Andreea Maria Lupu, fiica actorilor Sebastian Lupu şi Mirela Niţă Lupu, îşi încheie anii de licenţă ai Facultatăţii de Teatru și Film din Cluj-Napoca, proiectele sale muncite de-a lungul a trei ani regăsindu-se în „DeMontat”, un volum de dramaturgie contemporană românească a cărui lansare a avut loc marţi, 8 iunie, la Reactor De Creație Și Experiment din Cluj-Napoca.
[eadvert]
„DeMontat” este un volum de dramaturgie contemporană românească ce reunește nouă piese de teatru scrise de trei absolvente ale secției de Teatrologie (promoția 2021) a Facultății de Teatru și Film. Alături de Andreea Maria Lupu semnează Iulia Enkelana și Iuliana Mardar.
Piesele scrise pe durata celor trei ani de facultate, ca proiecte de semestru, s-au adunat într-un volum coordonat de Raluca Sas-Marinescu și Alexandra Felseghi și publicat la Presa Universitară Clujeană. Evenimentul de lansare a volumului a făcut parte din Festivalul Absolvenților Galactoria.
„Situată la o distanță de zece ani de la ultima apariție de acest tip, cartea de față nu se vrea a fi mai mult decât este: un volum de texte contemporane românești rezultate în urma parcursului academic al unei promoții de Teatrologie din școala de la Cluj. În urma reformei curriculare recente, secția de Teatrologie se construiește în jurul a trei axe: dramaturgie, jurnalism teatral și management cultural. Studenții au posibilitatea de a pune accent pe oricare dintre aceste direcții de dezvoltare, uneori concentrându-se pe una dintre ele, alteori pe toate trei. Programul de scriitură dramaturgică este conceput într-o structură care se întinde pe cinci semestre și se dezvoltă treptat, plecând de la cursul de Dramatizare, apoi la cel de Prelucrare a textului de spectacol și ulterior la cursurile de Scriitură Dramaturgică. Există astfel o multitudine de abordări care au în centru textul dramatic. În cadrul tuturor acestor cursuri finalitatea este una practică – de prelucrare, dezvoltare sau concepere a unui text pentru spectacol”, scriu în prefaţa volumului coordonatoarele proiectului.
Poveşti de ieri şi de azi
Primul dintre textele scrise de Andreea Maria Lupu în volum, „Muchie”, spune povestea unei fete de 18 ani care, aflând că este însărcinată, încearcă să își găsească vocea în corul de opinii conflictuale vehiculate în jurul ei.
Cel de al doilea text, „Ping pong” vorbește despre responsabilitate și despre consecințele care succed ocolirii ei. În același timp însă vorbește despre vulnerabilitatea tinerilor și copiilor din centrele de plasament, abuzurile ascunse între cei patru pereți de acasă, maturizarea forțată înainte de vreme, familii destrămate, iubire și supraviețuire.
Al treilea text, „Comerț cu zâne”, este o rescriere contemporană a piesei „Livada de vișini” de Anton Cehov. Plasată spațio-temporal într-un sat din România, în luna martie a anului 2020, „Comerț cu zâne” explorează modurile în care instabilitatea economică provocată de pandemia de COVID-19 a influențat relațiile interumane și contribuit la reconsiderarea unor sisteme de valori. De data această, negocierile se poartă în jurul unui ocol silvic, problema fiind posibilitatea unei colaborări cu mafia lemnului.
La lansarea volumului „DeMontat”, Andreea Maria Lupu a subliniat că sunt puţine şanse ca după absolvire să nu se întoarcă la teatru.
„Cred că nici nu se pune problema să mergem şi să ne facem cariere care să nu se mai intersecteze deloc. Cred că ultimii ani, pandemici sau nepandemici, ne-au oferit ocazia să începem nişte prietenii şi nişte colaborări care cu siguranţă se vor continua, şi care cumva se vor plia şi pe interesele pe care le vom avea noi în viitor. Fiecare dintre noi a avut proiecte independente în facultate, şi sunt sigură că o să revenim mereu la teatru. Legat de volum, mă bucur foarte mult că ceea ce am lucrat în aceşti trei ani a prins formă într-o carte, indiferent de cât de bune sau mai puţin bune ar fi textele, pentru că reprezintă munca noastră şi etapele prin care am trecut ca să ne formăm şi să devenim ceea ce suntem acum”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!