Viceprimarul Antonia Nica a participat, la simpozionul intitulat „Primăvara Reînvierii noastre – 105 de ani de la instaurarea administrației românești în Bihor și Oradea”, în Sala Traian Moșoiu a Primăriei Oradea. Evenimentul a fost organizat de către Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, miercuri, 17 aprilie.
[eadvert]
În deschiderea simpozionului, viceprimarul Antonia Nica s-a adresat celor prezenți:
„Oradea – orașul care de 105 ani și-a asumat să-și scrie povestea, aflat fiind sub administrație românească. Bihorul – județul care parcă simbolic este spațiul reunirii energiilor și a vâltorilor celor trei Crișuri, ce străbat spațiul și vremurile. Se împlinesc 105 ani de sinuoase trasee istorice, de creșteri și prăbușiri, de temeri dar și de speranțe, care reunite azi, la ceas aniversar, cu toată modestia, ne proiectează întemeiat și concret, ca un oraș luat de mulți drept un etalon al performanței administrative”.
Viceprimarul a subliniat că Oradea este un oraș al asumării și al implicării totale, atât din partea locuitorilor, cât și din partea guvernanților locali. De asemenea, de câțiva ani, județul Bihor a început să marcheze onorant și din ce în ce mai evident, în performanța regională și națională.
„În cadrul simpozionului au luat cuvântul col. (r) ing. Dan N. Poinar; dr. Costin Scurtu – coordonatorul Filialei Constanța a Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I; col. (r) dr. Dan Prisăcaru de la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” – Filiala Iași și prof. univ. dr. Viorel Faur. Mai apoi, dr. Simona Mihuțiu a recitat textul cântecului generalului Traian Moșoiu”, a transmis Primăria Municipiului Oradea.
Evenimentul s-a încheiat cu un frumos recital susținut de corul General Traian Moșoiu.
Colecția de monede emise de Moldova Suverană. 195 de monede de aur și argint
Pentru a marca împlinirea a 105 de ani de la instaurarea administrației românești, marți, 16 aprilie, la Muzeul Orașului Oradea, a avut loc deschiderea expoziției „Colecția de monede emise de Moldova Suverană. 195 de monede de aur și argint”. Colecția aparține Muzeului Serviciului Vamal al Republicii Moldova, precum și colonelului Petru Costin din Republica Moldova.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea, Consiliul raional Ialoveni (Republica Moldova) și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”- Filiala Bihor.
Expoziția inedită va fi deschisă publicului până în data de 1 iunie.
Trimite articolul
XAți uitat de perioada 1940-44 când n-a fost administrație românească