Doar în Bucureşti, Cluj Napoca, Timişoara şi Constanţa sunt apartamente mai scumpe decât în Oradea, dintre cele 41 de reşedinţe de judeţ. Acest lucru reiese dintr-un studiu realizat de compania Darian DRS SA, cel mai important jucător independent de pe piața de evaluări din România, prima companie din țară acreditată RICS la nivel corporativ.
Cele mai scumpe apartamente tranzacţionate în primul semestru din 2014 se găsesc în Bucureşti, la preţul mediu pe metru pătrat de 956 de euro. Urmează Cluj Napoca cu 932 euro/mp, Timişoara – 860 euro/mp şi Contanţa cu 839 de euro/mp.
Vecinii noştri au preţuri mult mai mici: Aradul – 568 de euro/mp, Satu Mare – 507 euro/mp şi Zalău – 505 euro/mp.
Medie de 823 euro/mp
Evoluția din prima jumătate a anului 2014 demonstrează o tendință de stabilizare a prețurilor la apartamentele din Oradea, în timp ce prețul terenurilor pentru dezvoltări imobiliare și chiriile birourilor continuă să scadă.
Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Oradea se situează la o medie de circa 823 de euro pe metrul pătrat, aproximativ la același nivel cu cel din urmă cu 6 luni, și cu aproximativ 22% mai mici comparativ cu perioada de început a crizei – relevă datele Darian.
În zona centrală, apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 27.000 şi 46.000 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Velența, acestea au avut preţuri cuprinse între 22.000 şi 32.000 de euro. În zona Ioşia, apartamentele cu două camere se tranzacţionează la o medie de 807 euro pe metru pătrat, iar în zona Rogerius preţul mediu este de 838 de euro pe metrul pătrat.
„Preţurile la nivel național au scăzut spectaculos de la mijlocul anului 2008 până azi. Pentru apartamentele vechi s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40%, iar cele noi s-au ieftinit cu 33%. Micile variații din ultimele 6 luni au fost resimțite pe piața liberă mai degrabă ca o stagnare a prețurilor. Acesta este însă un semnal bun, o notă de optimism pe segmentul rezidențial, pe care estimăm o creştere moderată pe termen mediu si lung”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de consultanță Darian.
Cât priveşte apartamentele noi, și prețurile acestora au stagnat în jurul nivelului de 832 eur/mp, dar în scădere cu aproximativ 23% comparativ cu perioada de început a crizei.
În ceea ce priveşte terenurile din Oradea, preţurile acestora au înregistrat de-a lungul crizei imobiliare o reducere de aproximativ 66%, scăderea în ultimele 12 luni fiind de aproximativ 8%.
Raportul privind analiza pieţei imobiliare realizat de biroul Darian din Oradea, mai relevă faptul că, la momentul actual, chiriile spaţiilor de birouri au înregistrat o ușoară scădere față de semestrul anterior şi se situează în intervalul mediu de 6 – 9 eur/mp/lună în funcţie de zonă, finisaje şi dotări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!