Profesor, doctor, arhitect și cercetător, Dan Costa Baciu, este profesor asistent la Universitatea Tehnică din Delft (Regatul Țărilor de Jos), dar e orădean prin naștere. Absolvent de Arhitectură în Elveția, cu un doctorat la Chicago și studii post-doctorale în California, Dan Costa Baciu este unul dintre cei care au introdus „uneltele” digitale în cercetarea arhitecturală și planificarea urbană.
[eadvert]
Cercetător la Facultatea de Arhitectură și Mediu Construit a celei mai vechi și mai mari universități publice din „țara lalelelor”, dr. Dan Costa Baciu, a fost luni, 4 iulie 2022, oaspetele Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea. Profesorul a susținut conferința „Estul și vestul” venind totodată cu o propunere surpriză pentru colegii săi orădeni.
Schimburi culturale
Autor al unor baze de date și studii digitale legate de arhitectură, Dan C. Baciu a descoperit că, deși are construcții foarte diverse din punct de vedere stilistic, Oradea e aproape irelevantă din punctul de vedere al schimburilor culturale și informațiilor legate de arhitectura europeană.
„Aș vrea să arătăm, la scară internațională, ce este diversitatea de stiluri din acest oraș. Eu cred că ar merita să punem Oradea pe harta stilurilor arhitectonice”, a spus profesorul Dan C. Baciu, provocându-și colegii de la Facultatea de Construcții Cadastru și Arhitectură. Dr. Dan C. Baciu i-a îndemnat pe arhitecții orădeni să inventarieze și să realizeze o bază de date a tuturor clădirilor de valoare ale orașului, asumându-și sarcina de a face să se vorbească despre ele în lume.
Profesorul Dan. C Baciu, le-a vorbit celor prezenți despre perspectivă. Cea lunară, care l-a ajutat pe Galilei să explice de ce satelitul natural al pământului nu e luminat egal pe parcursul unei luni. Apoi, cea arhitecturală, care l-a inspirat pe el să facă, dintr-o casă construită în anii `50, un cămin „în care lumina se schimbă la fiecare cinci minute”, spre încântarea celor ce-l locuiesc. Și nu în cele din urmă, despre perspectiva globalizării, analizată cu cele mai moderne unelte digitale.
Cercetătorul este autor al unor modele digitale care indică relevanța unor anumite teme pentru lumea în care trăim. Una dintre acestea a fost prezența norului radioactiv produs de accidentul nuclear de la Cernobîl în comunicările științifice, cercetare și dezbateri academice. De asemenea, orădeanul a realizat o astfel de reprezentare cu privire la stilurile arhitectonice și relevanța edificiilor importante în cărți de specialitate și baze de date. Așa a ajuns dr. Dan C. Baciu la concluzia că, mai ales datorită edificiilor ei în stil secession, Oradea merită să ocupe un loc pe harta arhitecturală digitalizată a lumii. Aceste hărți, spune profesorul Dan C. Baciu, sunt uriașe baze de date în permanentă actualizare, unelte extrem de utile pentru arhitecți, istorici, antropologi, constructori, autorități publice etc. „Vă dați seama ce potențial are o astfel de hartă, realizată la nivel planetar, de exemplu, din perspectiva urmăririi funcțiilor urbane, unde putem ajunge dacă schimbăm perspectiva, dacă ne imaginăm că suntem pe lună și privim spre Pământ?!”, a spus profesorul Dan C. Baciu, făcând trimitere la acei iluștri savanți care au avut curajul de a privi lumea într-o manieră originală.
FOTO: UNIVERSITATEA ORADEA
Trimite articolul
XOradea, pe harta mondială la tencuiala care îți cade în cap.
Și cu salariile pe ce hartă suntem?
Dar mai terminati odata ca va spun ce spune unul din Cluj, Iasi, Brasov, in afara de piata Unirii si Republicii nu e nimic de orasul asta , la nici un capitol suntem la 20 de ani in urma marilor orase, si mentalitatea ne trage in jos. Nu ai ce face aici, nu ai de ce sa te muti aici, totul se rezuma la salarii si la calitatea vietii. Mergeti in Brasov, Sibiu, Cluj, Iasi sa vedeti cat tineret e in oras, Oradea e un oras de batrani si de tampiti ca Bolojan, nebuni de legat.