Conform sursei citate, numărul copiilor care merg la o creșă sau grădiniță privată din țară a crescut accelerat în ultimii 10 ani, procentul acestora crescând de la 2.9% în anul școlar 2013/2014 la 7.1% în anul școlar 2021/2022.
De ce aleg părinții grădinițele și centrele private
Dacă unii părinți aleg învățământ preșcolar sau antepreșcolar privat pentru flexibilitatea programului prelungit pe care acestea îl oferă, vacanțelor mai scurte, precum și datorită condițiilor și programei educaționale oferite, din ce în ce mai mulți părinți sunt nevoiți să aleagă pentru copiii lor sistemul de învățământ preșcolar sau antepreșcolar privat, deoarece se confruntă cu lipsa locurilor libere în creșele și grădinițele de stat.
Oradea, cap de listă
Au fost analizate costurile a peste 150 de instituții private de învățământ preșcolar si antepreșcolar din capitală și orașele reședință de județ ale țării. Costurile includ atât taxa lunară, cât și tariful pentru masă, care se percepe separat în majoritatea cazurilor.
[eadvert]
Potrivit statisticii, Oradea ocupă locul 4 în topul celor mai scumpe creșe și grădinițe private din țară, pe primele trei clasându-se Cluj-Napoca, București și Târgoviște. În orașul nostru, costul mediu lunar pentru învățământul privat este de 2.032 de lei, în condițiile în care salariul mediu net în luna iulie a acestui an era de 3.617.
Raportat la puterea de cumpărare locală, topul se schimbă în mod radical. Atât Cluj-Napoca, cât și Bucureștiul, nu se mai regăsesc nici măcar în top 10, locul lor fiind ocupat de Oradea, Târgoviște și Râmnicu-Vâlcea. Altfel spus, acestea sunt orașele cu cele mai scumpe grădinițe și creșe private, raportate la puterea de cumpărare locală reprezentată prin salariul mediu net din aceste orașe.
Orașele cu cele mai mici taxe lunare din sistemul privat
Trimite articolul
XE ok, doar ca autorului i-a scapat o chestie esentiala. Citez: “salariul mediu net în luna iulie a acestui an era de 3.617.” Probabil asa era, dar e complet irelevant, salariul nu conteaza… conteaza VENITUL.
Cunosc destui oameni cu salariu ZERO, dar care castiga (au venit) mii sau chiar zeci de mii de euro pe luna.
Asa ca nu e nimic anormal in faptul ca sunt preturile care sunt, cerere si oferta, sunt destui care si le permit.
Ah, ca-s cativa fraieri care lucreaza pe salariu mic si nu fac nimic pe langa… asta e treaba lor.
-
Da, judet de “smecheri”, au venituri ilicite nedeclarate la fisc. Ia sa faca aia de la anaf niste verificari de unde au banii cei care isi permit, aia “cu salariu ZERO, dar care castiga (au venit) mii sau chiar zeci de mii de euro pe luna”.
Sa vezi cum nu vom mai avea deficit bugetar….-
Nimic mai adevărat! Mai ales ca unii își etalează opulenta (maneliști, Dorieni, Buhniciuri).
-
-
Cred ca in general in Oradea se prefera gradinitele de stat unde sunt relativ suficiente locuri.
Cine prefera gradinitele particulare are venituri mai mari si doreste o experienta mai buna pentru copil.
Este insa dupra cum bine spunea si Petru cerere si oferta. Daca este un business bun pot sa deschida si altii o gradinita, nu-i opreste nimeni. -
Cand e cel mai dezvoltat oras, e normal sa platesti cel mai mult, si sa platesti pentru orice. Dezvoltarea cere sacrificii, orasul conteaza, daca nu va place sa va mutati