Deschiderea oficială a Târgului a avut loc miercuri, 8 mai, în prezența primarului Ilie Bolojan, a jurnalistului Bogdan Roşca, managerul Radio România Cluj, Mihai Anghel, managerul Radio Timişoara, profesorul și poetul Lucian Scurtu, președintele de onoare al târgului și Georgică Severin, director general al Societăţii Române de Radiodifuziune.
Primarul Ilie Bolojan i-a invitat pe orădeni să viziteze standurile și să cumpere cărți. ,,Mulțumesc Radio România pentru organizarea la Oradea, și anul acesta, a unui eveniment care a devenit o tradiție pentru orașul nostru. Nu cred că puteam marca mai bine Ziua Europei decât prin acest târg de carte, pentru că Europa înseamnă cultură, iar cartea nu face decât să consolideze acest lucru”, a spus primarul Ilie Bolojan, cu prilejul deschiderii Târgului.
Pe urmă, managerul Radio România Cluj, Bogdan Roșca, i-a mulțumit edilului șef pentru sprijinul acordat în fiecare an în organizarea acestei manifestări culturale.
Primăria Oradea a sprijinit logistic și financiar ediția din acest an a târgului. 20.000 de lei au fost alocați din fondurile municipalității pentru evenimentul din Piața Unirii.
Întoarcere la lectură
Președintele de onoare al Târgului, poetul Lucian Scurtu, a invitat la o întoarcere în universul plăcut al cărții, urând totodată tuturor o ședere fascinantă în universul livresc.
,,Scopul fiecărui târg de carte este acela de a omagia cartea tipărită sau cartea pe suport electronic, dar și de a-l omagia și pe Măria Sa, Cititorul, într-o armonioasă simbioză a plăcutului cu utilul, a emoției cu frumosul. La urma urmei, ce este mai plăcut decât să răsfoiești o carte sau de a te contopi cu ea până la pierderea identității de sine ori a de a-I robul de la prima filă până la ultima filă sau în cazuri extreme de a devein tu lectorul, propria carte pe care o citești. Sigur că fiecare carte are destinul său. Destinul unei cărți este identic cu destinul uman. Cărțile au viața lor, cu urcușuri și coborâșuri, dar cărțile sunt diverse. O carte de istorie ne face să ne întoarcem în timp, în trecutul mai apropiat sau mai îndepărtat, un roman ne translează într-o lume fascinantă, neverosimilă, fabulatorie, o carte de poezie ne glisează într-o evalescență abisală tulburătoare, o carte pentru copii ne incită ludicul din noi. Sau o carte de economie ne face să înțelegem sau să intuim resorturile ascunse ale evoluției sau involuției unei economii naționale. Pentru că, la urma urmei, o carte este o lume, iar o lume este cuprinsă într-o carte”, a spus Lucian Scurtu.
Târgul de carte Gaudeamus este organizat de Radio România (prin echipa Gaudeamus și Radio România Cluj-Napoca), Primăria Municipiului Oradea şi Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune.
Programul de vizitare este între orele 10.00 și 20.00, iar duminică, ultima zi a târgului, între orele 10.00 și 15.00. Intrarea este liberă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!