Peste 500 de persoane au participat duminică seară la un marş de protest, în Oradea, manifestându-şi opoziţia faţă de proiectul de exploatare a aurului prin cianuri, de la Rosia Montana.
Manifestanţi de toate vârstele au scandat pentru salvarea Roşiei Montane, transmiţând clasei politice că „nu corporaţia face legislaţia!” şi că “trădarea de ţară, în aur se măsoară!”.
Marşul s-a desfăşurat pe traseul Piaţa Unirii, strada Alecsandri, Centru Civic, Magheru, pietonalul Republicii, Parcul Traian. Pe traseu, protestatarii le-au împărţit trecătorilor fluturaşi informativi. De altfel, orădenii au fost invitaţi să se alăture marşului. „Oradea, România, trezeşte-te!” sau “Deşteaptă-te, române, din somnul cel de aur!”, au fost două dintre îndemnurile celor care se opun din răsputeri proiectului. „Nu cedăm, nu capitulăm!”, a fost un alt mesaj al paşnicilor protestatari, pentru cei ce ţin morţiş ca acest proiect extrem de controversat să fie demarat în inima Apusenilor.
„Cerem o altă atitudine!”
În faţa Prefecturii, au luat cuvântul universitarul Orlando Balaş, Cătălin Popa (mic antreprenor local) şi biologul Anna Marossy. Balaş le-a transmis celor ce au vrut să audă că „cei care am ieșit în stradă pentru Roșia Montană nu îi apărăm doar pe roșienii care rezistă presiunilor corupției și minciunii, ci să ne apărăm în modul cel mai direct și pe noi. Să ne apărăm drepturile și demnitatea. Să apărăm Roșia Montană și Oradea, țara asta, pămîntul din care trăim”. „Cerem o altă atitudine față de resursele țării, față de patrimoniu. Nu se poate să mai fim conduși de oameni atît de ieftini, care ne vînd țara și viitorul pentru niște comisioane. Cerem o altă atitudine față de patrimoniul natural”, a cerut universitarul, adăugând pe lista revendicărilor refuzul exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică, al microhidrocentralor „care ucid rîurile”, al organismelor modificate genetic. Balaş: „Vrem hrană sănătoasă și etichetată corect! Vrem să fie oprite defrișările! Vrem ca protecția mediului să fie garantată prin Constituție, deoarece mediul este baza vieții oamenilor”.
În discursul său, Popa a vorbit despre protestatari ca despre „o a treia forţă”, care se opune clasei politice actuale. Vorbitorul a făcut referire la moştenirea pământului ce trebuie apărat, la pericolul otrăvirii Ardealului, dar şi la figuri istorice precum Avram Iancu sau Horia, Cloşca şi Crişan, ca să justifice necesitatea conservării munţilor, a naturii. După înflăcăratul său discurs, la boxele amplasate în Parcul Traian s-a auzit piesa lui Vali Sterian – „Exerciţiu”.
Apoi, Marossy a vorbit în română şi maghiară, spunând despre proiectul cianurist că este “atentat la viitorul copiilor noştri”. Speech-urile acesta au fost aplaudate frenetic de manifestanţi.
Următoarea manisfestare de amploare, cu marş de protest împotriva proiectului cianuristic de la Roşia Montană va avea loc la Oradea, tot duminică, de la ora 17. Până atunci, proteste împotriva exploatării prin cianuri vor avea loc zilnic, la statuia lui Mihai Viteazul, de la ora 18:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!