A apărut un investitor discret, dar destul de serios pentru a convinge municipalitatea să promoveze miercuri un proiect de hotărâre în Consiliul Local privind „dezvoltatea producţiei de energie termică din resurse regenerabile provenite din biomasa”. Proiectul şi raportul de specialitate a fost votat în unanimitate, cu două amendamente: să se scoată din calcule, momentan, „energia solară” şi, în plus, costul studiului de fezabilitate şi al documentaţiei să fie achitat de investitor. Aceasta fiindcă, iniţial, în proiect se propunea să se aloce 75.000 lei + TVA pentru „studiul de piaţă”.
În completarea CET
În motivaţia proiectului s-au arătat următoarele: „În plus faţă de modernizarea centralei CET, municipalitatea orădeană agrează ideea implementării unor soluţii tehnologice de producere a energiei termice din surse regenerabile în vederea transformării, pe termen lung, a municipiului într-un «oraş ecologic», care îşi produce propria energie. Aceste noi capacităţi de producere de energie regenerabilă trebuie identificate, analizate şi corelate cu documentele strategice din domeniul energetic al municipiului. Dar trebuie identificate şi soluţii de asigurare a surselor financiare aferente acestor posibile investiţii”.
„Parc de Energii Eco”
Concret, CL Oradea a aprobat miercuri organizarea unei licitaţii pentru selectarea investitorilor care vor dezvolta investiţii în aşa-numitul „Parc de Energii Regenerabile al municipiului Oradea”. Caietul de sarcini pentru licitaţie va fi întocmit de Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din Primărie şi va fi supus aprobării CL Oradea în şedinţa de luna viitoare.
La proiect a fost anexat o schiţă de contract între municipalitate şi posibilii investitori.
Printre obligaţiile asumate de părţi se numără confidenţialitatea faţă de terţe părţi privind proiectul tehnic.
Municipalitatea s-ar mai obliga să asigure pentru întregul proiect pe biomasa un teren de 28.000 mp din zona actualului CET, cu posibilităţi de conectare la reţelele electrice şi de apă-canal dar şi la linia de transport CFR.
Totodată, municipalitatea se obligă ca timp de şase luni să nu negocieze un proiect similar cu alt investitor.
Mai notăm că şi Primăriile Beiuş şi Salonta au fost ofertate de investitori interesaţi de producerea de încălzire şi electricitate prin valorificarea biomasei.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!