Într-un material jurnalistic realizat de Ziarul Financiarul la finele lui 2012, Oradea figurează printre centrele medicale unde s-au efectuat premiere medicale în domeniul transplantului.
Jurnaliştii precizează că în aprilie anul trecut, la Centrul de Excelenţă de Transplant de la Spitalul Judeţean Oradea a avut loc o intervenţie chirurgicală de prelevare multiorgan şi multiţesut de la un donator de organe fără activitate cardiacă (categoria IV Maastricht). Ziarul menţionează că donatorul este primul de acest tip din ţara noastră, de la care au fost recoltate mai multe organe (ficat, rinichi) şi mai multe ţesuturi (cornee, piele).
Caz complex
Complexitatea acestui caz, relatată la vremea respectivă şi în Jurnal bihorean a constat în faptul că pacientul, care a fost iniţial în moarte cerebrală, a suferit un infarct şi medicii au reuşit să realizeze cu succes prelevarea chiar şi în această stare. „Procedeul în acest caz este unul foarte complex, dar el este folosit în 30% din cazuri în Belgia, Anglia. Noi l-am utilizat în premieră. Sunt două categorii de donatori de organe, cei aflaţi în moarte cerebrală, adică cei cărora le-a murit creierul, dar le bate inima, şi donatori cărora nu le mai bate inima, aflându-se în stop cardiorespirator iresuscitabil”, a declarat dr. Victor Zota, coordonator naţional pe probleme de transplant.
Ficatul a fost transplantat cu succes la Institutul Clinic Fundeni de prof. dr. Irinel Popescu, rinichii au fost transplantaţi unor pacienţi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca de către o echipă condusă de prof. dr. Mihai Lucan, pielea a fost transportată Banca de la Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu”, iar corneea la secţia de oftalmologie la dr. Mihai Zemba, de la secţia de oftalmologie a Spitalului Militar.
Între premierele medicale din domeniul transplantului realizate în 2012 se numără şi un transplant de ficat de la doi donatori. O fată de 14 ani, cu o boală rară şi extremă, a primit viaţă prin operaţie, de la sora şi mama ei, care au donat ficat. Au fost practic trei operaţii simultane, realizate de reputatul medic Irinel Popescu de la Bucureşti.
Citiți principiile noastre de moderare aici!