Consilierii locali au votat în cadrul ședinței extraordinare de miercuri, 14 decembrie, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru proiectul „Parc fotovoltaic amplasament strada Matei Corvin, Municipiul Oradea, Județul Bihor”, proiect care va fi depus spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
[eadvert]
Viitorul parc fotovoltaic va fi amplasat între străzile Matei Corvin și Santăului, în jurul haldei pentru depozitarea deșeurilor municipale, și va avea o centrală proprie.
Centrala va fi racordată la Sistemul Energetic Național, contribuind astfel la creșterea producției de electricitate provenită din surse regenerabile și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
15.168 de panouri fotovoltaice
Centrala electrică fotovoltaică prevede montarea a 15.168 de panouri fotovoltaice monofaciale, având fiecare o putere instalată unitară de minimum 670 Wp, respectiv echipamentele electrice aferente – 48 de invertoare de 175 kW și 5 posturi de transformare ridicătoare de 1850 kVA.
În fiecare post pot fi conectate câte 10 invertoare în paralel. Panourile fotovoltaice vor fi amplasate pe structuri metalice de susținere speciale.
În cadrul investiției sunt prevăzute și lucăpri conexe: executarea unui racord electric la Sistemul Energetic Național prin intermediul Stației Electrice de 110 kV din incinta CET, inclusiv construirea unei stații electrice de transformare 20/110 kV, amenajarea terenului, realizarea de alei și drumuri tehnologice în cadrul parcului, îngrădirea acestuia, sistem de iluminat, sistem de supraveghere video centralizat, instalație de legare la pământ și paratrăsnet.
Parcul fotovoltaic va putea fi gestionat de la distanță, fiind prevăzută în cadrul investiției montarea de echipamente pentru monitorizare și control de la distanță prin fibră optică/GSM.
Puterea totală instalată a panourilor fotovoltaice este estimată la minimum 10,162 MWp.
ââValoarea totală a investiției este de 81.381.870,50 lei inclusiv TVA, din care 30.022.219,94 lei (45%) reprezintă cofinanțarea proiectului din fonduri europene, iar 51.359.650,56 lei (55%) va fi contribuția municipalității.
Durata estimată de realizare este de 12 luni.
Trimite articolul
XCe unitate de masura este Wp?
-
Unitatea de măsură pt panouri fotovoltaice
Să vedeți voi cum vor crește impozitele orădenilor din cauză că ăștia nu vor fi în stare să finalizeze proiectul până la 22.12.2023 și atunci toate fondurile din POIM 2014-2020 vor dispărea.
Tot atunci vor realiza și faptul că nu au terminat lucrările la cele 5 pasaje din Cantemir și Centrul Civic și alte proiecte care nu vor fi gata la timp pentru a mai primi finanțare, iar atunci vor avea motive să majoreze taxele și impozitele orădenilor de la 50% până la 400%. Cum tocmai au decis să plătim cu 50% mai mult pentru impozit începând cu 2023 calculați și voi ce ar însemna asta pentru noi, dragi orădeni!
Le-ați cerut să vedeți ce reacție au cei din Primăria Oradea dacă le cereți socoteală pentru nefinalizarea acestor proiecte,? Mie mi-au scris că nu am motive să mă îngrijorez pentru astfel de lucruri. Vă dați și voi seama cum se vor face aceste lucrări – în bătaie de joc, iar dacă mai sunt și finanțate din bani publici, putem să le cerem cu toții în masă să își asume ei un eșec și să nu mai încaseze taxe și impozite de la orădeni pentru următorii 10-20 de ani!
Vă scriu doar că este timpul să vă treziți din somnul cel de moarte și să nu mai fiți niște morți umblători!
-
Ia un somnifer si culca-te. O sa mori de inima rea daca vei fi asa pesimist in continuare. Si la tine acasa faci lafel? adica nu faci nimic ca daca meseriasul e slab, daca intre timp se scumpesc materialele, daca ……
“Wp”= Watt-peak … putere de vârf