Ultimul Barometru Urban privind Calitatea Vieții în Orașele din România relevă, așa cum era de așteptat, că orașele din Ardeal sunt în frunte.
O primă concluzie ce poate fi formulată de pe urma acestui barometru realizat de Banca Mondială în 2020: faptul că municipiul Cluj-Napoca este orașul nr. 1 din România, depășind chiar și Bucureștiul, la capătul cercetării sociologice ce ia în calcul mai multe criterii de evaluare ale orașelor. Atât din prisma percepției localnicilor față de orașul lor, cât și a opiniei generale formate la nivel național.
Oradea se află în Top 6, alături de liderul Cluj-Napoca, București, Timișoara și cele două mari orașe transilvane din regiunea Centru: Brașov și Sibiu. Grupul celor șase orașe domină autoritar la următoarele capitole: condiții de viață, transport și conectivitate, mediu de afaceri, calitatea mediului și buna administrare locală. La distanță, apar orașe precum Constanța, Iași, Craiova sau Arad.
Principala îngrijorare a orădenilor, așa cum reiese din barometru, se referă la poluarea aerului. Se așteaptă demersuri susținute ale municipalității orădene pentru îmbunătățirea calității mediului.
Sondajul național a fost realizat înainte de alegerile locale de anul trecut, pe baza răspunsurilor oferite de 13.380 de respondenți dn toată țara și are o marjă de eroare de 1%. Au fost realizate sondaje în 41 de municipii și orașe din România. Din Bihor, au fost incluse în barometru municipiile Oradea și Beiuș. Documentul-sinteză privind Barometrul a fost dat publicității abia după alegerile locale, fiind realizat de către Ministerul Dezvoltării și Banca Mondială, cu finanțare europeană, prin POCA.
Peste 80% din populația urbană a României este mulțumită de orașul în care trăiește, arată Barometrul Urban realizat de Banca Mondială în 2020. Însă procentul este ridicat cu precădere de orașele din Ardeal. Orădenii se declară mulțumiți cu traiul pe care-l duc în orașul lor. În nouă orașe, nivelul de satisfacție depășește 90%: la Cluj-Napoca (97%), Oradea (96%), Alba Iulia (95%), Brașov, Drobeta Turnu Severin (94%), Timișoara, Sighișoara (92%), Slatina și Iași (90%). Bucureștiul, abia pe locul 27. Beiușul, pe locul 38 din 41 de orașe sondate.
Transport, străzi, siguranță
În privința transportului urban, este preferat autoturismul, iar această tendință este și mai accentuată în Nord-Vest (55%). În trei orașe mulțumirea față de transportul urban depășește 80%: Cluj-Napoca (88%), Oradea (82%) și Brașov (81%). Urmează Buzău, Alba Iulia, Timișoara, Reșița și Iași. Beiușul e pe locul 29. București pe 27, din cele 41 de municipii și orașe cercetate. Și totuși, orădenii nu sunt mari fani ai transportului în comun. Doar 27% dintre respondenții orădeni au arătat că utilizează cel mai des OTL, iar în Beiuș doar 23% preferă transportul public.
[eadvert]
Chiar dacă doar 52% din populația urbană s-a declarat mulțumită de starea străzilor din localitate, procentul este mult mai mare la Constanța (76%) și Oradea (76%). O situație similară și în privința stării clădirilor. La Alexandria, Suceava, Drobeta-Turnu Severin și Oradea, gradul de satisfație este de peste 70%, cea mai mare nemulțumire fiind la Ploiești (24%).
65% din populația urbană este mulțumită de spațiile publice de care dispune. Aprecierea față de spațiile publice este în general ridicată. Regiunea Nord-Vest înregistrează cota cea mai mare (71%), iar la Oradea gradul este de 88%.
În privința sentimentului de siguranță în oraș, în cinci municipii reședință de județ se înregistrează valori peste 85%: Alba Iulia (85%), Cluj-Napoca (86%), Oradea (89%), Drobeta-Turnu Severin (91%) și Suceava (93%). Bucureștiul se situează la distanță semnificativă față de medie, cu 62% cotă de încredere privind siguranța. În regiunea Nord-Vest, sentimentul de siguranță este mai accentuat (85%).
Sănătate, mediu și sport
În schimb, doar puțin peste jumătate din populația urbană (52%) se declară mulțumită de serviciile de sănătate oferite la nivel local. Cu 67%, Oradea ocupă locul 3, după Iași (70%) și Drobeta-Turnu Severin (67%)! Clujul este abia pe 5, Bucureștiul pe 18, iar Timișoara pe locul 26, ceea ce trădează de fapt exigența locuitorilor din aceste centre față de calitatea actului medical din orașele lor.
Deși Oradea nu are fotbal și nici handbal de primul eșalon, nivelul de mulțumire privind facilitățile sportive este ridicat, comparându-se cu Clujul: Cluj-Napoca (83%), Oradea (79%). Situația este asemănătoare și în privința facilităților culturale și educaționale.
Suceava, Cluj-Napoca, Constanța și Oradea sunt cele patru reședințe de județ care se află în topul primelor zece localități în care cetățenii apreciază efortul implicării urbei împotriva încălzirii urbane. Cu toate acestea, orădenii apreciază că în următorii zece ani, municipalitatea trebuie să se aplece asupra problemei calității mediului și a serviciilor de sănătate. În această ordine.
Primăria și locurile de muncă
Orădenii au încredere în serviciile oferite și investițiile realizate de Primărie, cu cote ce depășesc 80%. În top se mai află Suceava, Cluj-Napoca sau Sinaia, iar la polul opus sunt Ploiești, Piatra Neamț, Târgu Jiu sau Alexandria, toate sub 40%.
Doar 47% dintre beiușeni au încredere în oamenii din cartier, spre deosebire de cei din Suceava (91%), Moreni sau Sighișoara (peste 80%).
În privința disponibilității și a calității locurilor de muncă, doar jumătate din populația urbană a țării se declară satisfăcută, gradele cel mai ridicate fiind în regiunea Centru, în București-Ilfov și în Nord-Vest. Cluj-Napoca este în vârf, apoi Timișoara. 69% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți de disponibilitatea locurilor de muncă în Oradea, însă reședința Bihorului nu mai apare în top în privința calității locurilor de muncă. Așadar, problema salariilor… După Cluj și Timișoara, în top apar Constanța și Iași.
În privința găsirii unei locuințe bune, la preț rezonabil, Clujul e la coadă (22%), din cauza prețurilor umflate de pe piața imobiliară. În privința condițiilor de viață pentru seniori, punctează orașele-stațiune, precum Vatra Dornei, Constanța, Eforie și Sinaia, în timp ce Nord-Vestul și București-Ilfov sunt la coadă. Condiții pentru tineri: Cluj-Napoca (medie 7,5), Timișoara (7,3), Constanța (7,1), Oradea (7,1) și Iași (7,1) se situează pe primele poziții. Buzăul ia sub nota 5.
Barometru-Urban_Politica-Urbana-a-Romaniei-1
Problemele orășenilor
Domeniile de care orășenii din România sunt cei mai mulțumiți: disponibilitatea magazinelor de vânzare cu amănuntul; școlile şi facilităţile educaţionale; siguranța în spațiile publice; spaţiile verzi; spaţiile publice, precum pieţele publice, zonele pietonale.
Cele mai mari nemulțumiri sunt legate de: proiectele de investiții realizate de către primărie; prezența/atragerea investițiilor private; starea străzilor; serviciile de sănătate; activitatea administrației publice locale în domeniul urbanismului.
Principalele probleme ale locuitorilor în:
ORADEA
poluarea aerului: 51%;
serviciile de sănătate: 37%;
zgomotul: 31%.
BEIUȘ
servicii de sănătate: 53%;
poluarea aerului: 37%;
educația și instruirea: 32%.
Ce ar prioritiza localnicii în următorii 10 ani, în:
ORADEA
30% calitatea mediului;
25% condițiile de viață ale oamenilor;
20% mediul de afaceri, tehnologizare, inovare;
13% buna administrare;
12% transport și conectivitate.
BEIUȘ
31% mediul de afaceri, tehnologizare, inovare;
24% condițiile de viață ale oamenilor;
20% buna admistrare;
15% calitatea mediului;
9% transport și conectivitate.
Notele locuitorilor pentru orașul lor:
ORADEA
7,7 buna administrare;
7,4 transport și conectivitate;
7,4 mediul de afaceri, tehnologizare, inovare;
7,2 condițiile de viață ale oamenilor;
7,0 calitatea mediului.
CLUJ-NAPOCA
7,9 mediul de afaceri, tehnologizare, inovare;
7,7 transport și conectivitate;
7,6 condițiile de viață ale oamenilor;
7,3 buna administrare;
7,1 calitatea mediului.
TIMIȘOARA
8,0 mediul de afaceri, tehnologizare, inovare;
7,9 transport și conectivitate;
7,7 condițiile de viață ale oamenilor;
7,5 calitatea mediului;
7,3 buna administrare.
TOPUL ORAȘELOR DIN ROMÂNIA, ÎN 2020
Condiții de viață (acces la servicii, timp liber, utilități)
CLUJ NAPOCA 17,4%
București 12,3%
Brașov 10,7%
Timișoara 8,7%
Sibiu 7,4%
ORADEA 7%
Constanța 2,6%
Iași 2,4%
Craiova 1,2%
Alba Iulia 1%
Arad 1%
Pitești 1%
Total: 117 orașe menționate; % la nivel național
Transport, conectare bună cu alte orașe din țară și din străinătate
CLUJ-NAPOCA 17,5%
București 17%
Timișoara 9,5%
Brașov 6,4%
ORADEA 6%
Sibiu 4,4%
Constanța 3,6%
Iași 1,8%
Arad 1,6%
Craiova 1,1%
Total: 106 orașe menționate; % la nivel național
Calitatea mediului și implicarea autorităților
BRAȘOV 16,4%
Cluj-Napoca 13,7%
Sibiu 8,5%
Timișoara 6%
ORADEA 5,9%
București 4,7%
Constanța 1,8%
Iași 1,7%
Sinaia 1,3%
Alba Iulia 1,1%
Total: 138 orașe menționate; % la nivel național
Mediu de afaceri, investiții, tehnologie, inovare
CLUJ-NAPOCA 24,1%
București 16,3%
Timișoara 7,8%
ORADEA 5,2%
Brașov 4,9%
Sibiu 4,8%
Iași 2,3%
Constanța 2,3%
Arad 1,1%
Total: 98 orașe menționate; % la nivel național
Bună administrare, atenție și respect față de cetățeni
CLUJ-NAPOCA 20%
ORADEA 8,3%
Brașov 7,5%
Sibiu 7,1%
Timișoara 6,7%
București 6,6%
Iași 2,1%
Constanța 2,1%
Craiova 1,2%
Alba Iulia 1%
Total: 106 orașe menționate; % la nivel național
Cel mai atractiv oraș din România
CLUJ-NAPOCA 21,8%
Brașov 15,6%
Timișoara 10,3%
București 9,8%
Sibiu 9,7%
ORADEA 7,6%
Constanța 3,8%
Iași 3,1%
Alba Iulia 1,4%
Craiova 1,2%
Piatra Neamț 1,2%
Sighișoara 1,2%
Sinaia 1,1%
Barometru-Urban_Politica-Urbana-a-Romaniei-1
Trimite articolul
XProblema turistilor ce vin in oras e ca nu lasa bani multi . In afara de aquapark nu au unde lasa bani grei. Nu e ca in Cluj cu festivalurile lor de raman bani grei in oras. In Oradea vin mai mult batrani cu autocarul care nici macar cu taxiul nu umbla, sa nu spun de Otl. Degeaba suntem pe 6 ca nu vin bani de la ei. Doar hotelurile fac ceva bani. Nu avem turistii de Brasov, Sibiu, Constanta Cluj.
-
la festivalurile din cluj majoritatea is studenti fara bani.. plus multi is tineri, ce bani crezi ca lasa aia in oras?
-
Habar nu ai tu, cati bani lasa tinerii la festivaluri gen Untold! (si studentii cheltuiesc destui bani cand merg acolo, nu merg sa isi cumpere pufuleti si bere la flacon) Probabil matale esti un pensionar care nu mai are contact cu realitatea! Doar daca ai afla ce era noptile prin pasajul Vulturul Negru, cand era plin de localuri… Erau pline toate si ce profit scoteau patronii de localuri in anii aia!
-
Tu co funzi turistii cu oradenii care merg in localuri. Cati erau turisti dintre ei ? Confunzi merele cu perele. La Untold vin 250mii de oameni . In Oradea nu vin 200mii tot anul si aia majoritatea batrani sau la strand.
-
Bai Adi! Eu am vrut sa-ti iau apararea aici, doar tu nu intelegi nimic, tot oradean prost ramai!
-
-
Lasa tu cati bani lasa tinerii in cluburile din centru. Aia intra la patron, oricum jumate e la negru. Tu sa spui cati bani sparg turistii aia batrani ce vin in Oradea stau o zi si pleaca. Cati bani intra in bugetul orasului . Nu is pensionar chiar am o afacere care depinde de nr de turisti sau tineret, si e trist ce e la noi fata de Cluj.
-
Nemo. Eu fac taxi si turistii nu umbla cu taxiul, doar pe ruta gara -Felix ca majoritatea sunt batrani. Deci din sutele de mii de turisti ce vin in oras nu prea au unde merge in afara de Centru si cam atat, eventual Nymphea. Ca taximetrist nu simt deloc numarul asta enorm de turisti.
-
Am spus eu ca sunt turisti? Ca au unde merge? Unde am scris eu asta? Chiar am zis, ca nici localuri ca mai demult nu mai avem…
-
-
scuze Nemo, nu am inteles bine din prima , da asa-i
-
-
-
Ok,in afară de Untold pentru ce mai mergi la Cluj?a!eventual câte un meci la CFR.imediat după meci te trambalezi spre casă.dar la Brașov? odată pe an eventual Cerbul de aur și biserica neagră.in rest nimic.piata sfatului e o glumă proastă.noroc că se mai plimbă prin împrejurimi cei care merg la Predeal, Sinaia etc.da mă mândresc când cei veniți din alte părți laudă Oradea
Asta nu e sondaj de la Storia? Gata nu mai suntem pe locul 1 la toate capitolele, nu se poate asa ceva. Vrem iar sondaj platit sa fim pe licul 1.
Date luate de la PSD
Este firesc ca orădenii să dorească recunoaștere și să se mândrească cu orașul lor. Asta nu dă dreptul, însă, să ne mințim singuri, în contextul în care de-a lungul a zeci și zeci de ani … Oradea a fost întotdeauna în Top10 orașe din România, de la locul 2 chiar la locul 10 în funcție de ani și de niște criterii !?! Acest loc 6, în acest sondaj, nu înseamnă nimic … pentru că e vorba de criteriul general al percepției proprii, măsurat chiar prin interviurile specifice luate orădenilor !?! Sondajul a fost realizat de către o firmă de profil, privată … care a căștigat implementarea unui proiect național, în cadrul unui program inițiat de către Ministerul Dezvoltării și finanțat de Banca Mondială. Nimic mai mult, nimic mai puțin. Banca Mondială nu face sondaje … asta ar trebui să fie clar pentru oricine. Nici Ministerul Dezvoltării nu face sondaje. Banca finanțează entități publice în general ori private uneori, iar ministerul în acest caz e beneficiarul care acordă, prin licitație, dreptul unor firme ca să aplice în cadrul obiectivelor unor programe derulate pe banii finanțatorului !?! Așadar, locul 6 din acest sondaj este fix percepția orădenilor intervievați de acea firmă, despre orașul lor !?! Storia SRL știe bine asta !?! Ceea ce e de rău însă … e faptul că, în același tip de sondaj efectuat de către Storia SRL, Oradea se autoclasa pe locul 2 în 2017 și pe locul 3 în 2019 !?! Devine astfel și orădeanul, în 2020, mai realist și mai pretențios cu el însuși … autoclasându-se pe locul 6 !?!
m…da , in general romanii sunt mandrii si pt simplul fapt ca-s romani 🙂
Oradenii sunt mandri de orasul lor, pentru ca patriotism local mai tampit ca la oradea nu cred ca mai gasesti! Cu ce naiba sa te mandresti?! Cu un oras pustiu, fara viata…? Cu o zona “istorica” care ii 3 strazi, plus cetatea si am mai putea pune fosta cladire a muzeului… si cu niste cladire renovate de mantuiala? Sau se mai pot mandrii ca majoritatea au niste locuri de munca mizerabile, in niste firme unde sunt sclavi, se practica doar productia in serie infinita, niste firme incompetente de IT care angajeaza absolventi de la specializarea Informatica facuta in 3 ani…? Si salariile mizerabile multe sub nivelul unor orase din zona moldovei! Sau ne putem mandri cu taxe mari, marite periodic!
Astept comentarii de la unii patrioti locali, sa-mi spuna sa ma mut din orasul asta, sa ma trimita in Teleorman sau in Moldova!
-
Mars in Teleorman de pistac platit
-
Eu nu-s platit de nimeni sa comentez aici. Imi scriu doar parerea mea personala, cu care cred ca sunt si multi altii de acord!
-
-
Oricum banii investiti in oras nu se reflecta in nivel de trai sau salarii, sau un mediu de afaceri bun. De asta nu merge nici aeroportul, nu ai atata lume sa zboare des cu avionul. Numai firme de rahat avem aici, orice firma mare ocoleste Oradea. Da ai dreptate
-
Trebuie sa ai IQ de toaster sa regurgitezi prostiile astea.
1. Pentru un oras mediu de 150-200 mii de oameni, centrul Oradeai este inde-ajuns de mare pentru turisti care vor un city break de 3 zile.
2. Cladirile sunt renovate bine
3. Orasul este pustiu pentru ca in afara de Cluj si Tm, populatia acestei tari a scazut cu vreo 30% din ultimii 30 de ani. In plus, e pandemie. Atmosfera unui oras se poate schimba usor.
4. Salariile sunt slabe intr-adevar. Pune mana si fa ceva. Deschide o firma, incearca ceva, in loc sa te plangi pe internet si sa astepti sa-ti dea guvernul speranta. Nu mai suntem in 90 cand statul nu te lasa sa deschizi nimic. E un pic mai usor azi. Hai, de antreprenori avem nevoie mai mult decat orice amu.
5. Da, Teleorman e posibilitate. E bine uneori sa te trezesti la realitate, si sa realizezi ca stand in Oradea, stai intr-unul din cele mai bune orase din RO pentru calitatea vietii, si esti prin top 10-15% global de-asemenea. In Teleorman esti mai aproape de stilul rusesc, chinez, iranean, somalez, ghanez etc…poate esti facut pentru zonele alea
-
De ce punem accent doar pe turism, din asta nu se fac bani destui la buget. De ce neglijam universitatea, educatia, atragerea tinerilor in oras, atragerea de populatie cum face Clujul si Timisoara, cu cat devii mai populat creste bugetul. Din turism moride foame, ca doar nu o sa lucreze toti oradenii in turism, nu ne facem pensiuni si cafenele toti. Doar centrul e de vizitat, nici un turist nu viziteaza periferia, bine ca punem accent pe scoli profesionale si firme cu salar minim
-
“…ești prin top 10-15% global…”
Tu vezi(citeşti)ce scrii 🙈
-
-
De unde ai scos că salariile din Oradea sunt mai mici decât în multe orașe din Moldova? In afară de Iași nu există oraș în Moldova care să ofere aceași oportunități de câștig care există în Oradea.
Și încă de pe acum îți spun sa nu cumva sa vii cu statica aia vaga pe județe ca nu are legătură cu ce ai scris tu.
“mândri de orașul lor”.
Asta depinde ce orașe ai mai vizitat.
Dacă ai fost doar la Lupeni, sau Șimleu, poți fi mândru cu Oradea.
-
cam asa …
-
Oradenii nu au bani sa iasa din orasul lor. Cu ce vrei sa il compare? Cand majoritatea au salar minim si cele mai taxe unde sa umbli?
“mândri de orașul lor”.
Asta depinde ce orașe ai mai vizitat.
Dacă ai fost doar la Lupeni, sau Șimleu, poți fi mândru cu Oradea.
Interziceti comentariile postacilor sa mai denigreze Oradea
-
Unde-i libertatea de exprimare atunci? Tu esti un comunist imputit, care vrei sa citesti doar laude?
Deci 80% dintre români au declarat că sunt mulțumiți cu condiția de viață din orașul în care trăiesc. Atunci își merită soarta și gata cu lamentările.
sunt mandru ca sunt oradean
Oradea este la inceput de drum pe plan turistic. O spun ca cineva care doar a vizitat Oradea odata si mai intru din cand pe site-ul acesta sa vad ce se construieste. Sunt din Timisoara.
Momentan, doar noi romanii stim de Oradea. Nu are inca renume in afara granitelor.
In 2019, am facut un mic tur prin RO cu niste amici americani. Cand vine vorba de orase, au fost mai impresionati de Oradea decat de Sibiu sau Cluj. Cel putin arhitectural vorbind. Si asta pentru ca celelalte orase din Transilvania, pe cat de frumoase, sunt destul de similare cu stilul arhitectural din Germania/Austria/Ungaria/Polonia, etc.
Oradea are avantajul de a avea nenumarate cladiri in sitl art-nouveau. Ceva mai rar prin zona asta a Europei.
Tot ce trebuie e o campanie buna de marketing.
-
art-nouveau este un kitsch in arhitectura, este ca si dadaismul in arte plastice sau in literatura. Nu are valoare. eu sunt oradean de cateva generatii dar stiu ce valoare are oradea. e al nostru oradea, dar asa e cum e. cine crede ca este egal, sau o sa fie egal cu Clujul delireaza. sau cine compara cu Viena sau Milano aia e ori orb ori are interese…
Daca nu am fi fuduli nu am fi prosti destul.
O.k. Poate lucrurile nu aunt nicaieri perfecte, probabil nici macar la Oradea, si sigur mai e mult pana departe, insa daca sunteti onesti cu totii trebuie sa recunoasteti ca administratiile locale din ultimele 13 ani au facut o treaba formidabila cu care putem sa ne mandrim, fie si numai pentru ca au scos orasul din zona crepuscular-mocirloasa a pesedeului. Pe langa marile proiecte de infrastructura si inbunatatire a calitatii vietii, care sunt foarte necesare, un gand vare ma bantuie pe mine de ceva timp este faptul ca pentru a realiza regenarea urbana adevarata, cea mult visata, este necesara demolarea tuturor caselor fara valoare estetica deosebita sau a celor cu valoare a imobilului sub 100.000€ net din zona intravilan centrala si construite la schimb condominii care sa incadreze cu planul urbanistic ,si spatii de agrement sau utilitare, cum ar fi parcari, unitati sanitare etc. Daca vom reusi acest lucru, ar fi cu adevarat pasul nostru spre luna, al comunitatii noastre. Cert este ca pe orizont de termen mediu nu vom putea avea dezvoltarea urbana dorita fara sa luam taurul de coarne. Un alt aspect in continuarea acestui plan este ca ar trebui demolate toate blocurile de locuinte construite in anii ’50 care sunt focare insalubre si un adevarat pericol public. De principiu blocurile construite intre 1948-1959 nu ar trebui sa prinda urmatoarea jumatate de veac, astfel chiar si exegetii care nu agreati mdelele occidentale , puteti sa observati ca acelasi lucru se intampla si cu blocurile krushchyovka din Moscova, asezamante care nu mai pot fi considerate viabile. Tocmai din acest motiv consider ca ar trebui intensificata si subventionata in continuare proiectele de reabilitare termica pentru blocurile de locuinte, insa fara a include aici cele construite pana in 1965-1966, care nu se justifica, nu ar trebui sa fie eligibile, nefiind viable pentru viitor. Totodata , aceasta abordare ar trebui extinsa si asupra asezamantelor de cult neortodexe mai vechi de 100 de ani , care nu mai prezinta utilitate publica. Trebuie sa recunoastem ca cele mai multe dintre acestea nu au nici valoare patrimoniala si nici utilitara, cu exceptia obiectivelor monument, si ar trebui demolate pentru a elibera spatiul public. Acestea fiind zise, trebuie sa resubliniez ideea ca pentru o viziune pe termen lung corecta trebuie sa ai de la inceput un master-plan de dezvoltare gandit destept pentru viitor si aplicat curajos, indraznet, in pofida vicisitudinilor si opozitiei vremelnice a unei parti populare.
-
Totodata , aceasta abordare ar trebui extinsa si asupra asezamantelor de cult neortodexe mai vechi de 100 de ani , care nu mai prezinta utilitate publica. Trebuie sa recunoastem ca cele mai multe dintre acestea nu au nici valoare patrimoniala si nici utilitara, cu exceptia obiectivelor monument, si ar trebui demolate pentru a elibera spatiul public. Care sunt cladirile respective?
-
Pot sa-ti dau niste exemple practice de cladiri fara utilitate functionala.
-
-
Omule, tu esti bolnav grav ! Cred ca nu aici e locul tau potrivit.
-
cum sa demolezi blocurile vechi, esti creti? alea vechi de 70 de nai sunt si acum mai de calitate ca blocurile prima sau ared, pai de ce sa nu demolam toate cladirile din centru si pietonala si piata unirii sa facem blocuri ared pe placul tau si a lui bolojan, tu esti cretin rau, eu am spus ca ai firma de betoane si ai lucrari cu betonatorul tau pe care-l lingi, lasa tu orasul vechi cum e dezvolta periferia, tu vrei sa ne dea 20mii pe apartament si restul pana la 80mii sa ne bagam in rate sa ai tu bani si bolojan. Cretinul pulii. Asta e dezvoltatre la tine boule, dezvoltare e ca in Cluj care atrage 10mii de oameni anual, asa creste un oras, nu demoland si facand alte betoane.
“…ești prin top 10-15% global…”
Tu vezi(citeşti)ce scrii!? 🙈
Adevărat, salariile sunt jalnice
Pentru cineva care a umblat prin tara asta, da, Oradea sta bine la nivel național. Dar realist, e putin mai jos pe lista asta. Sub Constanța, Sinaia și Iași, dar peste Craiova și Piatra Neamț. Undeva la lupta cu Alba Iulia și Sighișoara. Cei care nu sunt de aceasta părere sunt probabil puțin orbiți de patriotismul local sau mutați recent în oraș de pe cine știe unde. Fără supărare. Vizitați tara asta, nu doar Șimleu și Beius, vorba cuiva de aici
-
Niste nimicuri denigreaza orasul
-
Poți să fii sigur,NIMIC,eşti tu.
-
Iar deschizi gura comunistule
-
-
Am fost prin multe orașe din România. Cum sa se bată Oradea cu Alba Iulia, la ce? In afara de cetate Alba Iulia este peste tot sub Oradea. Si ce treabă are Oradea cu orașele mici gen Sinaia sau Sighisoara?
Compară frumos Oradea cu orașe apropiate ca marime și ai vezi cat de bine stă. Este clar peste Brăila, Bacău, Galați, Arad, Baia Mare, Târgu Mureș etc.
Imi spune si mie cineva in ce stil se reface centrul. Ca avem 7 trotuare in 7 feluri, 5 tipuri de balustrade , stalpi, banci diferite, bolarzi cubici rotunzi. Ce naiba e cu talmes balmesul asta arhitectural? Blocuri bagate intre case.
În sfârșit suntem pe locul 6 data viitoare pe locul9?