Aproximativ un sfert din Oradea, partea cea mai valoroasă din punct de vedere arhitectural și recreațional, a fost încadrată pentru a fi atestată ca stațiune de interes național. Experții Ministerului Turismului au vizitat deja orașul iar dosarul pentru atestare a fost depus, finalizarea procedurii fiind așteptată luna viitoare, conform primarului Ilie Bolojan.
Perimetrul „stațiunii Oradea” cuprinde, de fapt, două zone: centrul istoric al orașului, cu monumentele istorice, începând de la Bazilica Romano-Catolică, strada pietonală centrală, cu tot ce înseamnă centrul istoric, până la Universitate și zona coridorului verde al Crișului Repede, pornind de la Podul Mareșal Prezan, Aquapark-ul Nymphaea, lunca Crișului, Dealul Ciuperca, Parcul Brătianu, traversând zona centrală, până la Ștrandul Ioșia.
„Proiectul nostru este ca, în cursul lunii iunie, să obținem acest statut de stațiune turistică de interes național, după care să pregătim câteva proiecte care s-ar încadra în acest concept”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Birocrație în plus
Pentru agenții economici care pică în stațiune, noul statut aduce, pentru început bătăi de cap suplimentare. Aceștia trebuie să reia procedura de autorizare, doar că în două locuri – și la Primărie și la Ministerul Turismului, a precizat primarul.
Bolojan a preferat să insiste pe beneficiile pe care statutul de stațiune le aduce orașului, cel mai important fiind accesul la surse de finanțare suplimentare. Unul dintre proiectele pe care primarul le vede finanțate din această sursă ar urma să fie un spa, care să fie amenajat pe jumătate din actualul amplasament al Ștrandului Ioșia, cu intrare separată, cealaltă parte a ștrandului urmând și ea să fie reabilitată, rămânând cu actualele funcțiuni.
„Va fi un spa modern, care se va lega cu Sala polivalentă și noua piațetă publică, care va fi realizată în zona respectivă. Prin obținerea statutului de stațiune turistică de interes național, Municipiul Oradea va avea avantajul de a putea accesa fonduri europene și guvernamentale care altfel nu ar putea fi accesate și, de asemenea, s-ar consolida imaginea de oraș turistic, fiind puse în valoare, alături de patrimoniul arhitectural al orașului, și posibilitățile de tratament balnear pe care le oferă municipiul”, a mai spus primarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!