În prezent, majoritatea antreprenorilor pe care îi cunoaștem își doresc neapărat să obțină FONDURI NERAMBURSABILE / GRATUITE. Primul secret al fondurilor europene este ca acestea Nu sunt pe Gratis! Următorul secret pentru implementarea unui proiect de succes este ca firma respectivă să facă dovada necesității acelei investiții, să aibă un plan de afaceri sustenabil și o piață de desfacere cu cerere în creștere pentru produsele sau serviciile sale.
[eadvert]
Există însă o parte însemnată a companiilor din România care aplică pentru proiecte din fonduri nerambursabile „doar pentru că sunt Gratis”. Un proiect care nu este fundamentat corect, care nu are în spate un plan de afaceri, nu se bazează pe un studiu bine fundamentat și care nu are la bază o firmă cu situații financiar-contabile solide are șanse mari să devină… un eșec.
Este important să studiem foarte bine atât oportunitățile cât și riscurile unei astfel de investiții și să analizăm: dacă avem nevoie într-adevăr de investiția respectivă, ce valoare-adăugată aduce în plus pentru firmă, ce profitabilitate va genera etc. Dar este bine să analizăm și ce riscuri implică: vom avea resursele necesare pentru finalizarea proiectului? Vom fi eligibili pentru o finanțare bancară? Vom putea respecta condițiile impuse sau asumate prin proiect? Ce se întâmplă și cum ne afectează dacă nu vom putea respecta obligațiile din proiect?
Există din ce în ce mai multe cazuri de proiecte neimplementate sau implementate defectuos care au generat pierderi mult mai mari pentru firme decât beneficiile estimate. Există de asemenea multe cazuri de firme intrate în insolvență ca urmare a nerespectării procedurilor sau a supra-îndatorării.
Cum evităm aceste riscuri? La fel ca în viața de zi cu zi, apelăm la specialiști în diverse domenii pentru activitatea firmelor. Dacă atunci când suntem bolnavi apelăm la medic, dacă atunci când avem o problemă juridică apelăm la avocați, dacă atunci când se defectează mașina apelăm la un service auto, la fel atunci când dorim să implementăm un proiect din fonduri nerambursabile, este bine să apelăm la un consultant specializat.
Este important să căutăm un consultant cu experiență, cu recomandări de la clienți mulțumiți si cu un grad ridicat de succes, de obicei peste 75%-80% din proiectele depuse pentru alți clienți.
România și Antreprenorii Români au o experiență mult mai redusă în domeniul financiar, antreprenorial și investițional decât cei din țările dezvoltate din Vestul Europei, care au acumulat o experiență antreprenorială de sute de ani si unde găsim companii la a treia generație de manageri.
Antreprenorii Români au nevoie de Educație Financiară și este important să investească constant în cursuri și în programe de dezvoltare personală pentru ei si pentru angajații lor.
Pentru întrebări și sfaturi financiare si antreprenoriale ne găsiți în această rubrică sau pe adresa redacției redactia@informmedia.ro.
Răzvan Cheregi – Profesor de Educație Financiară
Citiți principiile noastre de moderare aici!