Consultantul în afaceri Dacian Palladi spune că nu e surprins de poziţia ocupată de Oradea în Topul Forbes „40 cele mai bune orașe pentru afaceri”. „Consider că poziţionarea Oradiei în primele 5 oraşe din cele mai bune pentru investiţii este firească, se văd rezultatele eforturilor din ultimii 6-7 ani, perioadă în care Oradea a devenit un oraş mai credibil şi punctează din ce în ce mai bine. Este rezultatul deschiderii, seriozităţii şi muncii primarului şi a echipei conduse de el. Atuurile membrilor acestei echipe sunt : pragmatism şi timp scurt de execuţie, sunt uşor accesibili şi disponibili, nu sunt corupţi, vor să lase ceva în urma lor, sunt racordaţi la realităţile economice ale societăţii româneşti , regionale şi globale şi foarte important: nu se dau în lături de la muncă ”,
Reducerea birocraţiei, Oradea fiind singurul oraş din România în care autorizaţia de construire se eliberează în 15 zile, scutirea de impozite pe clădiri şi terenuri în parcurile industriale reduceri şi scutiri de impozite pentru marile investiţii, implementarea sistemului de plată on-line a impozitelor şi taxelor locale, reducerea impozitelor pe clădirile aparţinând persoanelor juridice calificarea forţei de muncă şi poziţia geografică la graniţa cu Ungaria au cântărit decisiv în evaluarea făcută de specialiştii revistei. Cea mai recentă investiţie care a fost anunţată în Oradea, şi care confirmă faptul că municipiul de pe Crişul Repede se află în evidenţele oamenilor de afaceri, este cea a grupul american Emerson, listat la bursa din New York, cu 135.000 de angajați și o cifră de afaceri de peste 24 de miliarde de euro la nivel mondial. Investiţia anunţată de americani în Euro Business Park Oradea este de 50 de milioane de euro iar locurile de muncă nou create ar urma să fie de 1500.
Poziționarea la granița cu Ungaria este atractivă și pentru oamenii de afaceri români, nu numai pentru companiile internaționale. De pildă, AdePlast, compania deţinută de omul de afaceri Marcel Bărbuţ, a inaugurat la Oradea o nouă fabrică de polistiren, cu o capacitate de producție de 700.000 de metri cubi pe an, după o investiție de 3,2 milioane de euro. Investiția face parte din programul investițional pe care AdePlast l-a demarat anul trecut și care a avut a avut în vedere o împărțire strategică a unităților sale de producție. Datorită celor cele trei platforme și în urma unei investiții de peste 22 de milioane de euro, AdePlast și-a optimizat fluxurile de livrare în așa fel încât fiecare zonă geografică să fie acoperită în totalitate, potrivit reprezentanților companiei.Exportul este o direcție strategică pe care ne dorim să o dezvoltăm puternic în următorii ani. Bulgaria, Moldova, Ucraina, Ungaria, Austria, Germania sau Libanul sunt piețe pe care vom fi din ce în ce mai prezenți cu produsele noastre, în primele patru luni din acest an având deja o creștere a exporturilor de 49 procente față de aceeași perioadă a anului trecut”, explică Marcel Bărbuț.
Revenind la orașul de pe Crișul Repede, de această dată dinspre exteriorul României, trebuie spus că în prezent cele mai mari companii active în Oradea sunt din domeniul producției de electronice, cu accent pe produsele electronice de uz industrial, dar și bunuri de uz casnic de tipul monitoarelor LCD, sisteme home cinema, blue ray, DVD playere.
”Cele mai mari investiții private derulate în anul 2013 sunt iale companiilor americane Plexus și Emerson, în capacități de producție, ambele localizate în parcul industrial Eurobusiness Oradea”, spun reprezentanții Primăriei.
Grupul american Emerson, listat la bursa din New York, cu 135.000 de angajați și o cifră de afaceri de peste 24 de miliarde de euro la nivel mondial, a anunțat în martie începerea lucrărilor la o unitate de producție în Euro Business Park Oradea, care va costa 50 de milioane de euro și unde vor lucra aproximativ 1.500 de persoane. Americanii mai dețin unități de producție la Cluj-Napoca, în parcul industrial Tetarom II. În același timp, compania Plexus construiește în același parc industrial o unitate de producție în urma unei investiții de 30 de milioane de euro.
Aceste noi capacități de producție din parcul industrial în suprafață totală de peste 140 de hectare și care se află în proprietatea municipalității orădene se adaugă unei liste mai lungi de chiriași deja existenți, printre care se numără Shinheung Electronics, Faist Mekatronic și alții.
În Oradea, potrivit datelor Primăriei, sunt în construcție în prezent 17.000 de metri pătrați de spații industriale și logistice.
Potrivit criteriilor care au stat la baza topului realizat de Forbes România, Timișoara este situată în fața Bucureștiului atunci când vine vorba despre clasamentul celor mai bune orașe pentru investiții.
Citiți principiile noastre de moderare aici!