Șase contracte de finanțare au fost semnate, vineri dimineață, în sala mare a Primăriei Oradea. Trei sunt cu Compania de Apă Oradea, două cu CJ Bihor și unul cu Primăria Oradea. La prezidiu au mai luat loc directorul CAO, Lucian Chindlea și secretarul de stat Carmen Moraru, coordonatoarea POIM și PNRR în ministerul condus de Boloș.
Primarul Birta a început prin a le mulțumi subalternilor din primărie și celor din CAO, pentru pregătirea proiectelor. Ministrul Boloș a punctat că unele dintre proiectele semnate la Oradea sunt „noutate pentru ceea ce înseamnă utilizarea energiilor regenerabile de către autoritățile publice locale”. E vorba de parcul fotovoltaic care va fi amplasat pe strada Matei Corvin.
„În acest fel, Oradea, pe lângă eforturile pe care le face pentru a investi în independența energetică a municipiului, face și acest pas – parcul are și componentă de comercializare. Vor produce energie verde, în premieră în România. Doar autorități din România au avut această inițiativă – Oradea și Brașov, să producă și să comercializeze energie verde”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
[eadvert]
CJ Bihor a semnat două contracte care totalizează 8 milioane euro. Primul e cel pentru deponeele de deșeuri gratuite din județ, realizat în parteneriat cu 16 primării pe teritoriul cărora se află centrele de depozitare.
„Suntem în licitație, avem 41 de oferte, un număr cu totul și cu totul special de doritori”, a precizat vicele Mălan.
Acestea fac parte dintr-o rețea de 32 de astfel de centre care vor fi înființate în județ, ca măsură de prevenire a abandonului deșeurilor mari pe domeniul public. Celălalt proiect al CJ e de 1,7 milioane euro se referă la asistența tehnică pentru pregătirea etapei a II-a SMID.
Se reabilitează Uzina de apă 5!
CAO a semnat trei proiecte majore. „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din Bihor” – 50 milioane euro, se întinde pe 10 UAT-uri și presupune reabilitarea Uzinei de apă 5.
„O pregătim ca să avem capacitate și să refacem drenurile la celelalte uzine. Contribuția beneficiarului este de 2,9 milioane euro”, a spus Chindlea.
Directorul a precizat că proiectul va fi împărțit în 8 pachete de lucrări care se vor licita separat, „să dăm posibilitatea unor constructori să te termine în timp util”, „să nu avem sincope în implementare”, a precizat el.
Al doilea proiect al CAO este „Surse fotovoltaice destinate consumului propriu de energie la nivelul infrastructurii de apă și apă uzată”. Chindlea a precizat că necesarul de energie e asigurat, azi, la stația de epurare, dar numai în proporție de 30%.
Al treilea proiect CAO este pentru digitalizarea sistemelor în Zona Metropolitană.
„Un proiect care ne doare e digitalizarea. Avem o problemă că facem citirile o dată la 3 luni, în Zona Metropolitană Oradea. Nu avem în totalitate contoare electronice, astfel încât noi să știm unde avem avarii iar cetățeanul să știe lunar cât are de plată”, a explicat Chindlea, precizând că implementarea acestui proiect va rezolva acest neajuns.
În încheiere, ministrul a punctat că vineri, la Oradea, a avut loc o premieră – finanțarea parcului fotovoltaic al Primăriei Oradea, sistem care și vinde în rețeaua națională energia electrică produsă.
„Sper să rămână un model de referință pentru întreaga țară. Oradea a avut rol de locomotivă, în privința acestui tip de proiecte”, a subliniat ministrul.
S-a trecut, apoi, la „oficializarea relațiilor”, „ca la căsătorie”, după cum a observat, cu umor, ministrul Boloș, la momentul semnării contractelor.
Trimite articolul
XBolojan stie cum sa faca bani. Nimeni nu stie ca EL. Zeul dezvoltarii
Bravo Bandiților!!! O sa vina și vremea voastră când veți scrie carte despre hoțiile voastre acolo la răcoare unde vi locul la toții grămadă!!!!
-
Mai “columbian”dacă știi ceva despre hoții cu acte doveditoare de ce nu le depui la DNA, iar dacă vorbești aiurea așa că presupui tu înseamnă că ești dus cu pluta.