Oradea câștigă tot mai mult teren, inclusiv în contextul investițiilor publice semnificative făcute aici în ultimii ani, arată cel mai recent studiu realizate de Imobiliare.ro.
„Există o competiție nedeclarată între locuitorii orașelor din Banat și Ardeal, inclusiv atunci când vorbim despre imobiliare. Paradoxal, dezvoltatorii și proprietarii timișoreni oftează uitându-se spre Cluj-Napoca. În egală măsură, cumpărătorii clujeni pot doar visa să obțină prețurile din Timișoara. Arădenii au un complex în fața Timișoarei, iar Oradea dorește să devină o alternativă mai ieftină și cu randamente mai bune pentru investitorii care iau în vizor Cluj-Napoca. Deși toate aceste orașe au multe în comun din punct de vedere economic, iar nivelul de trai este comparabil, există discrepanțe foarte mari pe piața rezidențială, cea mai evidentă în privința prețurilor. În Timișoara, unde se câștigă cel puțin la fel de bine ca în Cluj, apartamentele (cumulat segmentul nou cu cel vechi) sunt cu 43% mai ieftine, astfel încât la prețul mediu solicitat în Cluj-Napoca poți achiziționa o locuință premium”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
La început de 2024, Oradea a avansat considerabil, iar prețurile solicitate pe plan local pentru apartamentele scoase la vânzare încep să rivalizeze cu cele din Timișoara, chiar dacă piața este mai restrânsă. Procentual, scumpirile le depășesc pe cele din Cluj-Napoca, spun reprezentanții Imobiliare.ro. Investițiile au fost semnificative pe plan local, iar autoritățile anticipează că vor avea bugete importante de cheltuit și în 2024.
Oradea, pol secundar de dezvoltare în vestul țării
Chiar dacă piața rezidențială este mai restrânsă în Oradea, cererea se menține la un nivel bun, iar prețurile cresc accelerat ajungând să rivalizeze în ultima perioadă cu cele solicitate în Timișoara. Procentual, însă, scumpirile le depășesc pe cele întâlnite în Cluj-Napoca.
[eadvert]
Aproape 1.000 de potențiali cumpărători și-au căutat, în ianuarie, un apartament în Oradea pe Imobiliare.ro. Dacă la începutul anului trecut proprietarii și dezvoltatorii solicitau un preț mediu la vânzare de 1.322 euro/mp util, în prima lună din 2024 acesta a ajuns deja la 1.500 euro/mp util.
Orașul devine tot mai atractiv în contextul investițiilor realizate pe plan local de-a lungul ultimilor ani, în mare parte din fonduri europene. Noi investiții sunt așteptate și în 2024, bugetul previzionat fiind de circa 2,1 miliarde de lei, cu cele mai mari alocări dedicate domeniului infrastructurii, conform informațiilor prezentate recent de Consiliul Județean Bihor.
La evoluția segmentului rezidențial s-au implicat mai mulți dezvoltatori prezenți și în alte centre regionale mari ale țării, precum Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov. Oferta rămâne însă una destul de limitată, motiv pentru care cererea se menține, de asemenea, la un nivel mult mai jos față de cea aferentă orașului Oradea. În materie de tranzacții, anul trecut, județul Bihor s-a clasat pe locul 8 la nivel național cu circa 18.300 de imobile vândute.
Trimite articolul
XAdica 0,5% din populatia oradiei. Mare succes, nu?
-
Pentru propaganda e bine. Ce se mai aude de statiunea Oradea , acum 3 ani erau in culmea extazului ca devenim statiune. Simte cineva ca e mai bine in oras de cand e statiune?
-
Ai vazut mai dezvoltarea, sau te doare capul 😁😁😁
-
Ce dezvoltare mai, ca tot mai jos suntem in clasamente. De pe locul 7 la salarii pe vremea lui Filip acum suntem pe 37
-
poti sa dai, te rog unde ai citit tu ca suntem pe locul 37?? sau dai din gura ca doar pt asta esti platit?
-
Pe ce loc eram pe vremea lui Filip? Eu zic sa mai verifici, eram de departe pe ultimul loc la salarii…
-
Filip ți-a dat salar? miram-aș
-
esti tu pe locu 37 din 10. compari judetul cu orasul, tare breaz esti. n-ai inteles nimic
-
-
-
-
Ptr. momentele astea e parfum !!
Cand se dadeau bani multi cu dobanzi mici, toti se inghesuiau sa cumpere.
Si-si luau rate pe 25 – 30 de ani, chiar daca ptr.un apartament de 65000 de euro mai plateau in acest timp inca doua apartamente si jumatate catre banca.
Acum, cu dobanda decrrferinta la 6 %, cu Robor si IRCC la ati 6 %, cu comisioane de acordare, arhivare si plata anticipata, dracu le mai acceseaza creditele !!
Bancile stau pe saltele de bani lichizi si ar vrea sa ii “vanda” dar nu le dă voie politicul + Banca Nationala sa coboare dobanzile.
Stati linistiti.
Nici in viitorii trei ani, piata nu-și revine.
Kopany nu va vinde usor sutele sale de apartamente.
Cum nu le vinde nevasta lui Doseanu pe alea din blocul lui Cioara de peste fosta crasma Vandana, de peste 4 ani.
Oradea este blocată fără tren spre est de ANI și un aeroport gol. Bineinteles ca este mai ieftin!
-
De ce ai vrea tren spre est? Sa se reabiliteze linia doar spre VEST
Ii platit articolul? Eu am fost sa vad apartamente de la prima, de atunci saptamanal suna, am zis atunci ca mai gandesc si revin daca vreau sa achizicionez. Momentan cam numai ei sunt in piata oradei ca dezvoltator mare si se poate “regla” pretul, mai sunt unele mici, dar meg cu preturile dupa cel mare, si si cele cu apartamente second…
Cerea nu se mentine mult mai jos fata de Oradea pentru ca oferta e limitata ci pentru ca preturile sunt deja mult peste ce poate un cetatean obisnuit. Daca erau preturi foarte mici cererea era mult peste oferta si ar fi avut ca efect cresterea preturilor. In acest moment preturile sunt atat de mari incat reduc oferta. In curand si in Oradea.
Reclama bine platita de catre primarie “Oradea cel mai cel oras…” da roade 🙂
Acest articol e advertiorial si trebuia marcat ca atare. Daca dezvoltatorii imobiliari au ajuns sa plateasca articole in presa, e clar ca vand mai putin.
-
Exact! Stii ca e grava treaba cand se apuca dezvoltatorii imobiliari sa scrie ca totul e perfect :))) Daca era perfect nu aveau nevoie sa scrie articole de propaganda sa convinga lumea ca totul merge struna. Jenant pentru cine mai inghite chestiile astea
adica Nu pot vinde apartamentele MARIIII investitori .
desi se credea ca se muta mumai sa se dea cu masina prin pasaje!
Veniti numai…la taxe uriase si salarii mici.
-
Adevarat. Asta daca locuiesti in oradea si lucrezi la tinca
Postacul de serviciu, ne explica el ce și cum, ca el știe mai bine. Dar spre știința ta, dacă știi unde sa cauți, o sa vezi ca pe anul 2023, în Oradea au fost mai multe autorizații de construire emise (1818), decat în Cluj-Napoca de exemplu (1582), iar vânzările de imobile, din județul Bihor pe luna ianuarie, fata de Cluj sunt aproape egale. Cu tot cu Florești, Baciu, Turda și tot județul… Astea sunt cifre oficiale, nu trollingul tău. Dar probabil ca nu e îndeajuns cât te plătesc cei de la partid, trebuie neapărat sa te legi cu lanțuri de vreun pasaj și sa strigi cât poți tu de tare, în semn de protest, ca e foarte nașpa în Oradea… Deci, uite ți-am dat și idei…
-
De fapt au fost emise 1905, număr complet irelevant, întrucât mare parte din ele sunt pt diverse nu pentru construire.
-
Pai și la Cluj-Napoca este exact la fel… deci comparația este valida.
-
Eu incercam altceva sa subliniez, si anume faptul ca numarul de autorizatii emise (acela superficial la care ne raportam) e in scadere. Vezi 2018 – 2779 autorizatii, 2019 – 2965 autorizatii, 2020 – 2481 autorizatii, 2021 – 2447 autorizatii si 2022 – 2080 autorizatii emise. Trendul este cat se poate de evident.
-
Și la Cluj a scăzut, de la 2234 în 2021, la 2186 în 2022 sa ajungă în 2023 la abia 1582… scăderea fiind mult mai drastica la clujeni… care în ultimii ani, cam au fost sub noi, iar acuma s-au dus și mai rău.
-
-
-
-
1000 oameni in Oradea s-au interesat, adica nu au cumparat doar s-au interesat. In Cluj Napoca s-au VANDUT 2500 locuite intr-o luna. Deci vandut, nu interesat. Trage tu concluzia postac prostac
-
Mai scade 1000! Luna trecuta s-au vândut fix 1510 imobile în tot județul Cluj, cu tot cu mizeriile de Floresti și Baciu, plus tot judetul. În Bihor s-au vândut 1233 de imobile, luna trecuta, fiind chiar următorul județ din clasament după Cluj… Ai proprietăți prin Cluj și nu mai trec de tot faci propaganda clujeana pe aici? Clujului i-a trecut vremea… Datele sunt oficiale, nu are rost sa vii cu prosteli la mine, ca nu ține, ca te agiți degeaba!
-
Cata propaganda plstita are primaria Prima, Aptor. Cata disperare sa mintiti. Sa nu va scada vanzarile la kkt de blocuri Prima. Repede sare postacii de la Prima
-
Si PROSTAC, daca numai 1500 locuite s-au vandut in Cluj, atunci in Oradea din 1000 privitori cate s-au vandut? O suta? Oricum o scalzi cu propaganda platita tot in buda esti.
-
Deci tot după Cluj este oradea prostacule.
-
-
1000 e mult e putin? Puneti cate persoane cauta si in alte orase sa vedem cu stam. 1000 de oradeni u e relevant, relevant e cati cauta sa cumpere apartament care nu sunt oradeni si vor sa se mute.
-
si in trecut cautau si in alte orase. in prezent sunt totusi mai multi care cauta si in oradea. o fi rau o fi bine
-
In Oradea 1000 au cautat, in Cluj s-au vandut 2500 intr-o luna!!!! Trageti voi concluziile
-
Nu s-au vândut nici 2000 luna trecuta în Cluj… nu mai scrie aberații. Clujul e cam pe copca.
-
Bre Marius-Cornel, vezi ca uiti sa iti schimbi numele intre copy/paste. Asta pe langa faptul ca oricum postezi minciuni.
-
-
“Potențiali cumpărători…..”
Asta e ca la știrile meteo.
-
Potentiali, si eu sunt potential castigator la Loto 6 din 49.
1000 de posibili cumpărători dar vă întreb câți au cumpărat? Prețurile sunt umflate de Agenții
Indiferent cate pasaje sau alte “investitii” de genul se fac in Oradea, grosul cumparatorilor sunt investitori privati sau companii din Cluj si Bucuresti. Evident ca sunt foarte atrasi de pretul inca mic al apartamentelor, nu are nici o legatura cu pasajele cu leduri etc. Are in schimb legatura indirecta cu platformele industriale din jurul orasului si directa, repet cu PRETUL inca mic al acestora. Majoritatea achizitiilor de apartamente noi sunt cu destinatia de investitie, mai putin de jumatate dintre ele sunt achizitii cu destinatie de folosinta propie pentru locuit. Investitia poate fi activa (inchiriere, regim hotelier) sau pasiva (alternativa la un depozit bancar-motiv pentru care veti vedea multe blocuri “100%” vandute dar 30-40% locuite efectiv)
vai si a amar piata imobliliara din oradea pe care au distruso bolojan, birta si gasca care numai gasca are aces la lucrari si autorizati de constructie
Oras frumos infrastructural si sarac cu cele mai mici salarii in afara de bugetari restul e cancan sărăcie lucie bătaie de joc
-
Perfect adevarat, in tara asta sa fii bugetar inseamna sa faci parte dintr-o clasa sociala privilegiata . Restul, “prostimea” de la privati din ale caror taxe traiesc bugetarii sa se descurce cum pot 🙁
Preturile au ajuns peste Bucuresti in cartiere…la oportunitati si salarii de Oradea. Populatia orasului e identica cu cea din 1989…iesirile din oras…spre strainatate sunt mai mari decat intrarile. Nu prea vad de unde atata cerere cu exceptia speculei practicata de agentii si agentiile imobiliare. Practic acelasi apartament il vezi cu 2-3 preturi diferite cu diferente de multe mii de euro…in functie de cum vrea muschiul lor. La preturi de Bucuresti…chiriile sunt mici…ma refer la chiriile reale…nu la cele de pe diverse siteuri, si se inchiriaza greu. Un nou camin studentesc cu 100 de locuri?….20% din piata chiriilor ramane in aer.
-
“Preturile au ajuns peste Bucuresti in cartiere…”
Abureli, generalizezi fara noima.
-
Verifică domnule deștept…în Buc…1500E mp
-
Adica 1000 de oameni s-au uitat pe OLX la apartamente in decurs de 1 luna…asta e numarul de vizualizari la o bicicleta, Nu se descrie modul de realizare a acestei minunate statistici. Dar din limbajul pompos si de lemn…care ne vorbeste de polii de dezvoltare etc…pare a face parte din aceeasi categorie care ne prezinta oportunitatea unica de a cumpara apartament penthouse in bloc nou cu panorama superba spre masinile de gunoi ale RER sau soseaua de centura.
-
Mda cumpararea unei case este exact acelasi lucru cu cumpararea unei biciclete. Curat murdar.
-
…da, e exact același lucru dpv al vizualizărilor…uitatul/privitul nu costa nimic.
-
Între a căuta și a cumpăra este o diferență foarte mare. Și eu caut apartament, astfel sunt un potențial cumpărător, însă nu am bani să și cumpăr, doar m-am plictisit să dau scroll la fb., deci poate fi înșelătoare această concluzie cu cererea crescută Știind că locuitorii din Oradea și împrejurimi umblă în fiecare weekend la Piața 100 sau la Lotus doar să nu stea acasă… majoritatea doar să își spele ochii. Cea mai bună dovadă ar fi statistica cu privire la contractele încheiate.
NU STIU DE CE AR FI ASA ATRACTIVA ORADEA IN CONTEXTUL IN CARE IN ORADEA SANT PRINTRE CELE MAI MICI SALARII DIN ROMANIA
-
domnule urlator….pe ce va bazati cand spuneti asta? avand in vedere ca aveti tot internetul la dispozitie sa va informati.
-
Mãi nene, in 2019, Bihorul era pe locul 39/42, in ultimii 10 ani tot in zona asta de 27-39 s-a situat, ca-i o dezvoltare aici de numa’, mai ceva ca in Luxenburg, prosperitate, lux, eleganţã, spatii comerciale (ocupate toate 100% , nu gasesti un spatiu gol nici sa-l futi) de afaceri infloritoare si prospere, trai bun, viata culturala, tot ce vrei…
…lasa vrajeala si propaganda ,ca vedem toti si simtim din plin marea dezvoltare …-
Domnule unu, uiti de la mana pana la gura sau esti analfabet functional la fel ca si pavel soare? Unul e salariul in Oradea altul e salariul in Bihor.
-
Si Oradea e la fel ca Bihorul, arata tu undeva unde scrie cat e slariul in Oradea. Mincinos ordinar ce esti, te plateste primaria sa latri?
-
-
-
-
Ce salarii mari le plateai tu soferilor tai, inainte de a te insura cu d-na judecatoare ??
Numa’ intreb…
Ptr. un amic.
Unul care te stie de pe vremea cand incarcai transgugi la coltul padurii de la Hidișel in camioane cu numar de Brasov, tu fiind băiat cinstit din lumea interlopă.
Mai, Pavele din Sabolciu…..
Welcome to litle Paris!!! Se știe🤣🤣🤣😂😂😂😂😂😂sprâncenatul cu propaganda lui de 2 bani.