Timp de câteva ore în Vinerea Mare, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal a fost la Oradea într-o vizită privată. Răzvan Burleanu, însoţit de membrii ai staff-ului său, a sosit din Ungaria, unde a fost la o întâlnire cu omologul său de la federaţia maghiară.
Şi-a adus aminte că în perioada când a fost elev a fost într-o tabără la Stâna de Vale, vorbind totodată şi de prietenia care-l leagă de Adrian Moisa, om de afaceri orădean implicat în minifotbal prin echipa Piaţa bihoreană şi în fotbal prin clubul de juniori Inter Oradea.
„Am venit de la Budapesta unde a avut loc o întâlnire cu președintele federației maghiare, Sandor Csanyi, la care din partea FRF au mai participat alți doi colegi de-ai mei, Marcel Pușcaș și Radu Vișan. Scopul acestei întâlniri a fost să vedem modelul de dezvoltare al infrastructurii fotbalistice şi să pregătim cât mai bine dubla manșă din preliminariile pentru Euro 2016, primul meci fiind la București. Vrem ca toate condițiile organizatorice, și în ceea ce privește suporterii să fie identice și la București și la Budapesta, pentru a nu se mai repeta incidentele din trecut. Sunt la Oradea să mă întâlnesc și cu un bun și vechi prieten, Adrian Moisa. Ne leagă pasiunea pentru fotbal și o traiectorie comună în ceea ce privește minifotbalul românesc. Am pornit la drum împreună încă din 2007, Adi s-a implicat și a avut o contribuție însemnată la dezvoltarea minifotbalului în România”, a explicat Burleanu.
Prezent la întâlnirea consumată la Hotel Carnival, redactorul Jb a dialogat cu preşedintele FRF pe teme legate de ligile inferioare şi sectorul juvenil.
Reduceri de costuri
Legat de sistemul competiţional în eşalonul al doilea, vehiculate sunt două variante: una cu două serii a câte 16 echipe, dorită de mulţi dintre conducătorii din Liga 2, cealaltă cu 12 echipe în fiecare serie cu play-off şi play-out în care să conteze toate punctele acumulate. Răzvan Burleanu dă de înţeles că ar agrea varianta a doua: „Nu cred că o creștere a numărului de echipe poate fi un demers sustenabil. Vedem și în trecutul apropiat că au fost mari dificultăți în a strânge echipe pentru Liga a II-a. Ne dorim o creștere a numărului de echipe la nivelul Ligii a III-a, pentru că vrem să reducem costurile unei echipe implicate în acest eșalon, limitând distanţele”.
Reducerea cheltuielilor pentru echipele din ligile 2 şi 3 ar urma să vină şi prin „introducerea în fotbalul românesc a unei platforme electronice de legitimare și inclusiv pentru rapoartele de arbitraj, la care lucrează un grup condus de Cornel Sorescu. O primă etapă a acestei platforme va fi gata în această vară, tocmai pentru a reduce costurile echipelor în primul rând cu deplasarea, să nu mai fi nevoit să vii de la Oradea la București să legitimezi un jucător, sau dacă ai un jucător suspendat să nu mai vii la București să-i recuperezi carnetul de legitimare. Sunt niște lucruri incredibile pentru anul 2014, mai ales dacă ne gândim la tehnologia care ne înconjoară pe toți”.
1.000 de jucători români
În ceea ce priveşte fotbalul juvenil, preşedintele FRF a precizat că au fost puse bazele unui departament de scouting, care să monitorizeze copii şi juniorii din ţară, coordonând activitatea tuturor antrenorilor zonali. „Totodată există și o secțiune legată de fotbalul extern. Avem o bază de date pe care am preluat-o și pe care o îmbunătățim, cu peste 1.000 de jucători români care activează în momentul de față în afara granițelor. Astfel încât să putem organiza în toamna acestui an primele selecții pe plan extern, fiindcă sunt mulți jucători și până acum le-a cam fost interzisă participarea la loturile naționale, pornind de la cel de 14 ani, pe care acum îl formăm, și terminând cu selecționata de tineret. Dacă ne dorim într-adevăr performanță, trebuie să ne deschidem orizonturile, să-i monitorizăm pe acești copii talentați, mai ales că vorbim de comunități foarte importante de români în Spania, Italia, Germania sau Anglia”, a mai adăugat Burleanu.
Tânărul şef al FRF a dezvăluit că printre centrele regionale gândite pentru copii şi juniori s-au putea regăsi şi oraşul nostru. S-a interesat de infrastructura existentă aici, dar şi în Salonta, unde a funcţionat Centrul de Fotbal Liberty. „Oradea poate să reprezinte un punct important pe harta dezvoltării fotbalului românesc, dacă ne referim la Centrele Regionale de Excelență pe care dorim să le dezvoltăm la nivel național. Noi avem toată deschiderea. Nu am avut încă o discuție la nivelul autorităților locale, dar dacă voi știi că există interes voi reveni cu drag și maximă atenție pe acest subiect. Aceste centre sunt importante pentru tinerii noștri jucători. Vin tot mai puțini copii spre fotbal și de aceea trebuie să intervenim rapid pentru a îmbunătăți infrastructura”, spune preşedintele federaţiei.
Răzvan Burleanu este la curent cu prestaţiile pe care juniorul bihorean George Puşcaş, format la CF Liberty, le are în Italia: „Pușcaș este un jucător foarte talentat, de viitor, și nu întâmplător a ajuns să evolueze pentru un brand din fotbalul mondial, cum este Inter Milano”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!