Din 1 martie, tramvaiele OTL SA merg pe curent electric cumpărat de la RDS. Cu condiţia menţinerii celui mai scăzut preţ de pe piaţă – 130lei/MWh, firma are toate şansele să vândă electricitate tuturor instituţiilor şi consumatorilor gestionaţi de Primăre şi Consiliul local – şcoli, spitale, iluminat public, clădiri ale administraţiei publice, Administraţia Domeniului Public sau Termoficare SA.
„Bugetul OTL pe un an e influenţat de costurile majore cu combustibilul şi energia energia electrică. Datorită faptului că am obţinut un preţ mai mic pentru energie electrică, putem realiza anual o economie de 50.000 de euro pe an”, spune managerul Csuzi Istvan.
OTL a parcurs provedura achiziţiei de curent electric pentru un an, luna trecută, optănd pentru varianta achiziţiei pe Bursa de Mărfuri în defavoarea mult prea lentă oferită de SEAP. Csuzi spune că OTL a primit opt oferte anonime – identificate prin coduri, şi a ales-o pe cea mai ieftină – 130 lei/MWh, care s-a dovedit a fi cea a RCS-RDS.
„La un necesar anual de 10.000 MWh, am fost bucuroşi că am primit un preţ mai mic decât ce ni se livra până acum”, mai declară Csuzi.
Pe lângă cei 130 de lei/MWh pe care-i plăteşte către RDS, preţul curentului electric se compune din încă 330 de lei care reprezintă transportul energiei şi alte taxe. „Cumpărăm tot prin Transelectrica, pentru noi se schimbă doar furnizorul mărfii, cablul e acelaşi”, explică Csuzi.
Mai secretos decât managerul OTL, primarul Ilie Bolojan spune că oraşul va cumpăra energie electrică de la cel mai ieftin ofertant de pe piaţă. Schimbarea furnizorului se va face pe măsură ce expiră contractele în vigoare, asta urmând să se întâmple în a doua jumătate a anului.
Oraşul achită, anual, factura pentru aproximatiov 21.000 de MWh – aproximativ 10.0000 MWh pentru iluminatul public şi diferenţa pentru spitale, şcoli, clădiri, ADP SA şi Termoficare SA.
Un alt client ţintit de RDS din cauza consumului anual mare mare este Compania de Apă Oradea, a cărăror contracte de furnizare electricitate cu Electrica şi Eon expiră în septembrie.
Spre deosebire de celelalte companii ale Consiliului local, Termofiocare SA ar putea rezilia pe loc contractul pentru furnizarea de energie electrică. „Am acest avantaj, într-un coş de dezavantaje, că pe considerente pur economice şi de insolvenţă pot regândi opţiunea pentru curent electric”, spune Stănel Necula, managerul special al CET-ului.
Producător de energie electrică, CET-ul poate folosi energie proprie doar pentru procesele tehnologice.
Precedent
La începutul lunii trecute, primăria Galaţi a marcat o premieră: în urma unei licitaţii desfăşurate pe Bursa de Mărfuri a Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Galaţi a obţinut pentru energia electrică din sistemul public cel mai mic preţ obţinut la o tranzacţie pe bursă, respectiv 130 lei/MWh, oferta aparţinând RCS RDS. Cantitatea de energie cumpărată de primăria Galaţi este de 9.700 MWh, pentru o perioadă de livrare de un an, în intervalul 1 martie 2015 – 29 februarie 2016.
Citiți principiile noastre de moderare aici!