Insectele au fost surprinse pe strada Bârsei, aproape de intersecția cu Bd. Ștefan cel Mare.
„Era foarte cald și soarele arzător. De cum am parcat mașina, am auzit un zumzăit de insecte ce-mi părea foarte cunoscut, identic cu cel pe care îl fac insectele numite tzitzikas în Grecia și în alte țări mediteraneene.
[eadvert]
M-am apropiat de acei copaci de unde venea sunetul și mi-am dat seama imediat că sunt cicade sau greieri de copaci. M-am mirat, fiindcă în țara noastra eu nu am mai auzit niciodată acest cântat. Nu mi se par deranjante deloc, pentru că eu le asociez cu vacanța la Marea Mediterană.
Este, totuși, spectaculos să găsești astfel de insecte într-o zonă climatică nespecifică lor. Probabil încălzirea globală și schimbările climatice își spun cuvântul și aici. Ulterior, mi s-a părut interesant să împărtășeșc altor orădeni și am postat filmulețul pe grupul orașului nostru. Am aflat că deja alți concitadini auziseră cicadele și în alte zone din oraș, anul acesta sau chiar anul trecut” ne-a declarat Ioana Sabău, orădeanca care a filmat insectele.
Prezente în diferite zone ale orașului
Odată postat pe Facebook, mai mulți locuitori ai orașului au ținut să precizeze că știau de prezența lor încă de anul trecut, în diferite zone ale orașului.
„Da sunt, eu am auzit vara trecută lângă bazinul olimpic și nu mi-a venit sa cred, acum 2 săptămâni am auzit și în spate la P-ța Decebal pe malul Crișului” a scris un orădean.
Părerile specialiștilor
„Până la această oră nu a fost înregistrată nici o sesizare în legătură cu insectele cicade și in lista speciilor invazive nu sunt incluse niciuna dintre speciile de cicadide”, a precizat biologul Dorina Radoveț.
Ce sunt cicadele sau tzitzikas cum sunt numite de greci
Cicadă este o insectă care trăieşte în ţările calde. Insecta are aripi mari transparente şi produce prin vibraţia membranei de pe abdomen un sunet apropiat de sunetele realizate de greieri sau lăcuste.
Sunt foarte multe specii iar fiecare specie are cântecul diferit. Americanii au făcut o pasiune pentru această familie de insecte cu specii de culori foarte diverse, dar mai ales cu ochi de nuanțe incredibile.
Cicadele au o lungime de 2 până la 5 cm., iar unele specii pot atinge chiar 15 cm.
Se crede că cele mai multe nimfe de cicadă trec prin cinci stadii în timpul dezvoltării lor în subteran. La finalizarea fiecărei etape, nimfele ies din pielea veche în scopul de a crește mai mari.
Sunetul pe care cicadă de sex masculin îl produce este cel mai tare din lume făcut de insecte și uneori poate fi auzit până la un 300 metri distanță. De precizat că femelele cicade nu produc astfel de sunete.
Acestea încep să cânte în timpul orelor de dimineață devreme și continuă pe tot parcursul zilei până la apus. Diferite specii preferă să cânte la diferite momente ale zilei.
Trimite articolul
XEste un sunet linistitor, ceva aparte. In Mallorca il auzi peste tot si nimeni nu se simte deranjat
-
Cand este doar unul singur da, dar cand sunt cu sutele pe un copac, innebunesti de galagie. In Creta am avut ocazia sa le intalnesc pe copacii de la marginea drumului, faceau o galagie asurzitoare. Noroc ca macar noaptea tac.
A fost si in parcul Bratianu (Muncitorilor) , anul trecut langa SRM-ul de gaz vis-a vis de bazinul olimpic
astea e de cand lumea in zona , da chiar dinainte de protoieuropienii si prototuranicii si etc..
E sunetul orădeanului bogat care lucreaza la privati bogați care dau salarii de 2000 net