La ultima ședință, consilierii locali orădeni au avut pe ordinea de zi un proiect de hotărâre prin care se treceau în domeniul privat al orașului un număr de 18 terenuri aflate în mai multe zone. Suprafețele de teren se află pe străzile Ana Ipătescu, Bulgarilor, Iederei, Ciobanului, Caporal Constantin Mușat, Izvorului, Pelinului, Sofiei, Ion Pop Reteganul și Piersicilor.
Terenurile cu diverse suprafețe, cuprinse între 119 și 5.784 mp, vor intra în proprietate privată a orașului ca urmare a studierii documentelor cadastrale, CF- uri și numere topo, fiind evidențiat faptul că pentru acestea nu au fost emise titluri de proprietate. În intervenția sa, primarul Florin Birta a ținut să felicite angajații de la compartimentul fond funciar și juriștii instituției pentru identificarea și preluarea în proprietate orașului a acelor suprafețe de teren.
Din datele cuprinse în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre reiese că în cazul unor terenuri, ultimele mențiuni din actele de carte funciară privind proprietarii datează în urmă cu aproape 100 de ani și chiar mai vechi, într-un caz fiind vorba de anul 1894 pentru un teren în suprafață de 3.538 mp pe strada Izvorului. Pentru a afla mai multe despre situația juridică a acestor terenuri, am contactat-o pe directoarea Direcției juridice din Primărie, Oltea Diana Marc, în subordinea căreia funcționează Compartimentul fond funciar.
Potrivit informațiilor primite, legile care reglementează problemele de fond funciar, permit autorităților locale să treacă în domeniul privat al localităților terenurile pentru care nu au fost depuse cereri de reconstituire a dreptului de proprietate de către foștii proprietari sau moștenitorii acestora. Identificarea suprafețelor care au trecut în domeniul privat al orașului prin hotărârea consilierilor s-a realizat cu ocazia verificărilor pentru eliberarea de documente pentru diverse persoane, ocazie cu care au fost analizate și documentele de carte funciară a terenurilor din vecinătate.
Astfel, angajații primăriei au reușit să aducă în patrimoniul privat al orașului o suprafață totală de teren, marea majoritate a terenurilor fiind situate în intravilan deci valoros, de 2,43 hectare. În cadrul ședinței, consilierul social-democrat Adrian Madar a propus un moratoriu de 3-4 ani privind înstrăinarea acestor terenuri, însă primarul Birta a susținut că o astfel de decizie ar putea împiedica municipalitatea să utilizeze unele terenuri pentru diverse proiecte ale municipalității.
Prin urmare, propunerea lui Madar a fost respinsă, astfel că terenurile, fiind în domeniul privat, se pot valorifica, prin votul consilierilor locali și doar prin licitație, dacă vor exista solicitări de acest fel. Din căutările efectuate, prin intermediul google earth, am constatat că foarte multe din străzile pe care au fost identificate terenurile fără proprietari sau nu au fost până acum revendicate, am constatat că sunt zone ori foarte căutate pentru construcția de case, cum ar fi strada Izvorului, ori încep să devină atractive pentru cei care vor să-și construiască o casă, cum ar fi strada Sofiei.
Printre cei care probabil deja au și pus ochii pe unele din terenurile trecute în proprietate primăriei sunt, conform unor surse din piață, dezvoltatori imobiliari sau cei care au bani și vor să-i investească în afaceri imobiliare. Pentru că pe lista străzilor unde au fost identificate terenuri părăsite apare și Ana Ipătescu, nu putem să nu reamintim de cazul fostei grădinițe și a terenului de 513 mp trecute tot în domeniul privat al municipiului după ce au stat nefolosite timp de 7 ani.
Trimite articolul
XPai sa taie repede toti copacii si vegetatia, ca la prima ploaie sa vina tot pamantul peste casele oamenilor, sa faca o “DEZVOLTARE” in zona
-
Sa facem si niste pasaje prin zona, sa nu pierdem fondurile!
Sa aibe votantii unde sa stea bara la bara.
Când le împărțiți între voi să-mi lăsați și mie o bucată..