Mihai Răzvan Tămaș era căutat de aproape 10 zile când ofițerii Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri și luptătorii de la Acțiuni Speciale l-au dus la Penitenciarul Oradea, unde va executa 2 ani de închisoare pentru transfer neautorizat de date informatice.
Condamnat pentru implicarea în atacuri de tip „phishing”
Tămaș a fost acuzat că a fost implicat într-o operațiune de clonare de carduri prin care au fost retrași 22.000 de dolari din conturile unor clienți American Express. Conform procurorilor DIICOT Oradea, el a acționat în 2012 alături de alte cinci persoane și avea rolul de a scana, prin intermediul unor programe informatice, servere vulnerabile de pe internet. Le afla IP-ul, numele de utilizator și parola, care erau folosite ulterior pentru transferul neautorizat de date informatice, „respectiv erau capabile să trimită e-mail-uri de ordinul sutelor de mii în maximum o oră”, au detaliat anchetatorii.
Informațiile obținute de Tămaș erau folosite apoi în comiterea unor atacuri de tip „phishing”, susțin anchetatorii Astfel, prin intermediul unor e-mailuri care conțineau linkuri spre clone ale paginii de internet a băncii, proprietarilor cardurilor li se cereau datele pentru a intra în posesia unor premii sau pentru refacerea bazelor de clienţi, afectate – chipurile – de erori tehnice.
Datele de identificare ale cardurilor erau transferate apoi, cu dispozitive speciale, pe așa-numite „carduri albe” care erau folosite pentru a cumpăra de la băuturi și îmbrăcăminte, până la bijuterii și ceasuri. Printre cei implicați în aceste manevre s-a aflat și Iosua Ovidiu Drobotă, orădeanul care a creat în 2015 un site de susținere a lui Donald Trump, aflat atunci în competiție pentru președinția Statelor Unite cu democrata Hillary Clinton.
În primă fază, la sfârșitul lui 2020, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe Tămaș la 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pe un termen de supraveghere de 4 ani. Sentința a fost menținută, doi ani mai târziu, de Curtea de Apel Oradea, iar bărbatului i s-a pus în vedere că pe durata supravegherii are mai multe obligații, printre care să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bihor la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune ori să anunţe schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile.
Nu a știut că trebuie să treacă pe la Probațiune
Doar că la finalul anului trecut, Serviciul de Probațiune a sesizat Tribunalul Bihor și a cerut instanței să-l trimită pe Mihai Tămaș după gratii, pe motiv că acesta nu a respectat condițiile impuse de instanță pentru suspendarea executării pedepsei, respectiv nu s-a mai prezentat la întâlnirea cu consilierii de probațiune.
Orădeanul a explicat în fața instanței că a fost nevoit să aibă grijă de mama sa, care s-a îmbolnăvit în cursul anului 2024, motiv pentru care ar fi uitat să meargă la Serviciul de Probațiune. A susținut că după decesul mamei sale, în luna noiembrie a anului trecut, nu s-a mai dus la întâlnirile de la Probațiune „pentru că nu a ştiut că trebuie să se mai prezinte”.
În luna martie a acestui an, Tribunalul Bihor a decis ca Tamaș să execute pedeapsa în închisoare, hotărârea devenind definitivă pe 8 aprilie, când bărbatul a fost dat în urmărire națională.
Trimite articolul
Xda mai este gruparea aia cu sebi grasu de pe stefan si decebal aia fac de vreo 20 de ani
-
Cum ii pe facebook sebi grasu asta?