Comisia naţională de specialitate s-a întrunit ieri la Cluj. „Azi (miercuri – n.r.), la ora 10:00, în comisie au fost prezentate două clădiri. Eu am prezentat documentaţia pentru sinagogă, iar arhitecta Ildiko Mitru, specializată pe monumente, a expus documentaţia pentru sediul masoneriei”, ne-a declarat Cristian Puşcaş, arhitectul care se ocupă de reabilitarea Sinagogii de pe strada Primăriei.
Acesta este primul pas de făcut în clasarea unui imobil ca monument – comisia naţională, în urma prezentării făcute de arhitecţii specialişti, aprobă clasarea sau o respinge. Demersul a beneficiat de sprijinul masiv al secretarului de stat Oana Bogdan, care a facut deplasarea la Oradea pentru a constata personal situatia celor doua imobile.
După parcurgerea întregului traseu birocractic de clasare, imobilele monumente intră sub alt cadru legal; orice intervenţie la ele se face doar sub îndrumarea specialiştilor. În schimb, clasarea ca atare permite accesarea prioritară de fonduri pentru reabilitare.
Lucian Silaghi, şeful Direcţiei pentru Cultură Bihor, ne-a spus că procedura a fost pornită la iniţiativa Primăriei.
„Mai sunt câteva formalităţi de îndeplinit, precum acordarea unui număr sau publicarea deciziei în Monitorul Oficial, dar de-acum este definitivat că li se acordă statutul de monument. Asta înseamnă protecție sporită. Primăria vrea să acceseze fonduri europene atât pentru finalizarea sinagogii, cât şi pentru un muzeu al masoneriei. De-acum, mingea e în terenul Ministerului Culturii; demersurile Primăriei și ale Direcției pentru Cultură au fost îndeplinite”, spune Silaghi.
Destinaţiile noilor monumente
Primăria a preluat Sinagoga Hinech Neorim de la Comunitatea Evreilor, printr-o hotărâre a Consiliului Local datând din vara aceasta. La imobil au fost făcute lucrări de consolidare a structurii şi de reabilitare a şarpantei, dar reabilitarea s-a oprit din cauza lipsei de fonduri. Noua funcţiune propusă de Executiv pentru Sinagogă este de muzeu al comunității evreiești.
Primăria a încercat preluarea clădirii fostei Vămi Oradea din strada Armatei Române, cu scopul declarat al amenajării primului muzeu al masoneriei din România, în termen pentru banii europeni necesari amenajării. Soluţia a fost, până la urmă, un acord al ministerului pentru proiectul dorit de Executiv.
Citiți principiile noastre de moderare aici!