Şi ecologiştii înverşunaţi sunt de acord că în ultimii ani s-au făcut lucruri bune în Oradea. Dar verzii neangajaţi politic cred că se fac şi lucruri mai puţin bune, care ar trebui îndreptate măcar de acum înainte pentru ca Oradea să-şi onoreze cu adevărat titlul de Capitală Verde.
Pentru a contrabalansa imaginea exclusiv pozitivă care a însoţit mediatizarea distincţiei, străjerii orădeni ai naturii ne-au transmis comentarii preponderent acide. Însă, un ton mediat adoptă, de pildă, Paul Iacobaş de la CAPDD Bihor, care consideră că ar trebui să facem eforturi pentru a onora distincţia măcar de acum încolo.
Iar cu o ramură de măslin, pacifistă dar și grăitoare, vine renumitul biolog Anna Marossy.
„Această distincţie ne obligă foarte mult de acum încolo. Momentan, Oradea e de un verde cenuşiu. Când vor ieşi frunzele să luaţi o crenguţă să o clătiţi în găleată. Curge apă neagră de pe frunze. Acesta e un semn grav că nu doar plantele nu îşi pot face oxigenarea ci şi plămânii noştri. Ar mai fi multe de spus şi de făcut”, a sintetizat Anna Marossy un alt test al adevărului pentru oxigenarea Oradiei, pe lângă cel cu verdeaţa arătată live de satelitul Google Map.
Cert e că o comparaţie la îndemână este cea cu Timişoara care are şi ea un euro-proiect similar pentru încălzirea centrală, dar pe cărbune, şi o gestionare a deşeurilor cel puţin la fel de performantă. Iar în plus, parcuri şi Grădină Zoo mai verzi şi mai mari, parcări ecologice şi tăieri de arbori mai puţine.
Citiți principiile noastre de moderare aici!