În plus, va trebui să muncească 60 de zile în folosul comunității și să achite o pagubă de 13.782 de lei.
Prin sentința dată joi, Curtea a întors hotărârea dată în februarie de Judecătoria Oradea, care îl achitase pe Daniel Radu Știube pentru prima acuzație și îl sancționase cu amendă pentru falsificarea unei comenzi de transport.
Știube a fost judecat pentru fapte pe care le-a săvârșit pe 1 mai 2020, când a emis o comandă de transport falsificată în numele unei firme în care nu avea nicio calitate. Procurorii au precizat că în acest document a indicat un cont bancar care nu aparținea societății, un alt administrator decât cel din acte și a aplicat o ștampilă falsă, semnând documentul în locul reprezentantului real al firmei. Pe baza comenzii astfel completate, a determinat o companie de transport să facă un transport de marfă pe ruta Oradea – București, „fără însă ca după efectuarea transportului să îi mai plătească acesteia contravaloarea serviciilor, cauzându-i astfel un prejudiciu persoanei vătămate în cuantum de 13.782,20 lei”.
Pe parcursul investigației s-a aflat că înainte cu două luni, în februarie 2020, Știube a vrut să cumpere SRL-ul în numele căruia a întocmit comenzile de transport de la administratorul acestuia. I-a plătit un avans de 1.000 de euro, iar în luna aprilie a acelui an s-a dus la un avocat pentru întocmirea actelor prin care o altă persoană urma să preia societatea. S-a stabilit ca schimbarea administratorului să se facă doar după ce Daniel Știube achita diferența de 3.500 de euro. Însă în momentul în care orădeanul a emis comenzile falsificate de transport, firma era tot pe numele vechiului proprietar.
Achitat la Judecătorie, condamnat de Curte
Instanța de fond, Judecătoria Oradea, l-a achitat pe Știube pentru acuzația de înșelăciune pe motiv că „nu sunt întrunite elementele de tipicitate obiectivă ale infracțiunii”.
Potrivit hotărârii consultate de Bihon, societatea care a efectuat transportul Oradea – București obișnuia să preia comenzi plasate de orădean „pentru diferite societăți administrate în drept de interpuși de-ai lui, dar administrate în fapt de acesta”. Mai mult, arăta judecătorul de caz, „din probe rezultă că inculpatul a prezentat societăţii contractoare situaţia reală a calităţii sale în firmă la momentul efectuării comenzii, aceştia din urmă asumându-şi practic un risc, mai ales în contextul în care societăţile în numele cărora inculpatul plasase deja comenzi în cuantum de 78.000 de euro nu achitaseră debitul.”
Parchetul Oradea a atacat sentința Judecătoriei, iar Curtea de Apel a stabilit că Daniel Știube este vinovat și în cazul acuzației de înșelăciune.
Trei condamnări în trei ani
Daniel Radu Știube a mai avut probleme cu legea, fiind și condamnat în trei dosare. În 2022 a fost sancționat cu o amendă penală de 5.000 de lei după ce s-a împăcat cu o firmă de transport căreia i-a plătit datoria. În anul următor a primit o condamnare de 2 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru că a refuzat să prezinte documente solicitate de inspectorii ITM Bihor.
În octombrie 2024, Știube a fost condamnat de Judecătoria Oradea la un an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru că nu ar fi plătit peste 100.000 de euro pentru 26 de transporturi de marfă pe care le-ar fi intermediat fără să aibă licența necesară din partea Autorității Rutiere Române. În loc să plătească serviciile de transport, ar fi folosit în interes personal banii încasați, au acuzat anchetatorii. Patru firme ar fi fost înșelate în acest fel și doar una și-a primit banii înapoi.
Sentința a fost atacată de inculpat, astfel că procesul se află acum pe rolul Curții de Apel Oradea.
În prezent, Daniel Știube mai are un dosar de înșelăciune, care va fi analizat de Judecătoria Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!