Nemulțumit, cel sancționat s-a adresat Judecătoriei Oradea și a cerut anularea procesului verbal de constatare a contravenției. A precizat că el a pus cutia în „țarcul” amenajat pentru colectarea deșeurilor, dar aceasta ar fi fost scoasă în afara incintei „cel mai probabil de către o altă persoană”. În plus, polițistul local nu a constatat personal cine a pus ambalajul în afara zonei amenajate, a arătat orădeanul.
Instanța a observat că Poliția Locală Oradea a depus la dosar trei fotografii care indicau locul unde a fost găsită cutia și datele de identificare trecute pe aceasta. Însă judecătorul de caz a explicat că „găsirea unei cutii de depozitare pe domeniul public nu echivalează cu constatarea unei contravenții săvârșite de o anume persoană, polițistul local nefiind de față în momentul în care deșeul a fost abandonat”.
În opinia Judecătoriei Oradea, faptul că ambalajul aparținea unei persoane nu este suficient pentru a demonstra că aceasta a fost cea care a abandonat-o pe domeniul public.
„Se observă că acea cutie a fost găsită în fața locului special amenajat pentru aruncarea deșeurilor, la câțiva centimetri distanță, fiind posibil ca ea să fi fost manipulată de una din persoanele care au acces la respectivul țarc (fie unul din locatari, fie chiar un angajat al firmei de colectare, care a refuzat preluarea acesteia pentru că nu era pliată corespunzător)”, a precizat judecătorul.
În atare condiții, instanța a stabilit că există un dubiu cu privire la vinovăția celui amendat și i-a admis plângerea, anulând sancțiunea. Poliția Locală Oradea poate ataca sentința cu apel în termen de 30 de zile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!