Potrivit unor informații neoficiale, ar fi vorba despre unul dintre cei doi foști angajați ai unei benzinării din Oradea care, după ce ar fi fost concediați, ar fi furat de la fostul loc de muncă o casă de marcat. De altfel, la perchezițiile făcute în vară la locuințele celor doi au fost găsite, printre altele, o casă de marcat electronică – fiscală, role de hârtie termică utilizate la acest aparat, bonuri fiscale și ștampile cu datele de identificare ale unei societăți de distribuție a carburanților din București, care deținea stația din Oradea.
Bărbatul reținut este suspectat că, în perioada iunie 2021 – noiembrie 2023, ar fi întocmit bonuri și facturi fiscale false, pe care le-ar fi dat reprezentanților a două firme de transport din Bihor, cercetați pentru evaziune fiscală.
„Astfel, i-ar fi ajutat pe reprezentanții societăților să înregistreze în evidenţele financiar-contabile documente fictive, potrivit cărora ar fi fost achiziționat carburant în valoare totală de aproximativ 2.150.000 de lei. În acest mod, s-ar fi creat aparența că documentele sunt emise de o societate comercială furnizoare de carburanți, din municipiul București, în scopul sustragerii celor două societăți comerciale de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului”, a transmis comisarul-șef Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.
Prin această manevră, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu 350.000 de lei. Bărbatul de 32 de ani va fi prezentat în cursul zilei de vineri procurorului de caz de la Parchetul Bihor, care va decide ce măsuri va lua față de acesta.
Prejudiciul total – peste 1,8 milioane de lei
În același dosar, în luna iulie a acestui an polițiștii SICE Bihor au percheziționat sediile a nouă firme de transport marfă din județ, iar la începutul acestei săptămâni i-au audiat pe reprezentanții societăților, 10 persoane cu vârste cuprinse între 35 și 65 de ani, din Oradea, Sânmartin, Talpoș, Tășad și Tileagd. Aceștia erau acuzați că timp de 5 ani, în perioada 2019 – 2024, „ar fi înregistrat în evidențele contabile ale societăților diverse documente de achiziție (facturi/bonuri fiscale) fictive, fără justificare economică sau comercială, simulând astfel achiziții fictive de carburanți auto, de aproximativ 9.000.000 de lei, de la o societate comercială, din municipiul București, în scopul diminuării bazei impozabile și sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat”.
Doi dintre cei audiați au fost reținuți atunci pentru 24 de ore.
Anchetatorii au calculat că, prin înregistrarea în contabilitate a documentelor fictive, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 1,8 milioane de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.
„În vederea recuperării prejudiciului, au fost aplicate măsuri asiguratorii asupra a 6 terenuri, 3 imobile și 7 mijloace auto aparținând celor în cauză. Totodată, a fost recuperați 710.000 de lei din prejudiciul total, ca urmare a plății efectuate de către una dintre persoane, la bugetul de stat”, se arăta într-o informare a Poliției Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!