Primăria Oradea intenționează să elaboreze o Strategie integrată de informatizare a municipiului.
Obiectivele urmărite de Primăria Oradea în domeniul informatizării sunt de două tipuri: un obiectiv general și obiectivele SMART.
Obiectivul general îl reprezintă elaborarea strategiei integrate de informatizare a Municipiului Oradea, căreia să-i urmeze implementarea unui model informatic care să gestioneze în mod unic toate categoriile de date și informaţii existente în cadrul Primăriei Municipiului Oradea, să răspundă cerințelor definite de oricare dintre compartimente, să asigure informarea corectă, completă și în timp util a factorilor de decizie, să descrie etapele și procedurile necesare a fi urmate pentru ca Oradea să devină SMART CITY, dar și să asigure soluții pentru gestionarea clară a relației cu instituțiile subordonate Primăriei Oradea.
„Elaborarea Strategiei integrate de informatizare a Municipiului Oradea 2015-2025 este un demers complex, de mare actualitate și totodată indispensabil pentru un viitor oraș SMART. Suntem conștienți că un oraș inteligent are nevoie în primul rând de o infrastructură informatică de bază, pe care să se aşeze apoi diverse tipuri de activități și sisteme, precum: iluminatul public inteligent, managementul traficului și siguranța cetățenilor, parcări inteligente, managementul gunoiului, servicii de tip e-cetățean etc. Modul în care aceste componente de tip SMART City pot fi achiziționate, apoi integrate din punct de vedere tehnic, oportunitățile de finanţare și scenariile de dezvoltare informatizată a instituțiilor publice se vor regăsi în documentul strategic ce îl dorim elaborat”, a declarat city-managerul Eduard Florea.
Obiective SMART ale strategiei integrate de informatizare a Municipiului Oradea sunt:
* Oradea, primul oraș complet WiFi din România (după modelul Luxemburg)
* E-Services, ce scade utilizarea hârtiei și crește eficiența (s-au făcut pași importanţi pentru plata taxelor, dar încă se mai poate eficientiza prin eliberare de AC-uri, avize prin e-mail, etc)
* Aderarea la o organizație/alianță de tip smart city pentru schimb de informații
* Cele mai bune servicii publice prin utilizarea de instalații și echipamente IT (fluidizarea traficului, iluminat public inteligent, transport public inteligent, etc)
* Participare activă (e-participation). Îmbunătățirea continuă a softului, căutarea unor soluţii pentru creşterea nivelul de participare pe baza datelor actuale
* Orașul bazelor de date unice. Interconectarea cu bazele de date ale diferitelor structuri deconcentrate sau locale
* Oradea, cel mai sigur oraș din România (continuarea investiţiilor în reţeaua de supraveghere și valorificare a informațiilor prin digitalizarea imaginilor)
Citiți principiile noastre de moderare aici!