Pereţii oraşului prind rând pe rând culoare şi din fericire, proiectele coordonate de artistul plastic orădean Roxana Netea nu se vor opri aici. După murala „Dream Big” din parcarea Parcului „I.C. Brătianu”, duminică a venit rândul celei din Parcarea Tudor Vladimirescu să fie inaugurată.
[eadvert]
La „Anotimpurile Art Nouveau” a muncit, la temperaturi mici, artistul plastic timişorean Flaviu Roua (aka Jones) ajutat de Răzvan Rujoiu (Aka Bebe). Pictura murală a fost realizată pe o suprafaţă de 787 metri pătraţi. Flaviu Roua s-a inspirat din picturile artistului ceh Alphonse Mucha, ale cărui lucrări artistice prezintă femei tinere și frumoase, dar şi din elementele decorative Secession specifice cladirilor din Oradea.
Cele patru nimfe simbolizează trecerea anotimpurilor și arhetipurile asociate lor. Primăvara coprespunde elementelor Palatul Apollo din Oradea, Vara are elemente decorative ale Casei Darvas – La Roche, Toamna are ornamente inspirate de Palatul Vulturul Negru, iar Iarna prezintă geometria în stil Art Nouveau inspirată din elementele Palatul Moskovitz. Al cincilea perete completază cu elemente decoratice art nouveau „tabloul” stradal.
Schiţele au fost refăcute de cinci ori, spune coordonatoarea proiectului, varianta finală fiind proiectată pe suprafaţa de mari dimensiuni. Peretele solid de cărămidă a fost renovat în urmă cu 15 ani – spune Roxana Netea – şi nu pune mai multe probleme faţă de alţi pereţi din oraş. Culorile vor rămâne la fel de-a lungul anilor, pentru că peretele este mai mult în umbră. „Ce ţine de noi, amorsarea, detaliile tehnice de mentenanţă am încercat să le acoperim, iar spary-urile sunt de calitate. Un mural de genul acesta are o durată de viaţă de la 5 la 15 ani”, explică artista.
„Înălţimi foarte mari şi temperaturi foarte mici”
Fiecare personaj feminin din mural reflectă trăiri. Toamna e mai melancolică, iarna e mai glacială, primăvara are elanul începutului, iar vara este calmă, are căldură în atitudine.
„Vremea potrivnică nu ne-a împiedicat să finalizăm ceea ce ne-am propus, adică cele două murale ample – «Dream Big» şi «Anotimpurile Art Nouveau». Ele sunt de impact, oraşul nostru îmbogăţindu-se astfel cu cele două perle vizuale şi două repere turistice, Oradea fiind pusă pe harta street-art-ului internaţional. Acestea constituie fundaţia a ceea ce ne dorim să organizăm într-un viitor apropiat, un festival de artă stadală. Doresc să mulţumesc în special artistului timişorean Flaviu roua (aka Jones) şi ajutorului său Răzvan Rujoiu (aka Bebe) pentru eforturile supraomeneşti de a duce la bun sfârşit muralul «Anotimpurile Art Nouveau», la înălţimi foarte mari şi temperaturi foarte mici. Mulţumirile mele se îndreaptă de asemenea înspre Asociaţia Visit Oradea, cea care a facilitat acest demers şi întregii echipe de implementare. Mulţumiri Primăriei Oradea pentru suport şi încredere”, a spus la inaugurare Roxana Netea.
La inaugurare au fost prezenţi şi cei doi artişti „de la înălţime”, Flaviu Roua şi Răzvan Rujoiu.
„Primele mulţumiri aş vrea să le fac echipei din spate, nu într-o ordine anume: Roxie, Laura şi mamei Roxanei, care ne-au ajutat tot timpul cu ceaiuri calde. Bineînţeles lui Romeo (Romeo Ilisie, de la Visit Oadea n.red.), pentru că el a făcut ca lucrurile să meargă aici. Despre proiect, cuvintele frumoase le-a spus Roxie. În rest, muncă asiduă, îndurarea temperaturilor scăzute şi problemele pe care le-am avut la început cu echipamentul, care ne-au impus ceva dificultăţi în realizarea acestor picturi. În total, am însumat undeva la 17 zile lucrate – prima tură 14 zile, iar acum au fost ultimele trei zile în realizarea acestor picturi”, a spus Flaviu Roua.
Aurora Primăverii
Doamna Aurora a admirat evenimentul festiv de la gemuleţul ei de la etajul unu, din mijlocul „Primăverii”, după care a coborât în parcare pentru câteva fotografii. „În primul rând am fost întrebaţi dacă le dăm voie şi am fost de acord cu aşa ceva. A ieşit foarte frumos. Înainte tot era fircălit, tot felul de prostii erau pe pereţi. Aşa că acum într-adevăr arată mult mai bine. E foarte frumos. Păcat că nu fac şi în partea cealaltă. Eu de la geam văd doar parcarea. Dar măcar mă simt bine că alţii îmi admiră apartamentul. Această clădire e o clădire din 1907, pereţii rezistă bine, sunt foarte groşi, din cărămidă”, ne-a declarat doamna Aurora.
Cei prezenţi la eveniment au avut parte de o sesiune live cu Dj Rubbish Ending şi un show de breakdance. Au fost prezenţi şi cei de la Bers Nova truck, dar şi cei cu colecția de viniluri Vibes on Wax.
Proiectul „Anotimpurile Art Nouveau”, finanțat prin Programul de bugetare participativă 2022, este rezultatul colaborării dintre Visit Oradea și Asociația D’Art, coordonat de artistul plastic orădean Roxana Netea.
Trimite articolul
XIncercare disperata de a crea obiective turistice intr-un oras de altfel cam plictisitor.
Vedem cum arata peste un an, tinand cont de praful si poluarea din orasul care favorizeaza exclusiv masinile.
Ha ha ha frumos???!?? Dar sigur pateric! Tipic jogos, Oradea!
O tiganie care se va coji in primavara. Ca de fapt orice are la baza PMO.
Jeg! Nu uitati ca porcaria asta inutila e facuta din bani publici! Atat conteaza in cotetul asta de oras nu oamenii!
Numa hateri pe aici