La eveniment a participat primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta, directorul Zonei Metropolitane Oradea (ZMO) Adrian Foghiș și numeroși reprezentanți ai instituțiilor locale și ai mediului privat din Oradea.
„Noi ca oraș avem niște lucruri date pe care nu le putem schimba. De exemplu, nu ne vom putea compara niciodată cu capitala, deoarece e evident că aceasta este avantajată de suprafața mai mare a orașului, numărul mult mai mare de locuitori, dar și de o altă poziționare geografică. Dar, sunt lucruri pe care le putem face pentru a menține și în anii următori ritmul de creștere pe care l-am obținut, cu mențiunea că trebuie să tindem să atingem un nivel de prosperitate identic cu al orașelor dezvoltate din Europa”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Cei doi experți au conturat o imagine de ansamblu a dezvoltării socio-economice a României din ultimii 17 ani, respectiv a orașelor care au devenit motoare de dezvoltare, orașe printre care se numără și Oradea.
Oradea atrage anual, în medie, împreună cu Zona Metropolitană Oradea, peste 3000 de locuitori noi, mai ales din orașele și comunele Bihorului, precum și din alte orașe importante din partea de vest a țării (remigrație). Acest flux, ca și puternica suburbanizare, pune presiune tot mai mare pe piața imobiliară și pe traficul auto.
Despre Oradea, experții au spus că este un oraș atractiv prin oferta de locuri de muncă pe care o are și prin calitatea ridicată a vieții. De altfel, în topul caracteristicilor care fac un oraș atractiv, Oradea se află pe locul 7 din totalul orașelor din România.
Potrivit raportului făcut de Banca Mondială, 1,6% din populație trăiește în zona urbană funcțională (zona rezidențială, industrială, de trasport și de agrement), iar 2,6 % și-ar dori să trăiască în această zonă metropolitană. Potrivit Băncii Mondiale, Oradea are aceeași zonă funcțională cu a orașului Galați, care este al doilea oraș industrial al României.
80% din atractivitatea orașului Oradea este așadar reprezentată de locurile de muncă și de calitatea vieții să se mute spre aceste zone).
O mare parte a forței de muncă din Oradea provine din zonele limitrofe: Sînmartin, Sîntandrei, Oșorhei, Săcueni, Nojorid, Salonta, Tileagd, Girișu de Criș, Biharia.
Un alt factor care arată că Oradea este un adevărat motor de dezvoltare este numărul foarte mare de navetiști pe care îl atrage, respectiv cca 35.000 de oameni care vin aici să lucreze.
Experții Băncii Mondiale au recomandat administrației publice să continue politicile de dezvoltare: axarea în continuare pe educația vocațională (școli profesionale); politica de retenție a populației tinere în oraș prin oferirea de spații de locuire, joburi bine plătite; continuarea dezvoltării infrastructurii și dezvoltarea trasportului public metroplitan; dezvoltarea parteneriatului cu firmele private; îmbunătățirea comunicării cu orașele din această regiune (Cluj, Timișoara, Bistrița etc) printr-un schimb de promovare reciprocă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!