Bărbatul a distribuit mii de anunțuri pe portalurile olx și okazii.ro prin care oferea îmbrăcăminte vintage cumpărată din piața de vechituri de la magazine de profil din Oradea. La acestea s-ar fi adăugat și lănțișoare, inele și ceasuri – ultimele achiziționate de pe eBay.
[eadvert]
La o percheziție făcută în apartamentul inculpatului, polițiștii au descoperit peste 5700 de obiecte de îmbrăcăminte și mai bine de 400 de accesorii. Inspectorii antifraudă au calculat că, pentru vânzările făcute în cei 6 ani, bărbatul are de plătit statului taxe și impozite de peste 48.000 de lei, sumă contestată de acesta. Sentința dată luni, 7 august, de Tribunalul Bihor nu este definitivă și a fost deja atacată cu apel de către orădean.
Mii de anunțuri cu haine de vânzare
Potrivit rechizitoriului Parchetului Bihor, tânărul a fost acuzat că în perioada octombrie 2012 – septembrie 2018 ar fi vândut îmbrăcăminte, încălțăminte, lenjerie şi accesorii prin mii de anunțuri postate pe site-uri de profil. Chiar bărbatul a recunoscut că ajunsese în ultimii doi ani de vânzări ajunsese să aibă în jur de 2.000 de anunțuri active pe olx.ro și aproape 3.000 de anunțuri pe okazii.ro.
Bărbatul a susținut că, pasionat fiind de îmbrăcămintea vintage, pe care o colecționa și o purta, a adunat în timp foarte multe astfel de obiecte. Le-a spus polițiștilor și magistraților că obișnuia să cumpere hainele din piața de vechituri sau de la magazine second-hand din Oradea.
Și-a dat seama că poate să obțină un venit din vânzarea acestor haine și a început să le comercializeze online. Susține că în toate anunțurile specifica faptul că produsele au un anumit grad de uzură: ”Am fost direct interesat de satisfacerea clienților, astfel încât să-mi creeze un bun renume în mediul online.”
Era atent la ce lua și știa că magazinele din care lua îmbrăcămintea o curățau și o dezinfectau mai întâi.
„Nu doream și aveam interesul de a introduce la domiciliul meu haine cu potențial sau risc de infecții, cu atât mai mult nu aveam nici un interes să îmbolnăvesc clienții mei”, arăta tânărul într-o declarație redată în hotărârea Tribunalului Bihor. În plus, de curățarea altor obiecte s-ar fi ocupat chiar el, ”în sensul că le spălam cu mașina de spălat, le călcam cu călcătorul, în ideea ca aceste produse să fie în cea mai bună stare posibilă”.
Accesorii (ne)prețioase
Când polițiștii i-au percheziționat apartamentul, în septembrie 2018, au găsit în locuință, dar și două încăperi de la subsolul blocului, 5.700 de articole de îmbrăcăminte puse în 152 de saci. Doar câteva zeci de obiecte erau noi, susținea bărbatul, în timp ce altele le aparțineau celorlalți membri ai familiei sale și nu erau de vânzare ori îi fuseseră lăsate de prieteni ”în ideea că odată și odată să le pun în vânzare”.
În locuință au mai fost descoperite 419 inele, ceasuri, lănțișoare și alte accesorii. Orădeanul a precizat că doar o parte din aceste bijuterii erau suflate cu aur, iar altele erau din argint. În schimb, ceasurile le cumpărase de pe eBay și nu erau din metal prețios.
Anchetatorii au stabilit că, prin nedeclararea către Fisc a vânzărilor online făcute în cei 6 ani, orădeanul s-a sustras de la plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale și a celei de asigurări sociale de sănătate. În total, 48.000 de lei, sumă pe care inculpatul o consideră prea mare. El a atras atenția că nu s-a ținut cont că unele produse i-au fost returnate ori că a avut cheltuieli cu postarea și promovarea anunțurilor de vânzare sau cu trimiterea comenzilor prin curieri.
Instanța a observat că, imediat după percheziție, bărbatul a făcut demersuri pentru înregistrarea sa ca persoană fizică autorizată. Drept urmare, prin sentința dată luni, Tribunalul Bihor nu i-a interzis dreptul de a administra o firmă. În schimb, l-a obligat să muncească 80 de zile în folosul comunității și să achite suma cerută de ANAF, plus 2.000 de lei cheltuieli judiciare.
Ultimul cuvânt îl va avea Curtea de Apel Oradea.
Trimite articolul
XSi ce i care au firat milioane si.miliarde de euro si nui poate aduce nimeni in tara ca nu se vrea cu aia ce faceti?ca daca recuperati de la toti mafiotii acestei tari si de la toti hotii prejudiciul si tot ce au scapam lejer de saracie,dar nu se vrea
Ce captura extraordinar……bine că ați prins acest infractor extrem de periculos ….. felicitări…..la jumbo mai este o infractoare extrem de periculoasă care vinde flori
Fiule,tergiversaza dosarul ca o sa ti se prescrie fapta(vezi angajata bancii care a devalizat banca cu 9 milioane de euro)
(vezi articolul urmator!!!!!!!!!!!!!!!!)