Luni, la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest în localitatea Rădaia, judeţul Cluj, s-a semnat contractul de finanţare pentru transformarea modestului Ştrand Municipal într-o destinaţie menită să concureze cu aquapark-urile din Ungaria. Se va chema „Complexul wellness termal «Nymphaea Oradea»”. Cel puţin acesta este numele său de botez acum, când e în stare de proiect. Edilii nu exclud însă posibilitatea unor acţiuni de rebranding a investiţiei, după ce complexul wellness va prinde contur.
Proiectul are o valoare de 88,3 milioane de lei noi. Din aceşti bani, Uniunea Europeană contribuie cu o finanţare nerambursabilă de 32,3 milioane de lei noi. Adică 37% din valoarea totală a proiectului. Diferenţa o acoperă Primăria Oradea. Şi mai e şi TVA-ul…
Scopul dezvoltării acestui veritabil aquapark este includerea Oradiei pe harta turistică din regiune, cu servicii de agrement moderne de tip wellness, aquapark, spa, care lipsesc în acest moment şi privează Oradea de o dezvoltare integrată a turismului local. În acelaşi timp, viitorul complex Nymphaea va beneficia de resurse precum apa geotermală, cu proprietăţi curative deja demonstrate. Această resursă naturală e un argument în plus pentru ca Nymphaea să devină magnetul turistic pentru oraşul dezvoltat din Varadinum-ul menţionat prima dată în istorie, la anul 1113. Primarul Ilie Bolojan crede că Nymphaea se va deschide în vara lui 2013.
Contractul de finanţare semnat luni de primarul Bolojan la Cluj ar trebui să genereze un aflux turistic spre Oradea. Complexul termal wellness Nymphaea Oradea va integra atât facilităţile de agrement de tipul unui aquapark, cât şi cele balneo, utlizând resursele de apă geotermală.
Cele 500 de locuri ale Ştrandului Municipal vor fi dublate în viitorul complex, care va avea trei clădiri noi, cu bazine, spa, fitness, zonă de bowling, birouri şi spaţii comerciale, 14 bazine şi 12 aquatobogane, terenuri de sport şi pavilioane acoperite. Nu vor lipsi servicii precum sauna, masajul, hidroterapia, aromoterapia, înfrumuseţarea. Va fi şi un bazin cu valuri, precum şi unul de sărituri. Vor fi zone de plajă pe iarbă, pe lemn, pe nisip, pe pietriş şi pe rocă, o zonă de alpinarium cu o cascadă care se varsă de pe o zonă înaltă într-un pârâu artificial cu circuit închis. În proiect apare şi un ponton pentru heliocurăm, dar şi un lazy river descoperit, cu o adâncime de 1,2 metri.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!