Dezvoltarea Oradiei în ultimii ani, odată cu înfiinţarea Eurobusiness Parc, i-a făcut pe cei de la revista profesiilor liberale, Legal Magazin, să demareze de aici seria de conferinţe despre reindustrializarea României. Conferinţa „Aportul companiilor din Oradea în procesul de reindustrializare a României”, care a avut loc miercuri, 22 octombrie, la Hotel Ramada din Oradea, s-a bucurat de prezenţa a numeroşi oameni de afaceri şi directori de instituţii publice.
Ajutorul de stat
Evenimentul a fost moderat de către Mircea Fica, senior editor la Legal Magazin. În prima parte a conferinţei, Iulian Sorescu, associated partner la Noerr Finances & Tax a vorbit despre ajutoarele de stat şi importanţa acestora în dezvoltarea firmelor. „La început, aceste ajutoare de stat au fost privite cu scepticism de către firme, dar după ani de zile, numărul şi valoarea proiectelor au crescut, ajungând la un grad de absorbţie de 70 – 75%”, a declarat Iulian Sorescu.
Acesta a însemnat societăţile comerciale să profite de noua sesiune de ajutoare de stat care începe acum şi se vor derula pe operioadă de şapte ani. „Suntem la kilometrul «0», când începe o nouă perioadă de finanţări. Noua schemă scoate pragul de minim 50 de angajaţi, care era o piedică în calea investitorilor”, a explicat specialistul.
Reprezentantul Noerr Finance & Tax a punctat şi problemele întâmpinate la accesarea finanţărilor de stat. În primul rând este vorba despre scepticismul firmelor vizavi de autorităţi, de fondurile de la bugetul de stat. „Nu mai este cazul. Pentru a putea aplica, firmele se adresează direct biroului centralizat de la Ministerul Finanţelor Publice. Dovada că nu mai sunt probleme stă şi gradul mare de absorbţie, de peste 70%”, a subliniat Iulian Sorescu.
Alte probleme sunt legate de existenţa constrângerilor din acordul cu FMI, de a cheltui banii respectivi, dar şi de existenţa problemelor de planing. „Concluzia este să nu ratăm aceste oportunităţi a ajutoarelor de stat”, a conchis consilierul financiar.
Eurobusiness Parc
Delia Ungur, directorul general Eurobusiness Parc, a făcut un istoric în imagini a parcului industrial orădean, de la începuturi şi până în prezent.
Aceasta a subliniat la început că „este puţin trist că nici un reprezentant al Guvernului nu a onorat cu prezenţa conferinţa”. Dar este de înţeles, e campanie electorală şi au alte preocupări. La începutul manifestării a trecut meteoric pe la conferinţă subprefectul Iuliu Delorean, care s-a grăbit la o video-conferinţă cu ministrul.
„Parcul industrial are în prezent semnate 33 de contracte. Toate investiţiile private (80%) au fost făcute din fonduri proprii de către firme”, a precizat Delia Ungur. În Eurobusiness Parc au fost înfiinţate până în prezent 2.000 de locuri de muncă, urmând ca până în 2018 numărul acestora să crească la 5.000.
Directorul Eurobusiness Parc a vorbit şi despre planurile apropiate, pentru 2015. Acestea au legătură cu extinderea, finalizare infrastructurii de utilităţi, diversificarea ofertei şi susţinerea sistemului de învăţământ.
„Investitorul nu vine neapărat pentru un preţ mic al terenului. El vrea transparenţă şi simplificarea birocraţiei, vrea scurtarea termenelor de eliberare a avizelor, vrea forţă de muncă calificată şi o atitudine proactivă”, a subliniat Delia Ungur. „Ţinta noastră pentru perioada următoare este sectorul automotive, unde avem deficienţe. Vom ţinti companii din acest sector din Austria şi Germania”, a adăugat reprezentantul Eurobusiness Parc.
Constantin Badea, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor a criticat clasa politică şi măsurile luate de aceasta timp de 25 de ani. „Ar trebui ca politicienii noştri să treacă de clasa „0” pentru a avea şi noi o legislaţie mai bună. Trebuie o lege a responsabilizării, când va plăti fiecare din buzunar pentru legile proaste”, crede Constantin Badea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!