Gruparea a fost fondată de șeicul Ahmed Yassin, un cleric palestinian care a devenit activist în cadrul filialelor locale ale Frăției Musulmane, după ce s-a dedicat la începutul vieții sale studiilor islamice la Cairo, în Egipt. Începând de la sfârșitul anilor 1960, Yassin a predicat și a desfășurat activități caritabile în Cisiordania și Gaza, ambele ocupate de Israel în urma Războiului de Șase Zile din 1967.
Cum funcționează Hamas?
Organigrama grupării este destul de complexă și cuprinde mai mulți lideri ale căror atribuții sunt în genere politice, militare și sociale. Principalul lider, cel care conduce biroul politic, compus din 15 membri este Ismail Haniyeh, venit la conducere în 2017. Sosirea acestuia în Gaza este restricționată de Egipt, prin urmare s-a stabilit în Qatar. Liderul anterior coordona mișcarea din Siria, însă ruptura declanșată în 2011, de participarea refugiaților palestinieni la revolta ce a precedat războiul civil sirian, a determinat mutarea liderului Hamas în Qatar. Unele figuri de rang înalt din Hamas ar opera se pare din birourile grupului din Turcia, țară care prin atitudinea președintelui Erdogan, nu ascunde interesul de a juca rolul de lider în regiune. În cazul atacurilor din octombrie 2023, Turcia a criticat Israelul pentru contraofensivele sale, care au vizat ținte civile precum moschei, școli și așezări civile.
De asemenea, Turcia a declarat că este dispusă să ajute la găsirea unui “acord de pace” pentru regiune. Merită să ne amintim pe de altă parte faptul că Imperiul Otoman, care este leagănul civilizației turcești, a ocupat o parte din Fâșia Gaza și Cisiordania până în 1917.
[eadvert]
Afacerile cotidiene din Gaza sunt supravegheate de Yahya Sinwar, cel ce la un moment dat a condus aripa militară a Hamas. Pentru crimele sale a stat 22 de ani într-o închisoare israeliană. În present, brigăzile Izz ad-Din al-Qassam (aripa militară) sunt conduse de Mohammed Deif și Marwan Issa. Saleh al-Arouri se pare că este șeful filialei Hamas din Liban. De asemenea, el a preluat conducerea grupării din Cisiordania în urma alegerilor interne care s-au încheiat în 2021, în timp ce Meshaal a fost ales să conducă biroul din diaspora, iar Salameh Katawi a fost ales să gestioneze afacerile membrilor Hamas încarcerați.
În calitate de entitate teroristă desemnată, Hamas este exclusă de la asistența oficială pe care Statele Unite și Uniunea Europeană (UE) o acordă OEP în Cisiordania. Din punct de vedere istoric, expatriații palestinieni și donatorii privați din Golful Persic au asigurat o mare parte din finanțarea mișcării. În plus, unele organizații caritabile islamice din Occident au canalizat bani către grupuri de servicii sociale susținute de Hamas, ceea ce a determinat înghețarea activelor de către Trezoreria SUA.
Situația economică din Gaza era deja dezastruoasă înainte de asaltul Hamas asupra Israelului din 2023, iar războiul care a urmat a augmentat sărăcia extremă a locuitorilor săi. Egiptul și Israelul au instituit o blocadă economică, izolând Gaza de cea mai mare parte a lumii.
Pe lângă Qatar, statul declarat a fi principalul sponsor al grupării Hamas, Iranul oferea în trecut 25% din veniturile sale. Cu toate acestea, din cauza sancțiunilor economice pe care le-a suferit în ultimele decenii, investițiile au fost reduse. Iranul este în continuare un susținător politic puternic al practicilor Hamas și a declarat că sprijină acțiunile grupului până când “Ierusalimul va fi eliberat”.
Conf.univ.dr. Alina Stoica
Specialist în Istoria Relațiilor Internaționale
Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene
Universitatea din Oradea
Trimite articolul
XAșa, dna universitară, și? Ce-ați vrut să spuneți cu textul ăsta, o ipoteză, argumente, ceva aveți, în afară de titlul academic?
Ați dat mai puține infromații decât găsim pe wikipedia despre Hamas și nu ne-ați lămurit cu nimic. pentru ce ați scris textul ăsta, balastru pe internet? fiți un pic mai deșteaptă decât media orașului, că de-aia predați la universitate!
Presupun ca e episodul 1 dintr-un articol mai elaborat. Altminteri nu se intelege nici legatura cu Oradea, nici punctul de vedere al autoarei.
” Pe lângă Qatar, statul declarat a fi principalul sponsor al grupării Hamas, Iranul oferea în trecut 25% din veniturile sale. ”
Daca e vorfba despre veniturile Iranului, sa dea un sfert din veniturile sale e enorm! )))) Daca e vorba de un sfert din donatiile primite de Hamas, se poate, dar fiti mai expliciti!
Se pare că Această d-na este sponsorizata de Iran și Qatar. Nu ne da nouă lecții de istorie stimată d-a! După cum văd eu tu ești pe dinafară cu materia de istorie! Unde în istorie ai auzit de poporul palestinian? Nu a existat nici o dată. Asta e invenția Arabilor, doar ca, să întrețină comfict ul Arabo/Israelian. Israelul are dreptul la autodeterminare după mai bine de 2000 mii de ani. Și are dreptul la tot teritoriul care ia lăsat regele David ca, moștenire. De la Marea cea Mare (Mediterana) și până la Iordan. De la nord (Liban până la Marea Roșie). Atunci cu adevărat se poate spune că dreptatea sa făcut. Așa mai lasă propaganda Islamică că, țările Arabe dețin un continent iar Israelul e mai mic decât trei județe de la noi.