Viața e sursă de inspirație pentru ea. Așa cum poate să o inspire chiar și o cutie pentru aranjamente florale. Lichenii sunt utilizaţi ca materie primă în diferite ramuri industriale: farmaceutică, alimentară, chimică. Utilitatea lor se datorează numărului foarte mare de substanţe chimice pe care le formează în cadrul proceselor metabolice, substanţe cunoscute sub numele de acizi lichenici.
O orădeancă folosește licheni pentru a face artă: decoruri cu licheni, tablouri, aranjamente florale. Ceea ce iese din mâinile ei te fascinează, ești sedus de frumusețea lor 100% naturală. De ideea de a avea un tablou viu în casa ta.
Alexandra Verzea povestește că în urmă cu un an era sătulă și plictisită de jobul ei. „Mă gândeam să renunț, dar nu știam ce să fac, încotro să mă îndrept. Vorbind cu soțul meu despre această problemă, iar el stiind că-mi plac mult activitățile de lucru manual, m-a întrebat dacă am văzut ce poți face cu lichenii. Nu văzusem și nici nu știam prea bine ce sunt aceea licheni.
Am început să mă documentez, să încep «să-i cunosc» și apoi să descopăr cum le pot da o altă viață. Mi-am luat primele două cutii cu licheni și studiind tutoriale ce avea ca temă modul cum se lucrează cu ei am făcut primul tablou. Mi-a plăcut ce a ieșit, îmi plăcea și că, în plus, pentru mine ceva relaxant. Am renunțat la job după aproximativ 6 luni și acum fac doar asta”, spune Alexandra, care e absolventă a Facultății de Pshihologie și care a fost formator la un mare magazin de bricolaj.
„Lucrul cu lichenii nu presupune o anumită tehnică, ceva special, ei se lipesc pur si simplu. Ceea ce trebuie să ai e creativitate, imaginație. Dar până să ajungi să lucrezi cu ei trebuie să îi cureți ceea ce e un pic cam neplăcut. Îi cumperi ambalați în diverse cantități, dar cei mai mulți sunt ambalați în cutii de 500 gr. Culeși din pădure, stabilizați ca să țină multi ani, peste 15 ani zic ei.
Eu cred că 10 ani te poți bucura de astfel de decoruri. Sunt plante stabilizate, le este înlocuită seva cu glicerină farmaceutică şi sunt coloraţi cu coloranţi alimentari. Nu au nevoie de întreținere. Au nevoie de umiditate în încăperea în care stau pentru că își iau apa din aer, iar dacă nu este umiditate atunci trebuie stropiți cu cantități mici de apă. Sunt exclusiv pentru interior, nu rezistă afară pentru că soarele scoate toata apa din ei…”, explică Alexandra.
Te scapă de igrasie
Poți să-ți imaginezi cum ar fi să ai un tavan de licheni în baie? Sigur, după un duș te vei simți mai tonic privind decorul verde. Dar nu e vorba doar despre asta.
Atunci când în casă este umiditate mare, igrasie, mucegai, lichenii vor ajuta la reglarea umidității.
Dar pentru asta nu este suficient un aranjament sau un tablou mic. Alexandra Verzea recomandă un tablou de cel puțin 1mp la un perete. Lichenii pot fi modelați oricum. Pot îmbrăca o masă, o oglindă, un ceas, un perete, un tablou. Nu atrag praful, nu atrag insectele. Îți aduc însă o notă de confort, devii mai creativ.
„Când e vorba de aranjamente cu licheni și flori, pentru a le executa am nevoie de una-două ore, dacă tablourile sunt mici. Dacă sunt tablouri mai mari, în funcție de gradul de complexitate, acestea îmi pot lua și câteva zile să le finalizez”, spune Alexandra Verzea.Orădeanca spune că lucrează doar cu licheni, trandafiri criogenați, trandafiri de săpun și flori uscate pentru a avea garanția că lucrarea se păstrează ani de zile la fel.
Trimite articolul
XFoarte frumos ! Întotdeauna mi-a plăcut frumosul original şi creativ.