Oradea este singurul oraş din România unde preţurile apartamentelor din blocurile vechi au crescut în semestrul doi al anului trecut comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010. Afirmaţia aparţine companiei de consultanţă şi evaluare Darian.
Este drept, creşterea din semestrul doi a venit după o scădere a preţurilor în primul semestru cu 1,6%. Per total, creşterea generală pe anul 2011 este de 2,8%. Acest lucru marchează primul plus după doi ani de scăderi.
Potrivit celor de la Darian, media pe întreaga ţară (-5,8%) pentru acelaşi interval ilustrează o scădere consistentă a pieţei imobiliare şi anul trecut, al treilea de la debutul crizei economice.
Conform firmei de evaluare şi consultanţă, preţul mediu de vânzare al apartamentelor vechi din Oradea a ajuns în al doilea semestru al anului trecut la 821 de euro pe metru pătrat. Preţul de vânzare al apartamentelor noi a fost, în medie, de 837 de euro pe metru pătrat.
În zona centrală, apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 29.500 şi 50.000 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Velenta, acestea au avut preţuri cuprinse între 23.000 şi 35.000 de euro, funcţie de dotari, etaj şi suprafeţe utile. În zona Iosia, apartamentele se tranzacţionează la o medie de 803 euro pe metru pătrat, iar în zona Rogerius preţul mediu a fost de 830 de euro pe metru pătrat.
Ce se va întâmpla în 2012?
Descurajarea creditelor în valută ar putea duce la o micşorare a cererii solvabile, ceea ce înseamnă că şi mai puţini români vor avea la dispoziţie în acest an suma necesară achiziţionării unui apartament.
„O tendinţă evidentă care relevă adaptarea la criza economică este aceea de construcţie a apartamentelor la suprafeţe mai reduse decât înainte de criză”, spune Adrian Crivii, preşedintele Darian. Se estimează, de asemenea, că în condiţiile creşterii preţului gigacaloriei, cererea se va îndrepta în 2012 cu precădere către apartamentele din blocurile reabilitate termic, cu o bună izolaţie, si de preferinţă dotate cu centrale termice.
Compania Darian, cu birouri în 20 de oraşe din ţară, este cea mai veche firmă cu capital integral românesc care activează în sfera consultanţei pentru evaluare, ajungând în 2011 la o cifră de afaceri de 3 milioane de euro. Compania realizează semestrial şi anual un raport privind evoluţia pieţei imobiliare din România.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!