Cea mai costisitoare lucrare din Oradea, noua centrală pe gaz, urmează să fie dată în folosință din luna martie.
Primarul Ilie Bolojan a precizat câteva aspecte importante legat de modul în care funcționează sistemul de termoficare: ”În primul rând doresc să-mi cer scuze orădenilor pentru întreruperile de apă caldă și căldură din aceste zile. Aceste întreruperi arată încă o dată, dacă mai era nevoie, justețea proiectului de înlocuirie a sistemului de termoficare actual, centrala termică a orașului având peste 50 de ani. Avariile care au existat pe rețele, în bună parte au fost rezolvate, însă până vom porni noua centrală, este posibil să mai apară unele avarii”, a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.
În acest moment s-a finalizat racordarea la magistrala Trangaz, urmând ca luni, 18 ianuarie 2016, să fie recepționate lucrările.
”Urmează ca în ședința de Consiliu Local, să se supună aprobării predarea în administrarea societății Transgaz a acestei rețele, după care se va putea trece la încheierea contractului de furnizare gaz cu unul dintre marii furnizori din România. La finalul lunii ianuarie se vor realiza probe la primul cazan, la jumătatea lunii februarie vor continua probele la cel dea-l doilea cazan, iar r la începutul lunii martie se vor face probe la turbina cu cazanul recuperator. Estimăm că în cursul lunii martie va putea intra în funcțiune noua centrală pe gaz, fapt care va avea ca prim efect eliminarea poluării , dar și a problemelor legate de întreruperea furnizării agentului termic”, a mai spus primarul Ilie Bolojan.
Finalizate pe banii orădenilor
Circa 6 milioane de euro au rămas nedecontaţi de către Primărie până la data de 18 decembrie 2015, pentru proiectele ce se realizează din bani europeni. Cea mai sumă rămasă restantă este chiar pentru proiectul centralei pe gaz.
În total 27,2 milioane de lei, defalcaţi astfel: pentru proiectul de termoficare 6,2 milioane lei, pentru campusul şcolar 5,9 milioane de lei, drum expres 5,2 milioane de lei, Piaţa Unirii 4,8 milioane de lei, pavajul din Pasajul Vulturul Negru 2,4 milioane de lei, aquapark „Nymphaea” 2 milioane de lei. Alţi 390.000 de lei au rămas nedecontaţi pentru reabilitarea termică a trei blocuri, iar pentru proiectul „Punţi crişene”, ce presupune reabilitarea mai multor biserici, 314.000 lei.
Mega-licitaţia pentru achiziţia centralei pe gaz, estimată la 242.988.812 lei, a fost câştigată de asocierea de firme Elsaco Engineering Botoşani şi STC spa, cu capital italian.
Citiți principiile noastre de moderare aici!