[eadvert]
Turneul Internațional Stradivarius înseamă, de 16 ani, întâlniri muzicale memorabile. În acest an, muzica lumii va ajunge în 17 locații din România, străbătând mai mult de 4000 km, timp de aproape o lună de zile. Violonistul Alexandru Tomescu și pianista Adela Liculescu vor duce muzica celor mai frumoase povești de iubire ale marilor compozitori ai lumii în Turneul Stradivarius „In The Mood for Love”. La Oradea, turneul va ajunge joi, 29 iunie, la Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae”. „Muzica este iubire transpusă în sunete, care trăiește și se poate înălța către inimile celor care o ascultă”, spune Alexandru Tomescu.
Programul va cuprinde: Jules Massenet – „Meditație” din Opera „Thais”, Fritz Kreisler – „Liebesleid”, Fritz Kreisler – „Liebesfreud”, Edward Elgar – „Salut d’ amour”, Camille Saint-Saëns – „Introducere și Rondo Capriccioso”, Cesar Franck – „Sonata în La Major”.
Cu o carieră impresionantă, ce se întinde pe patru continente, Alexandru Tomescu este liderul tinerei generaţii de violonişti români fiind apreciat de public şi de critici la superlativ pentru personalitate charismatică, profunzimea şi frumuseţea interpretărilor sale. Artistul are în plus şansa de a cânta pe o vioară Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur.
Denumirea originală a viorii este „Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno 1702” şi de la apariţia sa a fost în custodia lui A. W. Lukens (New York), W.E. Hill & Sons, Charles F. Edler (Frankfurt), Hamma & Co. (Stuttgart), Henry Werro (Berna) şi bineînţeles, a marelui violinist român Ion Voicu. Când a intrat în posesia viorii, Alexandru Tomescu a promis că, în cei cinci ani cât va cânta pe Stradivarius, sunetul acesteia va fi auzit de toţi românii. El a demarat ulterior proiectul „Stradivarius ElderVoicu: 2008 – 2012”, constând în mai multe turnee în ţară în colaborare cu alţi muzicieni. În 2017, Alexandru Tomescu a câştigat dreptul de a cânta la Vioara Stradivarius Elder-Voicu până în 2023.
Adela Liculescu a devenit cunoscută ca una dintre cele mai active pianiste ale generației sale, atât în domeniul solistic, cât și în cel al muzicii de cameră. Artista a câștigat premii de top la numeroase concursuri internaționale de prestigiu: Concursul Internațional George Enescu de la București 2021 (II), Prix du Piano Berna 2018 (I și premiul publicului), Concursul Internațional Brahms de la Pörtschach 2017 (I și premiul publicului), Concursul Internațional Brahms de la Detmold 2017 (I) și Concursul Bösendorfer de la Viena 2015 (I). De-a lungul timpului i-au fost acordate mai multe distincții, printre care și Premiul „Celebrându-l pe Beethoven” la Gala Premiilor Radio România Cultural 2020. În prezent este doctorant la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!