Potrivit unei analize realizată de platforma de recrutare eJobs, salariile medii nete oferite în domeniul Construcțiilor în Oradea sunt similare cu cele oferite în Cluj – Napoca, Timișoara și Iași – 4.000 de lei. Doar constructorii din București oferă salarii medii nete mai mari – 5.000 de lei.
„Domeniul construcțiilor a fost unul dintre puținele care au reușit să sfideze pandemia, alături de IT, Telecomunicații sau Retail. Acest sector nu numai că nu a stagnat, dar a înregistrat și creșteri pe tot parcursul primilor 2 ani de pandemie. Criza însă se vede pe alte paliere în acest domeniu, spre exemplu, în lipsa acută de forță de muncă. Doar în acest moment, sunt peste 3.200 de locuri de muncă disponibile în Construcții pe eJobs.ro”, subliniază Raluca Dumitra, Head of Marketing eJobs Group.
Salarii și bonusuri
Media salarială în Construcții este de 4.000 de lei, conform datelor introduse până în acest moment în Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, de către specialiștii care lucrează în acest sector. Acest lucru plasează Construcțiile în topul celor mai bine plătite domenii în acest moment, după IT, Management, Proiectare civilă/industrială, Cercetare-Dezvoltare și Project Management.
[eadvert]
Cele mai mari salarii introduse în acest moment în Salario în domeniul construcțiilor sunt pentru poziții de management și IT. Dintre salariile maxime introduse în comparatorul de salarii marca eJobs, amintim: Director General – 34.000 lei; Manager IT – 32.000 lei; Director economic – 25.000 lei; Senior Project Manager – 25.000 lei; Director tehnic – 25.000 lei.
Dacă vorbim însă de pozițiile specifice, salariile din domeniu pot depăși cu mult media industriei. Astfel, pe anumite poziții, dacă sunt proiecte de amploare, există cazuri în care veniturile anumitor specialiști pot depăși nivelul național care se câștigă pe aceeași poziție. De exemplu: Inginer de proiectare – 20.000 lei; Inginer structuri construcții – 20.000 lei; Inginer mecanic – 18.250 lei; Inginer instalații – 17.719 lei; Operator macara – 15.750 lei; Arhitect – 13.500 lei; Muncitor calificat – 12.000 lei; Instalator/Montator țevi – 12.000 lei; Zidar – 11.670 lei; Inginer topograf – 11.000 lei.
În plus, peste o treime dintre angajații din Construcții (34,5%) câștigă între 4.000 și 7.000 de lei net pe lună, potrivit datelor introduse de peste 370.000 de specialiști în Salario. Mai mult decât atât, 11,2% dintre angajați câștigă salarii medii nete cuprinse între 7.000 și 10.000 lei lunar, în timp ce 3,2% câștigă peste 10.000 lei. Cu toate acestea, aproape jumătate (48,2%) dintre angajați câștigă între 2.000 și 4.000 de lei net și 2,9% câștigă sub 2.000 de lei pe lună.
„Cei mai căutați angajați din domeniu sunt muncitorii calificați și necalificați. Pentru a-i atrage, angajatorii nu doar că le pun la dispoziție diverse facilități și beneficii, ci sunt dispuși să le ofere și salarii mari doar pentru a bate palma pentru o perioadă mai lungă de timp. În funcție de caz și de amploarea proiectelor, dar și de experiență, în Construcții se pot câștiga salarii și de două – trei ori mai mari decât media națională pentru anumite poziții. Spre exemplu, un sudor câștigă în medie 4.000 de lei net, dar, în anumite cazuri, acești specialiști pot câștiga și 2.000 de euro lunar. Cu toate că facilitățile fiscale introduse la finalul lui 2018 au atras mai mulți candidați spre acest sector, nevoia de forță de muncă este în continuare cu mult peste numărul de candidați disponibili pe piață, motiv pentru care importul de forță de muncă e o soluție frecventă pentru acoperirea deficitului de personal”, mai spune Raluca Dumitra.
Trimite articolul
Xiar cei cu facultate care lucreaza la firmele de pe borsului sunt batjocoriti de acele firme.
-
N-o sa intelegeti niciodata probabil faptul, ca a “avea facultate” nu inseamna decat sa fii fericitul posesor al unei diplome din hartie care atesta faptul ca ai finalizat uneori chiar la fara frecventa ori la mare distanta de amfiteatre, cursurile unei facultati acreditate in Romania.
Nicidecum nu inseamna si nici nu dovedeste aceasta diploma, ca fericitul său posesor chiar cunoaste ceva, chiar stie practic ceva sau ca detine cunostintele minine dar absolut necesare ptr. a fi si capabil sau apreciat cand ocupa un post conform acestor studii.
De aceea aceste frustrari ale unora.
Cei care cu adevarat au dat examene de admitere si au facut ulterior PE BUNE facultati de specialitate, care si-au luat examenele de licenta si si-au finalizat diverse masteruri cu examene neplagiate sau cumparate, aceia deja sunt racolati de mari companii inca de dinainte de a finaliza facultatea. Ei sunt inregimentati deja acolo cu salarii mai mari decat cele la care faceti referire, respevtiv cele de pe Borsului.
Inca din timpul finalizarii facultatii, acei tineri seriosi si capabili, pregatiti si dornici de o cariera in domeniu, castiga aproximativ cat reusesc altii dupa 5 – 7 – 10 ani de activitate post facultate dintre cei angajati la firmele dupa Borsului.
Si asta le creaza acestira din urma o mare frustrare. Se tot compara cu aia, dar numai facand referire la castiguri!
Nici nu poti sa ii oferi mai mult unui inginer absolvent la Universitatea Oradea care in timpul facultatii nu a efectuat niciodata o perioada minima de practica efectiva undeva intr-o sectie de productie. El nu are, la momentul finalizarii studiilor fentate si la cel al angajarii, noțiuni minime despte procesul de productie dintr-o fabrica.
Ajunge ca inginer si constata ca sunt muncitori tineri de o varsta cu el, care ca operatori cu studii medii, cunosc in detaliu multe din “secretele” productiei, fac fata cu brio unor provocari. Asta in timp ce inginerul proaspat integrat are nevoie de cativa ani de acumulare de experienta ca sa ajunga la nivelul muncitorului din sectie, dar care are o anume vechime.
Si atunci ce mama mamii ei de salarizare trebuie sa i se ofere, doar ptr. ca este posesorul unei foi de hartie frumos redactate???
Nu intelegeti nici dupa 32 de ani de la Revolutie ca este important ceea ce stii efectiv sa faci si nicidecum recomandarile sau dosarul cu diplome cumparate??
Cand inginerul va sti cu adevarat ceea ce trebuie ca sa stie un inginer care finalizeaza facultatea (nu ceea ce i se explica la Sorbonica noastră locală), atunci cu siguranță va fi platit corect si promovat. Chiar se cauta mintile sclipitoare si oamenii extrem de bine pregatiti.
Numai ca aia nu vor ajinge niciodata sa isi depuna CV-ul la firmele de pe Borsului!
Ei sunt selectati de firme mari inca din timpul studiilor.
Si selectia nu se face pe la Sorbonica, ca nu este ce selecta.
Selectia se face la Timisoara, la Cluj, Iasi, Bucuresti, Brasov, etc…, locuri recunoscute ptr. universitati cu facultati tehnice redutabile, studii pe bune cu examene sustinute corect.
Nu povesti de Oradea.
Aici ajing studentii absolventi diletanti, nepregatiti, cei care au finalizat facultatea prin spagi si relatii.
Sa taca si sa se multimeasca cu ce primesc, ptr.ca primesc exact conform rodului muncii si implicarii lor.-
foarte bine punctat. multi zic ca in IT firmele cauta angajatii cu sume uriase pt angajare… care e si adevarata, dar interesant cum minim jumatatea din colegii mei cu care am terminat facultatea de Informatica nici acuma nu lucreaza in domeniu, multi – majoritatea fete – au mers mai departe la masterat, doctorat, la alte facultate si si acuma plang ca lucreaza ca vanzator. Degeaba ai facut o facultate, daca nu stii nimic… Am colegi din liceu, care a absolvit medicina si n-au gasit loc de munca ori numai intr-un sat mic ca medic de familie pe bani de nimic. Mult conteaza si Universitatea unde ai absolvit-o, cel din Oradea nici la majoritatea firmelor din Oradea nu intereseaza, ex firma mea nici nu cheama oamenii la interviu cu diploma facuta aici, daca nu vede pe candidatul respectiv daca a invatat singur si stie despre ce vorbeste, ca ce da “profesorii” la universitate e egal cu 0, si firmele mai mari n-au timp sa chinuie cu juniori sa invata ei pe banii lui ce n-au invatat la facultate
-
Facultatea din Oradea este OK, mai ales daca vb de specializările principale sau populare. Avand în vedere piața muncii, in special cea din Bihor este greu de crezut ca o firmă ar alege sa fie atât de selectivă cu candidații. Adica isi fura singuri căciula. Eu am terminat la Oradea facultatea, am 8 ani de experiență si pe domeniul meu sunt competitiv cu orice absolvent de la orice facultate din Romania. Zici ca firma ta nu m-ar chema la interviu?
-
-
Autorul (ea)cât câștigă pe lună pentru a debita aceste tâmpenii?
-
doamne de unde naiba scoate scorurile acestea , niste minciuni.. un macaragiu 17000??? ea undeva la 6-7000.. nu mai mult , reclama proasta , platita sa sustina niste minciuni .. pai vin investitorii din Cluj aici si trebuie sa atraga cumva forta de munca .. prin minciuni..
-
Macaragi tot timpul au avut salarii foarte mari, asa pt cei habarnisti
-
Ce fumati mai oameni buni ??? Un macaragiu castiga mai mult decat un arhitect ??? Macar in minciuni sa fiti corecti prostilor ! Un sudour 4000 net, poate unul cu poanson daca stii ce e ala, nicidecum Ionica care stie sa bage un electrod in cleste… Mergeti draqului cu reclamele astea idioate menite sa generati haos si prostii !
-
Nu e minciuna!
Gresiti masivSunteti neinformati total.
Stiti ce bani castica un macaragiu pe AUTOMACARA DE 500 DE TONE de la DEME MACARALE??
Acum trei ani castiga intre 8000 si 10.000 de lei, salariu + diurna si alte drepturi. Si tot in …… domeniul constructii activeaza!!
Este cea mai tare firma in domeniul acesta din Estul Europei. Are puncte de lucru in care activeaza in Sarbia, Bulgaria , Moldova cat si in Ungaria si Germania.
Activeaza unde are contracte firma, chiar la distanta. Acum trei ani lucrau la autostrazi in Germania.
Tot macaragiu este.
Doar ca voi va ganditi si vorbiti doar despre cei ce lucreaza pe santier la Kopany, in cartierele de blocuri Prima, pe santierele din Oradea.
Firma Deme Macarale este tot din Oradea!!!
Castiga oamenii acolo si 12.000 de lei, bani in mana!
Dar numai cei care-s meseriasi cu adevarat pe automacarale de 500-600 de tone, oameni implicati si care isi petrec mult timp plecati de acasa.
Asa ca ….
Articolul nu e un articol fabulat, sunteti voicei neinformati.
Sunati la DEME MACARALE srl Oradea, intrebati despre un loc de munca pe macarale grele, sau de mare tonaj si vedeti ce bani vi se propun.
O sa aveti o mare surpriza ca sa constatati ca se castiga si 2500-2700 de euro !!
Doar ca meseriasul sa fie smirnaaaaaaaa, sa poata face fata!!!-
Tatae, cati macaragii sant la nivelul de a lucra pe asemenea utilaje ? Majoritatea lucreaza pe santier cu herghelii telecomandate si cu ISCIR-ul expirat! Nu Deme macarale reprezinta tara, din pacate adevarul e in santierele de blocuri din orase unde nu vezi tu nici un salar din cele enumerate !
-
Multă minciună.
Da, are la fel de multa valoare ca si un top de la Storia. Imposibil de verificat, pe de o parte, pe de alta parte nu centralizeaza toate salariile nete din constructii, ca sa poti trage o concluzie. Daca valorile respective ar fi valabile pentru tot sectorul constructii, nu ar mai fi picior de constructor roman in strainatate. La 2400 Euro salariu net pentru un muncitor calificat (dar nu specialist, gen instalator sau macaragiu), combinat cu costul vietii din Romania (oricum l-ai intoarce, e mai mic decat in UK sau Germania), faptul ca nu trebuie sa stea 7 intro garsoniera, cred ca nu ar mai pleca nimeni.
Nu mai există nicio logică, decât în sensul în care nu mai merită să fi slugă navetistă prin Europa. Unul cu 5-6 ani de școală câștigă tot atât cât unul care abia știe să scrie sau să citească și a ajuns doar să mufeze niște țevăraie.
După ce termină cu fotbalul, poate vine şi Cristiano Ronaldo să se angajeze aici ca macaragiu !
Trebuie condiții fizica