Oradea se profilează ca un punct de convergență între moștenirea culturală și inovația tehnologică, unde instituțiile culturale adoptă tehnologiile digitale pentru a facilita o comunicare eficientă cu publicul și a-și face mai atractive activitățile. Era digitală deschide porțile către un dialog integrativ între patrimoniul tradițional și tendințele contemporane, atrăgând publicul matur, dar și pe cel tânăr, inclusiv generațiile Z și Alpha. Aceste generații, născute și crescute în era digitală, se caracterizează printr-o familiaritate intrinsecă cu tehnologia și o așteptare pentru experiențe interactive, imersive și, mai ales, personalizate. Ca răspuns la această schimbare de paradigmă, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, Centrul de Cultură al Județului Bihor și Filarmonica de Stat din Oradea și-au inovat comunicarea ofertei culturale cu ajutorul platformelor de social media și prin utilizarea de holograme, reconstrucții digitale și proiecții, îmbogățind astfel experiența vizitatorilor.
Barometrul consumului cultural din 2022, realizat de INCFC, ne arată o scădere a angajamentului publicului în activitățile culturale față de 2019: cu 8% vizitarea muzeelor, cu 11% frecventarea bibliotecilor, iar a teatrelor și cinematografelor cu 9%. Această tendință de retragere din participarea culturală pune presiune și pe instituțiile culturale din Oradea de a se reinventa și implementa inovații care să recâștige și să crească interesul comunității.
În acest context, Muzeul Țării Crișurilor și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor se pregătesc să devină un exemplu de modernitate: proiectul CultureHUB promite să transforme patrimoniul cultural într-o experiență digitală interactivă la nivel european, în sinergie cu proiectul de modernizare și digitalizare al bibliotecii, finanțat prin PNRR. Este imperativ ca aceste instituții să păstreze un echilibru între beneficiile tehnologiei digitale, menținând un dialog personalizat cu toate segmentele de audiență. Atenția trebuie să se îndrepte spre modul în care tehnologia este integrată în actul cultural, astfel încât să nu suplinească, ci să completeze și să amplifice experiența artistică, păstrând legătura personală și emoțională cu patrimoniul cultural.
Oradea, prin instituțiile sale culturale, trebuie să devină un exemplu de adaptare la noile realități socio-culturale, un lider în promovarea unei abordări echilibrate a tehnologiei digitale. Colaborarea în rândul instituțiilor culturale și parteneriatele internaționale constituie cheia pentru o infrastructură digitală culturală durabilă, care să servească nevoile actuale, dar și pe cele ale viitorului. În acest peisaj dinamic, Oradea poate să modeleze o nouă paradigmă culturală, unde tehnologia este folosită ca un instrument de legătură către viitor, fără a submina esența culturală a comunității.
Bogdan Anagnastopol – muzeograf Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!