Turistul din Oradea era miercuri, 30 iulie a.c. la mare cu soţia lui. Au intrat în apă, aproape de mal. La un moment dat, bărbatul s-a prăbuşit, iar soţia lui a început să strige după ajutor. Un salvamar a scos-o întâi pe femeie, apoi a fost adus la mal şi bărbatul, care intrase în stop cardio-respirator. Echipajul medical de urgenţă chemat la faţa locului a încercat peste 40 de minute să îl resusciteze pe bărbat, dar în zadar. Orădeanul a fost declarat decedat.
Martorii de la faţa locului au declarat pentru media locală de acolo că probabil omul făcuse un infarct şi apoi a căzut în apă. La fel au opinat şi membrii echipajului medical. Soția bărbatului ar fi declarat medicilor că nu știa ca acestă să fi fost bolnav de inimă. Autopsia va stabili exact cauza decesului.
Verificaţi-vă inima!
Cazurile de deces aparent fără motiv sunt multiple în ţară la noi. În fapt, fiecare are la bază o problemă medicală existentă (infarctul nu apare din senin), dar neştiut de persoana în cauză. Fie persoanele respective au o malformaţie congenitală la inimă asimptomatică şi nedescoperită din cauză că nu au mers la consulturi sau nu şi-au făcut analize relevante ci doar superficiale, fie persoanele se ştiu suferinde de inimă dar au neglijat tratamentul ori/şi sfaturile medicilor.
Dr. Hadrian Borcea, de la Spitalul Judeţean Oradea, sfătuieşze bihorenii ca la vârste fragede să îşi efectueze la doi – trei ani un control cardiologic detaliat, iar o dată cu înaintarea în vârstă tot mai des: o dată pe an şi chiar la şase luni la vârstă înaintată. În cazul celor cu probleme la inimă, aceştia sunt rugaţi să respecte indicaţiile medicilor cardiologi şi să îşi efectueze controale specifice după cum le recomandă cardiologii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!