Consilierii locali au avut de votat, miercuri, programul „Realizează-te în Oradea”, prin care Executivul își asumă acordarea unui pachet de facilități acordate elevilor, studenților și dezvoltatorilor de afaceri start-up în IT.
Burse pentru copiii… cuminți
Prima dintre măsurile propuse se adresează elevilor din clasele a XI-a și a XII-a, de la profilul Real, matematică-informatică, și constă din acordarea unei burse lunare de 200 lei, cu condiția unei medii generale de cel puțin 8.50 și a notei 10 la purtate. Bursa ar urma să se acorde din bugetul local, cei din clasa a XI-a urmând să poată beneficia de ea din semestrul al doilea.
Bursa s-ar acorda integral, cu condiția ca elevul să nu fi lipsit nicio zi, altfel se scade din sumă proporțional cu absențele.
Cea mai importantă condiție este, însă, ca acești elevi să se înscrie, după liceu, la o facultate orădeană cu specializare axată pe curriculumul IT. Dacă nu, vor trebui să restituie Primăriei banii încasați ca bursă.
Inițial, s-a discutat ideea de a include în categoria beneficiarilor de bursă și elevii de la alte specialități decât cele Reale, cu rezultate extrașcolare în domenii legate de IT. În proiectul pus sub nasul aleșilor locali, însă, nu se mai pomenește nimic despre această categorie.
Grupul PSD, prin Adrian Negrea, a cerut ca bursa să fie acordată celor cu media generală 9.00, dat fiind că suma de 200 de lei e, totuşi, atractivă pentru elevi, dar propunerea nu a fost acceptată. Consilierul liberal Mihai Maci a combătut propunerea, susţinând că media de 8.50 defineşte exact categoria-ţintă a programului Primăriei: „Cei cu competenţe specifice nu-s neapărat interesaţi de alte domenii. Ne interesează să cultivăm talente, nu neapărat să recompensăm elevi buni la toate, dar fără talente evidente”.
Studenți din afara Oradiei
A doua facilitate din pachet se adresează studenților din alte localități înscriși la universitățile din Oradea, la specializări legate de IT. Sprijinul financiar constă din acoperirea cheltuielilor cu masa și cazarea și se va acorda integraliștilor, cu condiția ca aceștia să facă, anual, practică la firmele locale de IT.
Pasul următor este reducerea impozitului pe clădiri pentru imobilele în care funcționează firme de IT. Măsura s-ar aplica din 1 ianuarie 2019, printr-o schemă de minimis pe care aleșii au avut-o în borderoul ședinței de miercuri.
Fond local de investiții
A patra măsură din programul „Realizează-te în Oradea” este constituirea unui fond local de investiții la care contribuie atât Primăria, cât și firmele din domeniul „tech”. Din acești bani s-ar finanța firmele de tip start-up în domeniul IT.
Grosul bugetului ar urma să vină de la oraș, într-o primă fază – 300.000 de euro. Companiile „tech” care ar urma să facă parte din acest fond ar urma să contribuie cu 5.000 de euro fiecare. „Partenerii privați vor fi selectați printr-o procedură publică, transparentă, criteriile de selecție fiind următoarele: suma aportului inițial la capitalul societății (fondul de investiții) să fie de 5.000 de euro, ce urmează să fie vărsați la momentul constituirii societății; experiență în administrarea unor companii din domeniul IT&C (vechime, număr de angajați, cifră de afaceri)”, se arată în raportul de specialitate al proiectului.
Conform acestuia, se vor finanța din acest fond „companii inovatoare, cu potențial de expansiune în domenii precum IT, software, securitate cibernetică, inteligență artificială, transformare digitală, soluții IT pentru sănătate sau FinTech”.
Acestea trebuie să fie înregistrate în Oradea și, pentru minim cinci ani, cel puțin 75% din personalul creativ să își desfășoare activitatea în Oradea sau în Zona Metropolitană Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!