Pe primul loc în studiul efectuat de platforma de imobiliare Storia.ro și agenția D&D Research se află Brașov, iar pe locul secund Cluj-Napoca.
Cercetarea a analizat percepția pe care românii o au asupra costului vieții perceput din orașul și cartierul în care locuiesc, raportat la veniturile pe care le obțin.
Clasamentul continuă cu Sibiu, Pitești, Timișoara, Târgu Mureș, Craiova, București și Iași. La polul opus, orașele desemnate ca fiind cele mai dezavantajoase din punct de vedere al costului vieții sunt Reșița, Alexandria, Vaslui, Focșani, Piatra-Neamț, Satu-Mare, Tulcea, Călărași, Botoșani și Brăila.
La nivel de regiuni istorice, Transilvania este considerată zona cu cel mai avantajos cost al vieții, fiind urmată de București și Ilfov, Oltenia și Banat. Moldova, Dobrogea și Muntenia au obținut cel mai mic scor.
„Costul general al vieții reprezintă percepția pe care o au oamenii despre cât de scumpă este viața în orașul în care locuiesc. El înglobează de regulă cheltuielile de zi cu zi, precum coșul de alimente, utilitățile, plata pentru bunurile și serviciile necesare traiului obișnuit. Pe de altă parte, percepția despre costul general al vieții este influențată și de beneficiile oferite de traiul într-un anumit oraș. Spre exemplu, un cost al vieții care pare la prima vedere mai neavantajos, poate fi perceput de către oameni ca fiind mai avantajos în condițiile în care aceștia simt că au parte de alte beneficii arondate calității vieții. De exemplu, o zonă mai scumpă poate fi și în același timp mai sigură, modernă sau mai <verde>”, explică Vlad Tureanu, Partener și Quantitative Research Director în cadrul D&D Research.
Cel mai avantajos cartier din Oradea
Pentru orădeni, cartierele din fruntea clasamentului sunt Centru Civic, Nufărul și Rogerius, iar cele mai dezavantajoase din punct de vedere al costului vieții sunt Calea Clujului, Dacia și Decebal.
La nivel național cartierul Centru Civic ocupă poziția 15, iar Nufărul este poziționat două locuri mai jos, pe 17.
București, pe locul 9 în clasament
Bucureștiul a fost evaluat de către localnici ca fiind pe locul 9 în top 10 cele mai avantajoase orașe din țară din punct de vedere al costului vieții. În clasament, peste 15.000 de bucureșteni au desemnat cartierul Titan ca având cel mai avantajos cost al vieții, urmat de zonele Sălăjan, Balta Albă, Brâncoveanu și Baba Novac. La distanțe mici se clasează cartierele Aviației, Tineretului, Băneasa și Drumul Taberei, iar la coada clasamentului se găsesc zonele 1 Mai, Vitan, Obor, Ferentari și Lujerului.
Eșantion
Pentru realizarea clasamentului, participanții studiului Storia.ro au fost invitați să evalueze orașele și cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al costului vieții, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar mențiunile care au primit cel puțin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final. Eșantionul pe care a fost realizat acest clasament este de 125 966 de români din toate regiunile țării.
„În general, există o corelatie strânsă între costul general al vieții si nivelul de dezvoltare al unui oras din punct de vedere imobiliar. Jucătorii imobiliari cu experiență iau în calcul aspectele economice și costul general al vieții atunci când își planifică proiectele și ofertele. Aceste criterii se pot observa în cazul centrelor urbane importante precum Brașov, Cluj-Napoca sau Timișoara, orașe care au avut o viteză de dezvoltare sporită în ultimii ani și unde tendința de dezvoltare imobiliară a fost din ce în ce mai pronunțată. În aceeasi măsură, în zonele cu o percepție pozitivă asupra costului vieții în acest moment am putea fi martorii unei continuări a acestei direcții, atât în ceea ce privește prețurile, cât și numărul de locuințe noi construite.”, menționează Sorin Bălan, Head of Storia.ro și OLX.ro Real Estate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!