Prețul chiriilor a crescut și în acest an, comparativ cu anul precedent, în ciuda faptului că salariile au rămas aceleași. Potrivit unui raport făcut de Storia.ro, Oradea se află în topul orașelor cu cele mai mari prețuri la chirii.
[eadvert]
În cazul apartamentelor cu două camere, prețul solicitat a crescut cu 7%, cel al garsonierelor cu 2%, iar prețul de închiriere al apartamentelor de trei camere a rămas constant. Comparativ cu sfârșitul anului 2021, creșterile medii ale chiriilor în general sunt de 5%, respectiv de 3% față de 2022.
În prezent, prețurile medii lunare sunt de 170 de euro pentru o garsonieră, 300 de euro pentru un apartament cu două camere, respectiv 320 de euro pentru un apartament cu trei camere.
Conform studiului, cele mai active 10 orașe din România pe piața chiriilor, din perspectiva numărului de anunțuri publicate, sunt: București, Cluj-Napoca, Brașov, Constanța, Timișoara, Iași, Craiova, Sibiu, Oradea, Arad.
Chiriaș vs. proprietar
Pe grupurile de pe Facebook unde sunt postate anunțuri cu privire la apartamente și casele disponibile pentru închiriat, orădenii își arată nemulțumirea cu privire la prețurile cerute de proprietari. Jurnalul Bihorean a luat legătura cu o cosmeticiană din Oradea, nemulțumită de felul în care a fost tratată de proprietarul apartamentului în care aceasta a locuit timp de 10 ani.
„Proprietarul m-a anunțat că îmi mărește chiria cu 50 de euro. Mi-a explicat că toate s-au scumpit, prin urmare trebuie să crească și chiria. A zis că dacă nu îmi convine pot să caut altceva. Nu a contat că locuiesc în apartamentul ăsta de 10 ani”, declară supărată femeia.
Am discutat și cu doi orădeni care au apartamente de închiriat. De exemplu, proprietara unui apartament cu două camere, situat într-un bloc vechi din zona Decebal, spune că a urcat prețul chiriei pentru că „așa o cere piața”.
„Am un apartament cu două camere în Decebal. Este complet mobilat, utilat și este pet-friendly. Îl închiriez cu 280 de euro pe lună. Am urcat prețul în acest an cu 30 de euro, pentru că toate s-au scumpit, în special materialele de construcții. Dacă îmi pleacă un chiriaș, eu trebuie să renovez. Plus că m-am adaptat la prețurile de pe piață”, a declarat Adelina pentru Jurnal Bihorean.
Un alt proprietar, care închiriază un apartament într-un cartier nou din Nufărul, spune că prețul este mai mare pentru că așa își poate selecta clientela.
„Cer 400 de euro pentru că zona este foarte bună, iar cartierul este nou, construit în 2021. Apartamentul are două camere, este complet mobilat și utilat cu aparatură nou-nouță. Prefer să am parte de oameni care își permit să plătească un ban și să aibă grijă de un bun care nu este al lui, decât să mă trezesc că îmi face daune. Pe lângă cei 400 de euro pe lună, percep și 400 de euro garanție la semnarea contractului. Îmi vine greu să cred că o persoană care scoate din buzunar 800 de euro este neserioasă”, ne-a explicat orădeanul.
Ce spun specialiștii
Experții imobiliari confirmă creșterea chiriilor din acest an. „Există într-adevăr o diferență sesizabilă in ceea ce privește diferența de prețuri. Prețul chiriilor a mai crescut. Dacă anul trecut, la nivel mediu un apartament era la prețul de 200 de euro, acum același apartament îl găsim la prețul de 250 de euro. Se pare ca tendința a fost de creștere”, spune Margareta Hojda, directorul agenției GDN Estates Imobiliare Oradea.
De asemenea, agenții susțin că există o nemulțumire din partea chiriașilor în privința majorării prețurilor, dar chiriile rămân în continuare foarte căutate.
„E o perioadă mai dificilă pentru clienți, deoarece toate cheltuielile lunare au crescut, iar salariile nu țin pasul cu majorarea preturilor pentru traiul de zi cu zi”, spune Darius Terebent, director vânzări RECO Imobiliare.
„Întâlnesc destul de des clienți care se plâng de acest fapt. Acest lucru se datorează și faptului ca majoritatea salariilor din Oradea au rămas la un nivel destul de jos, comparativ cu salariile din alte județe, spre exemplu Cluj. Iar mulți dintre chiriași nu-și mai permit chirii scumpe. Au un buget limitat”, adaugă Hojda.
Sursele citate adaugă că există în continuare interes pentru închirierea imobilelor. Vorbim în special de tinerii studenți, de cuplurile aflate la început de drum, dar și de persoanele care vin din alte orașe și aleg să se mute în Oradea.
„Sunt căutate chiriile în Oradea, datorită faptului că sunt mulți care se mută și din alte orașe. Cei care lucrează de acasă preferă să plece din orașele mai scumpe, astfel că vin în Oradea, unde toate sunt mai ieftine, inclusiv locuințele și traiul zilnic”, declară Darius Terebent pentru JB.
De asemenea, există cerere din partea companiilor care își desfășoară activitatea în Parcurile Industriale și oferă cazare pentru muncitorii lor. Agenții imobiliari dau asigurări însă că proprietarii sunt deschiși la negociere.
„Deși există clar tendința de creștere comparativ cu anul trecut, prețurile chiriilor sunt negociabile în unele cazuri. Spre exemplu, un proprietar care dorește să închirieze imobilul cu siguranță va fi dispus să negocieze puțin din preț”, adaugă Hojda.
Prețurile chiriilor din Oradea
Bloc vechi vs. Bloc nou
Garsonieră: de la 140 de euro la 250 de euro
Apartament cu 2 camere: de la 200 de euro la 300 de euro
Apartament cu 3 camere: de la 250 de euro la 400 de euro
Prețurile chiriilor au crescut și în acesta an în Oradea FOTO: Alexandru Nițescu
Trimite articolul
XOrasele cele scumpe fata de care in Oradea toate sunt mai ieftine, inclusiv locuintele si traiul zilnic, sunt doua: Cluj si Napoca. Lasand gluma la o parte, nu am vazut inca exodul de clujeni atrasi de costurile mici invocate. Nu or citi presa bihoreana (probabil) ca sa vina in nou El Dorado.
-
Nu știu ce sa zic, dar cunosc niste clujeni, mutati deja aici, și am văzut mai multe anunțuri pentru cereri de chirii și imobile pe diferite grupuri pe rețele de socializare, venite de la persoane din Cluj… oricum vânzările în judetul Cluj de imobile au scăzut destul de mult, ajungând destul de aproape de cele din Bihor, luând în considerare și ca ei au si Floresti, Apahida, Baciu, Turda în județ… probabil oraș vs oraș, sunt cam aproape de egalitate…
Pai da…dar ce drumuri bune avem … nu ?? Pic de coloana .. fluitizat calumea… asfalt ca in palma… avem parcari peste tot…
Daca era Filip si acum, eram la coada clasamentului cu cele mai mici chirii
nu e veste buna pt chiriasi. inca o data lupta de clasa in toata splendoarea ei
Iar aia de la storia? Oradea cel mai sigur oras, cel mai grozav, cel mai minunat?
…ați uitat să menționați că este și printre cele mai îndatorate orașe din țară ! Oare să ne așteptăm la chirii mai mari , impozite pe măsură , cheltuieli mărite la asociații…etc ???!!!