Centrul NATO HUMINT, specializat în antrenarea militarilor pentru culegerea de informaţii din surse umane, şi-a aniversat ieri 5 ani de existenţă la Oradea. Au ţinut să fie prezenţi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa şi asistentul secretarului general al NATO, Sorin Ducaru, fost ambasador al României la NATO.
Aniversarea a coincis cu Ziua Imnului Naţional al României, ce fusese marcată de dimineaţă, la statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie. Acolo, în parc, ministrul Duşa fusese impresionat până la lacrimi de felul în care copilul David Soltiuţ a interpretat, cu mult aplomb, „Deşteaptă-te, române”, pentru ca apoi să-i înmâneze ministrului drapelul naţional.
Ulterior, tânărul Sotiuţ a interpretat Imnul Naţional şi în curtea sediului Centrului NATO de pe strada Armatei Române, nu înainte ca atmosfera să se umple de acordurile muzicale ale imnurilor de stat ale statelor-membre ce sponsorizează, alături de ţara noastră, Centrul NATO de la Oradea.
Câte un reprezentant militar din Cehia, Grecia, Ungaria, Polonia, Slovaci, Slovenia, Turcia şi SUA au fost invitaţi de către organizatori să-şi salute drapelele naţionale în timp ce au ascultat imnurile statelor partenere. Directorului Centrului NATO de la Oradea, col. Eduard Simioni s-a conferit de către ministrul Apărării medalii de onoare pe timp de pace. De asemenea, medalii ce le recunoaşte meritele au primit şi lt. col. Lucian Munteanu, col. Toma Savu şi colonelul turc Turkel Tamer, de la şeful Statului Major al Armatei Române, Nicolae Ciucă, fost combatant în Irak şi Afganistan, în fruntea batalionului românesc „Scorpionii Roşii”.
Oradea, apreciată în NATO
La eveniment a fost prezent şi Sorin Ducaru – asistentul secretarul general NATO, şef al Diviziei NATO pentru riscuri de securitate emergentă (securitatea energetică, apărarea cibernetică, lupta împotriva terorismului, politica nucleară a alianţei etc.). În discursul său, Ducaru a evidenţiat ameninţările de securitate cu care se confruntă Alianţa Nord-Atlantică, aflate într-o continuă schimbare. Ducaru a comparat ameninţările din plan internaţional cu un vulcan ce poate erupe oricând. „Avem o resursă extraordinară a NATO, aici, la Oradea.
La Oradea se dezvoltă interoperabilitatea între statele-membre. Centrul NATO de la Oradea a primit preşedinţia centrelor HUMINT din cadrul NATO, fiind şi custode al documentelor Alianţei”, a declarat Ducaru, precizând că aici, pe malurile Crişului Repede, se face chiar pionierat prin concepte experimentale la nivelul NATO, Centrul primind aprecieri „pentru realizările excepţionale”.
„40.000 de militari români au activat în teatrele de operaţiuni de pe glob. De asemenea, peste 200 de ofiţeri români în structurile NATO. Peste 600 de militari din cadrul NATO au fost antrenaţi la Oradea în cei cinci ani de existenţă, la fel cum militarii români participă, la rându-le, la cursuri în cadrul altor centre NATO din străinătate”, a transmis ministrul Apărării, Mircea Duşa.
Acesta a ţinut să spună că produsele româneşti în materie de culegere de informaţii folositoare în scop militar sunt foarte bine apreciate în cadrul NATO. Duşa a ţinut să precizeze că, pe lângă Centrul de la Oradea, NATO va deschide alte două structuri, conform cele decise la Summit-ul NATO din Ţara Galilor, de anul trecut.
Atenţi la bugetul Apărării
Mircea Duşa a subliniat faptul că România finanţează în mod adecvat Centrul NATO de la Oradea, iar alături de ea sunt celelalte state-sponsor, aşa cum şi România, la rându-i, sponsorizează centre NATO de peste hotare.
A fost o ocazie pentru ministrul Apărării de a arăta angajamentul guvernamental pentru mărirea graduală a bugetului Apărării până se va atinge obiectivul de 2% din PIB, în 2017. Inclusiv prin actuala rectificare bugetară.
„Bugetul va creşte de la 1,42% la 1,51% din PIB, în urma rectificării. Dorim ca acesta să ajungă la 2% din PIB pentru modernizarea Armatei Române”, a punctat Duşa.
De lângă, ministrul Duşa, contra-amiralul american Brett C. Heimbigner a ţinut să evidenţieze felul în care România contribuie la securizarea zonei apărate de către NATO, inclusiv prin activitatea Centrului NATO de la Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!