrative și pe apă (lacul Herăstrău și Marea Neagră).
Printre zecile de medalii cucerite, cea mai prețioasă este cea de aur, de la Campionatele Mondialele de Parașutism din august 1958, desfășurate la Bratislava, în Cehoslovacia, pentru proba de stil – 2.500 metri cădere liberă, cu executare de figuri impuse în aer.
Elena Suciu-Băcăoanu s-a stins din viață la vârsta de 76 de ani, în 26 februarie 2012, lăsând în urmă o carieră de invidiat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!